Fazlur Rahman Khan: Η Google τιμά τον άνθρωπο που άλλαξε την αρχιτεκτονική

Με το σημερινό Doodle η Google, τιμά τον  Fazlur Rahman Khan, τον αρχιτέκτονα που καινοτόμησε, κατασκευάζοντας ουρανοξύστες στις ΗΠΑ.

Αν ζούσε σήμερα θα γιόρταζε τα 88α γενέθλιά του. Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους αρχιτέκτονες μηχανικούς στην Ιστορία του 20ου αιώνα.

Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1929 στην Ντάκα της Βεγγάλης, πρώην επαρχίας της βρετανικής Ινδίας, η οποία από το 1971 έως και σήμερα αποτελεί το Μπανγκλαντές.

Με πλούσιες σπουδές στις ΗΠΑ, ξεκίνησε δουλεύοντας στο πασίγνωστο αρχιτεκτονικό γραφείο "Owings & Merrill Architectural Firm" στο Σικάγο, όπου και παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αρχές της δεκαετίας του 1970, προέκυψε ανάγκη για κατασκευή μεγαλύτερων κτιρίων με περισσότερους ορόφους. Έτσι ξεκίνησε η σπουδαία πορεία του Khan, με τον σχεδιασμό και την κατασκευή ουρανοξυστών. Ο τρόπος που έχτιζε ουρανοξύστες άλλαξε τον τρόπο κατασκευής τους. Ο ίδιος σε ηλικία 42 χρόνων, χαρακτηρίστηκε "Κατασκευαστής της Χρονιάς" στις ΗΠΑ.

Το σπουδαιότερο δημιούργημά του ήταν το Sears Towes, το σημερινό Willis Tower, το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο μέχρι το 1998.

Υπήρξε ανθρωπιστής τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική του ζωή και εμπνεόταν από το πιστεύω ότι η εργασία του είχε θετικό αντίκτυπο.

Πέθανε από καρδιακή προσβολή, στις 27 Μαρτίου του 1982, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Σαουδική Αραβία. Ήταν μόλις 52 ετών. Η σορός του μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ετάφη στο Σικάγο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα