Τα φάρκακα - ξυπνητήρια θα στέλνουν και sms!

Μια επανάσταση προοιωνίζεται για τη φαρμακευτική η υιοθέτηση της ιδέας ότι οι γυναίκες χρειάζονται φάρμακα διαφορετικά από τους άνδρες. Πολλοί επιστήμονες την υποστηρίζουν, ενώ από τις ΗΠΑ έρχονται φάρμακα- ξυπνητήρια που φωτίζονται, σφυρίζουν, μέχρι που σου στέλνουν SΜS για να μην τα ξεχνάς.

Το... φάρμακο- ξυπνητήρι είναι μια εξέλιξη που έρχεται από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για συσκευασίες φαρμάκων που «μιλάνε», φωτίζονται, σφυρίζουν, μέχρι που στέλνουν και SΜS αν χάσεις το «ραντεβού» με το φάρμακο.

Η εφημερίδα «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ» έγραψε για μια σειρά από σχετικές ευρεσιτεχνίες που έχουν καταθέσει αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς τα ομιλούντα μπουκαλάκια περιμένουν για να μπουν στις αγορές και του υπόλοιπου κόσμου. Η συσκευασία χαπιών GlowCap, για παράδειγμα, έχει σώμα από γυαλί και έξυπνο καπάκι. Όταν έρχεται η ώρα να πάρεις το χάπι, το καπάκι αρχίζει να εκπέμπει πορτοκαλί φως. Αν περάσει μια ώρα χωρίς κάποιος να το ξεβιδώσει, αρχίζει ένα ηχητικό σήμα, ένα «μπιπ» που γίνεται με την ώρα ολοένα και πιο επίμονο. Αν δεν σταθεί αρκετό ούτε αυτό, η συσκευασία στέλνει SΜS στο κινητό του ασθενούς ή κάποιου συγγενούς του.

Ακόμη μακρύτερα έφτασε η Ρroteus Βiomedical, που επινόησε ένα μικροσκοπικό τσιπ (βρίσκεται ακόμη στη φάση των κλινικών δοκιμών στις ΗΠΑ) το οποίο κολλάει στο χάπι και ειδοποιεί τον ασθενή, ενώ άλλες απλούστερες εφαρμογές χρησιμοποιούν το iΡhone ή διάφορα προγράμματα ηλεκτρονικού υπολογιστή για να ειδοποιήσουν τους ασθενείς για το ραντεβού τους με το φάρμακο. «Δεν πρόκειται για παιχνίδια. Το πρόβλημα των ασθενών που δεν ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών και ξεχνούν να πάρουν το φάρμακό τους είναι πολύ σοβαρό», εξηγεί ο Τζάκομο Μιλίλο, γραμματέας της ιταλικής Ομοσπονδίας Οικογενειακών Γιατρών. «Η τακτική λήψη τους είναι σημαντική για πολλούς τύπους φαρμάκων. Μερικά πρέπει να τα παίρνεις στην προκαθορισμένη ώρα, αλλιώς η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται».


Τα φάρμακα κάνουν... φυλετικές διακρίσεις

ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ, μέσω ενώσεων, ιστότοπων, πανεπιστημιακών, βιβλίων, συνεδρίων, προωθείται η σκέψη ότι στον τομέα της υγείας πρέπει να γίνονται... φυλετικές διακρίσεις επειδή τα δύο φύλα έχουν διαφορετικές φαρμακευτικές ανάγκες.

Διότι παρ΄ όλο που η δοσολογία των φαρμάκων καθορίζεται με βάση δοκιμές που γίνονται κυρίως σε άνδρες, οι γυναίκες είναι αυτές που καταναλώνουν περισσότερα φάρμακα (20%-30% περισσότερα από τους άνδρες), έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και αρρωσταίνουν περισσότερο (τουλάχιστον από οστεοπόρωση, θυρεοειδή, κατάθλιψη, ημικρανία). Έως το 2000, γυναίκες συμμετείχαν μόνο στις δοκιμές φαρμάκων που προορίζονταν για καθαρά γυναικεία όργανα. «Σαν οι γυναίκες να ήταν απλώς μικροί άνδρες», σχολιάζει στη «Λα Ρεπούμπλικα» η Φλάβια Φρανκόνι, καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάσαρι. Όμως οι σημαντικές για τη φαρμακολογία διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν περιορίζονται μόνο στο σωματικό βάρος και ύψος (78 κιλά και 1,76 μ. για τον μέσο ενήλικο άνδρα καυασιανής φυλής, 68 κιλά και 1,62 μ. για τη μέση γυναίκα). Διαφέρουν ακόμη η ποσότητα νερού στον οργανισμό, η λιπώδης μάζα (κατά 25% περισσότερη στο γυναικείο σώμα), ο μεταβολισμός, η κυκλοφορία του αίματος...

Η Φρανκόνι έχει ιδρύσει την GΙSΕG (Ιταλική Ομάδα Υγείας των Φύλων) με στόχο την ευαισθητοποίηση της Ιατρικής στις διαφορές μεταξύ των φύλων. «Ο ιστότοπός μας επιδιώκει να καθοδηγεί ασθενείς και γιατρούς όσον αφορά την καταλληλότητα των θεραπειών», εξηγεί.

«Όταν γράφεις την ίδια συνταγή σ΄ έναν άνδρα και σε μια γυναίκα, δεν δίνεις τη σωστή απάντηση ούτε στον έναν ούτε στην άλλη», τονίζει. Σύμφωνα με την επιστημονική συντάκτρια και συγγραφέα Ελίζα Μανακόρντα, «στην Αμερική συζητείται το θέμα από τη δεκαετία του 1990 και το ισχυρό γυναικείο λόμπι πέτυχε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ) να εκδοθεί σύσταση που καθιστά υποχρεωτικές τις δοκιμές των φαρμάκων και στις γυναίκες».

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) συνέστησε κι αυτή στις χώρες να ισορροπήσουν την παρουσία των γυναικών στις δοκιμές, καθώς η άνιση συμμετοχή τους μεταξύ άλλων εμποδίζει και την αποτελεσματική πρόληψη. Για παράδειγμα, η σύνδεση του περίφημου πόνου στο αριστερό μπράτσο με την εκδήλωση εμφράγματος προέρχεται από έρευνα που έγινε μεταξύ 103 προσώπων, τα 100 από τα οποία ήταν άνδρες. Στις γυναίκες, τα αντίστοιχα συμπτώματα είναι πόνος στην πλάτη και ναυτία, τα οποία πολλές φορές θεωρούνται εσφαλμένα συμπτώματα γρίπης.


Τα έξυπνα καπάκια

ΧΡΩΜΑΤΑ
Μερικοί τύποι χαπιών χρωματίζονται με διαφορετικό χρώμα για κάθε ημέρα της εβδομάδας που πρέπει να λαμβάνονται ΦΩΤΑ ΚΑΙ ΗΧΟΙ
Στην αμερικανική αγορά μόλις έφτασαν συσκευασίες φαρμάκων που φωτίζονται ή ηχούν την ώρα που ο ασθενής πρέπει να πάρει το χάπι ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤ Ο
Άλλες λύσεις που εξετάζονται στις ΗΠΑ είναι να στέλνονται SΜS στους ασθενείς ή σε συγγενείς τους σε περίπτωση που παραλείψουν να πάρουν το φάρ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα