Ανασφάλεια στο Διαδίκτυο. Οι νέοι δεν το εμπιστεύονται ακόμη και όταν παίρνουν προφυλάξεις

Οι νέοι δεν το εμπιστεύονται ακόμη και όταν παίρνουν προφυλάξεις - Μόλις το 2% των φοιτητών το χρησιμοποιεί στο εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου σπουδάζει

Πολλά έχουν γραφτεί τον τελευταίο καιρό για τα προσωπικά δεδομένα και την προστασία τους στο Διαδίκτυο. Ωστόσο οι χρήστες του Διαδικτύου δεν αισθάνονται ασφαλείς ακόμη κι όταν παίρνουν μέτρα για την προστασία τους.

Αυτή την ανασφάλεια και την έλλειψη εμπιστοσύνης αποτυπώνει μια νέα έρευνα που διεξήγαγαν το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά και η εταιρεία Devolo Hellas, η οποία ασχολείται με τις δυνατότητες ενός «έξυπνου» σπιτιού.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από νεαρά άτομα που είναι εξοικειωμένα με το Διαδίκτυο, δηλαδή τους νέους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός GDPR για τα προσωπικά δεδομένα, που εφαρμόστηκε μετά τον Μάιο του 2018, ήταν ένα βήμα πιο κοντά στη βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας των χρηστών, ωστόσο δεν φαίνεται να κατάφερε πολλά. Τουλάχιστον πλέον οι νέοι εμφανίζονται περισσότερο ενημερωμένοι για τους κινδύνους και τα προσωπικά τους δικαιώματα.

● Πάνω από το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση των προσωπικών του δικαιωμάτων.

● Στην ερώτηση για το αν «η προστασία των δεδομένων πρέπει να εφαρμόζεται από κάθε εταιρεία ανεξάρτητα από το μέγεθός της», το 85% συμφώνησε απολύτως, πάνω από το 10% συμφώνησε και κανένας από τους ερωτηθέντες δεν διαφώνησε με αυτή την πρόταση.

● Για την επίγνωση των πληροφοριών που συλλέγουν οι χρήστες στο Διαδίκτυο, το 44% συμφωνεί ότι έχει «πάντα επίγνωση». Ωστόσο, λιγότερο από το 10% συμφωνεί απολύτως, ενώ πάνω από το 20% δεν εκτιμά ότι έχει πάντα επίγνωση.

● Το 66% πιστεύει ότι γνωρίζει απολύτως τον συσχετισμό Ίντερνετ και προστασίας προσωπικών δεδομένων και λιγότερο από το 20% δεν το υποστηρίζει αυτό.

Η ανασφάλεια των νέων σχετικά με τα προσωπικά τους δεδομένα, ειδικά σε σχέση με τις «παγίδες του Διαδικτύου», φαίνεται επίσης στην έλλειψη εμπιστοσύνης να δώσουν τα πραγματικά τους στοιχεία, σύμφωνα πάντα με την έρευνα.

Μόνο το 25% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δίνει τα πραγματικά του στοιχεία «όταν θέλει πληροφορίες που παρέχονται από ένα site το οποίο ζητά συνδρομή ή εγγραφή (subscription / registration)», ενώ το 27% δήλωσε ότι δίνει ψευδή.

Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης εμφανίζεται και στην ερώτηση για το «ποιο είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζει το Διαδίκτυο». Το 57% των απαντήσεων αφορούσε στο απόρρητο (privacy) και το 18% απάντησε ότι το μείζων πρόβλημα αφορά κυβερνοεπιθέσεις ή εγκλήματα που σχετίζονται με το Ίντερνετ.

 

Για το μέλλον

Οι νέοι άνθρωποι εκτιμούν ότι το μέλλον στο Ίντερνετ βρίσκεται στο Internet of Things, δηλαδή τη σύνδεση όλων των ηλεκτρονικών συσκευών μεταξύ τους στο τοπικό δίκτυο ή με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

Πιο συγκεκριμένα, το 43% απάντησε ότι το μέλλον βρίσκεται στο ΙοΤ (Internet of Things), ενώ το 30% θεωρεί ότι η «τεχνητή νοημοσύνη» θα έχει τον κύριο ρόλο. Μόλις το 13% πιστεύει ότι η «εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα» θα πρωταγωνιστήσει στο μέλλον του Ίντερνετ.


Σπίτι και διάβασμα

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων στο ερώτημα «πού χρησιμοποιείς περισσότερο το Ίντερνετ» απάντησε ότι το σπίτι είναι ο χώρος στον οποίο κατά βάση συνδέονται στο Διαδίκτυο.

Μάλιστα, στην ερώτηση για τον λόγο που χρησιμοποιούν το Ίντερνετ, το 80% του συνόλου υποστήριξε «για έρευνα - διάβασμα». Αυτό δείχνει την άλλη διάσταση του Διαδικτύου, κατά την οποία λειτουργεί ως ένα χρήσιμο εργαλείο δουλειάς, μια σύγχρονη ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια.

Ωστόσο, μόλις το 2% των φοιτητών χρησιμοποιεί το Ίντερνετ στο εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου σπουδάζει. Αυτό σημαίνει είτε ότι ο τρόπος διδασκαλίας των μαθημάτων δεν έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα ώστε να αξιοποιεί αυτό το εργαλείο ως μέσο εκμάθησης είτε ότι δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στο Διαδίκτυο στις ακαδημαϊκές εγκαταστάσεις.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την έρευνα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (59%) επιθυμεί τις υψηλότερες ταχύτητες ως τη μεγαλύτερη απαίτηση από τη συσκευή παροχής του Ίντερνετ, ενώ το 17% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η πιο ουσιαστική παράμετρος είναι η ευκολία συγχρονισμού με άλλες συσκευές. Πάνω από το 10% θεωρεί ότι σημαντικότερη είναι η εύκολη χρήση ενός ρούτερ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι νέοι σήμερα είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, καθώς δεν τους ενδιαφέρει ο χρόνος εγκατάστασης ενός ρούτερ, αλλά απαιτούν υψηλές ταχύτητες και περισσότερες δυνατότητες από τις συσκευές παροχής.

  ΥΠΑΤΙΑ ΚΟΚΚΙΝAΚΗ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2056 στις 17-1-2019
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα