Οι άνθρωποι που απογοητεύονται από τη ζωή στη μέση ηλικία συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 8 συμπεριφορές

Οι άνθρωποι που απογοητεύονται από τη ζωή στη μέση ηλικία συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 8 συμπεριφορές

Το πέρασμα του χρόνου δεν συνεπάγεται αναγκαστικά την απογοήτευση απ’ τη ζωή.

Η προοπτική κάνει τη διαφορά. Η απογοήτευση απ’ τη ζωή κάνει τον άνθρωπο να χάνει το ενδιαφέρον ή το πάθος του γι’ αυτή, συχνά μετά από κάποια δυσαρέσκεια ή αποτυχία. Στον αντίποδα, το πέρασμα του χρόνου μας κάνει σοφότερους και πληρέστερους απ’ τη ζωή. Οι άνθρωποι που, μεγαλώνοντας απογοητεύονται απ’ τη ζωή τους, εμφανίζουν ορισμένες συμπεριφορές, ειδικά κατά την μέση ηλικία, τις οποίες είναι σημαντικό να μάθουμε ν’ αναγνωρίζουμε.

 
8 Συμπεριφορές των ανθρώπων που απογοητεύονται από τη ζωή τους κατά την μέση ηλικία

  1. Επίμονη δυσαρέσκεια
  2. Αδιαφορία για τις φυσιολογικές δραστηριότητες
  3. Απουσία κινήτρου
  4. Υπέρμετρος εγωισμός
  5. Προσκόλληση στο παρελθόν ή εμμονή με το μέλλον
  6. Δυσκολία εστίασης στο παρόν
  7. Κυνισμός
  8. Απουσία συμπόνοιας

Επίμονη δυσαρέσκεια
Όλοι ξέρουμε κάποιον που είναι μόνιμα δυσαρεστημένος. Η χρόνια δυσαρέσκεια αποτελεί κοινό σημάδι της απογοήτευση από τη ζωή, ειδικά κατά την μέση ηλικία. Όσοι βιώνουν μόνιμη δυσαρέσκεια νιώθουν πως, ό,τι και αν κάνουν δεν είναι ποτέ αρκετό.
Πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση, καθώς όσο πετυχημένοι και αν είναι, όσο ευτυχισμένη οικογένεια και αν έχουν δημιουργήσει και όσα αγαθά και αν χαίρονται, οι άνθρωποι αυτοί έχουν μία επίμονη δυσαρέσκεια, ένα αρνητικό συναίσθημα που δεν λέει να τους εγκαταλείψει.

Είναι πολύ άδικο να βλέπεις ανθρώπους που έχουν τόσα πολλά να προσφέρουν και ν’ απολαύσουν απ’ τη ζωή, να αισθάνονται διαρκώς δυσαρεστημένοι. Το καλό είναι ότι, η αναγνώριση του σημαδιού αυτού είναι το πρώτο  και σημαντικότερο βήμα για την υπέρβαση της δυσαρέσκειας γιατί τότε, έχεις την ευκαιρία ν’ αλλάξεις την οπτική σου και ν’ ανακαλύψεις τη χαρά στα καθημερινά πράγματα.


Αδιαφορία για τις φυσιολογικές δραστηριότητες 
Ο βουδισμός διδάσκει ότι η προσκόλληση στις επιθυμίες μας, είναι η ρίζα κάθε πόνου.  Αυτή η διδαχή μπορεί να εκφραστεί ιδιαίτερα στους ανθρώπους  που πλησιάζουν την μέση ηλικία. Πολλοί άνθρωποι κοντά στην μέση ηλικία νιώθουν ν’ απαλλάσσονται από την υπερβολική εξάρτηση τις κοσμικές επιθυμίες, να μην απολαμβάνουν πλέον δραστηριότητες που άλλοτε τους γέμιζαν ενθουσιασμό.Όμως αυτή η αίσθηση δεν έχει σχέση με τις αρχές του βουδισμού αλλά είναι απώλεια του πάθους, ένα αίσθημα αδιαφορίας που  προέρχεται από την απογοήτευση και όχι απ’ τη σοφία ή την πνευματική φώτιση.

Οι αρχές του βουδισμού δίνουν  έμφαση στην ισορροπία. Δεν συμβουλεύουν την εγκατάλειψη των επιθυμιών, αλλά την κατανόηση και τη διαχείρισή τους. Αν εσείς ή κάποιος αγαπημένος σας έχει ξεχάσει τις αγαπημένες του δραστηριότητες και δεν εκφράζει επιθυμία για καθημερινές απολαύσεις, αυτό  μπορεί ν’ αποτελεί σημάδι της απογοήτευσης της μέσης ηλικίας.

Απουσία κινήτρου 
«Αν χάσεις το κίνητρο, έχεις χάσει τη θέληση για ζωή. Η απώλεια κινήτρου αποτελεί ένα αξιόπιστο σημάδι της απογοήτευσης των ανθρώπων καθώς πλησιάζουν την μέση ηλικία.

Μπορεί λοιπόν να περπατούν σέρνοντας τα πόδια, να χάνουν την ενέργειά τους και να δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν ακόμη και απλά πράγματα. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι που βιώνουν απογοήτευση, χάνουν τη σπίθα που πυροδοτούσε τον πάθος και τη φιλοδοξία τους.

Δεν φταίει η τεμπελιά ούτε η κούραση, αλλά πρόκειται για ένα πιο βαθύ, πιο μύχιο αίσθημα, το βασανιστικό ερώτημα «τι αξίζει τελικά» που έχει αρχίσει να τους κατατρώει.

Πρόκειται για μία πολύ δύσκολη συναισθηματική κατάσταση. Η αναγνώριση της απώλειας κινήτρου μπορεί ν’ αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ανάκτηση της χαμένης σπίθας.

Υπέρμετρος  εγωισμός 
Όσο πιο πολύ απογοητεύονται οι άνθρωποι από τη ζωή τους, τόσο διογκώνεται το εγώ τους. Όσο και αν αυτό  μοιάζει αντιφατικό, ισχύει, καθώς, οι άνθρωποι που νιώθουν απογοήτευση, αναπτύσσουν υπέρμετρα τον εγωισμό τους, σε μία προσπάθεια να προσκολληθούν σε κάτι σταθερό, μέσα στο χάος της ανασφάλειας που ταλαιπωρούνται.

Με τη σειρά του, ο υπέρμετρος εγωισμός, τους οδηγεί σε περισσότερη δυσαρέσκεια και απογοήτευση. Μπορεί επίσης να τους απομονώσει, στερώντας τους τη δυνατότητα της γνήσιας ανθρώπινης επαφής και της επικοινωνίας με τους άλλους.

Προσκόλληση στο παρελθόν ή εμμονή με το μέλλον 
Μην σας φαίνεται παράξενο. Οι άνθρωποι που είναι απογοητευμένοι απ’ τη ζωή τους, στην μέση ηλικία ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο τους αναλογιζόμενοι το παρελθόν ή περιμένοντας το μέλλον, αντί να χαρούν το τώρα και τις χαρές που τους προσφέρει το παρόν. Καταλήγουν πάντα ν’ αναμασούν τα περασμένα ή ν’ αγχώνονται για το άγνωστο που τους επιφυλάσσει το μέλλον. Ο διαρκής ετεροχρονισμός τους, τους εμποδίζει ν’ απολαύσουν το σήμερα, τροφοδοτώντας περισσότερη δυσαρέσκεια και απογοήτευση. Μία από τις μεγαλύτερες χαρές που έχει να δώσει η ζωή, είναι η χαρά της στιγμής.

Δυσκολία εστίασης στο παρόν 
Η εστίαση στο παρόν είναι μία θεμελιώδης αρχή του βουδισμού. Η εστίαση στο τώρα σημαίνει την αφομοίωση των όσων μας συμβαίνουν την παρούσα στιγμή,  χωρίς περισπασμούς ή κριτική. Όσοι άνθρωποι, πλησιάζοντας την μέση ηλικία, νιώθουν να κατακλύζονται από την απογοήτευση, αδιαφορούν για το παρόν, δεν παρατηρούν τις σκέψεις τους, δεν νιώθουν τα συναισθήματά τους, δεν βλέπουν το περιβάλλον τους.  Αυτή η απόδραση απ’ το παρόν εκφράζεται με διάφορους τρόπους: μπορεί να μοιάζουν χαμένοι στη σκέψη τους, να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, να έχουν χάσει την επαφή απ’ τα συναισθήματα και τα βιώματά τους.

Να θυμάστε ότι η εστίαση στο παρόν είναι τρόπος ζωής, η βίωση του παρόντος και η προσοχή σε όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που μας συμβαίνουν.  Όταν αυτό το στοιχείο δεν υπάρχει στη ζωή μας, σηματοδοτεί την απογοήτευση που έρχεται μαζί με την μέση ηλικία.

Κυνισμός                              
O κυνισμός αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα της απογοήτευσης. Οι άνθρωποι που πλησιάζουν στην μέση ηλικία, μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα κυνικοί, αρχίζοντας να βλέπουν τον κόσμο με σκεπτικισμό και αμφιβολία, όχι με θετικό τρόπο αλλά βιώνοντας μία βαθιά δυσπιστία σε κάθε καλό που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι και η ζωή γενικότερα. Όσο επιθυμητή και αν είναι η ικανότητα της κριτικής σκέψης, ο κυνισμός είναι κάτι άλλο, που μας στερεί την ικανότητα να βιώσουμε χαρά και ουσιαστική σύνδεση.  Όταν ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει τα πάντα κυνικά, αυτή η τάση μπορεί να δηλώνει υποκείμενη απογοήτευση απ’ τη ζωή.

Απουσία συμπόνοιας
Η συμπόνοια είναι μία πολύτιμη ικανότητα και μία βασική αρχή του βουδισμού. Είναι αναγκαία για την ευτυχία του ανθρώπου και την ευημερία όσων τον περιβάλλουν.

Όσο η απογοήτευση αμαυρώνει τη ζωή μας κατά την  μέση ηλικία, μπορεί να γινόμαστε λιγότερο συμπονετικοί, περισσότερο εγωκεντρικοί και υποστηρικτικοί, αδιάφοροι για τα συναισθήματα ή τα προβλήματα των άλλων.

Δεν σημαίνει ότι είμαστε απ’ τη φύση μας εγωιστές, αλλά, η απουσία συμπόνοιας μπορεί να δείχνει μία βαθύτερη αποδυνάμωση της σύνδεσής μας  με τους άλλους, μία μειωμένη ικανότητα να συμπάσχουμε. Αν παρατηρήσετε ότι κάποιος δικός σας χάνει την ικανότητά του να συμμερίζεται τους γύρω του, μπορεί να υποδεικνύει βαθύτερη απογοήτευση απ’ τη ζωή.

Τελικές σκέψεις
Αυτές είναι 8 πιο χαρακτηριστικές συμπεριφορές των ανθρώπων που διανύουν την μέση ηλικία και αισθάνονται απογοήτευση απ’ τη ζωή τους

Να θυμάστε ότι, η απογοήτευση δεν είναι μία μόνιμη κατάσταση, αλλά ένα σημάδι που δείχνει ότι ήρθε η ώρα για μία αλλαγή στη ζωή. Ευτυχώς, η αλλαγή αυτή είναι στο χέρι σας.

Η διαχείριση της απογοήτευσης είναι μία πρόκληση αλλά ταυτόχρονα, είναι το ταξίδι για μία πιο γεμάτη, ικανοποιητική ζωή. Με τη σωστή νοοτροπία, προσέγγιση, καθοδήγηση και με τα κατάλληλα εργαλεία, όλοι μπορούμε να ξεπεράσουμε την απογοήτευση και να δημιουργήσουμε μία πιο χαρούμενη και ικανοποιητική ζωή.

.enikos.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα