Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι είσαι τοξικός άνθρωπος

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι είσαι τοξικός άνθρωπος

Ένας προσδιορισμός που χρησιμοποιείται έντονα τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να περιγραφεί ένας κακός άνθρωπος, είναι ο τοξικός. Μάλιστα, τo 2018 το λεξικό της Οξφόρδης, έκρινε τη λέξη «τοξικός» ως την πιο χρησιμοποιημένη λέξη μέσα στο έτος. Έναν τοξικό άνθρωπο μπορούμε να τον συναντήσουμε οπουδήποτε. Μπορεί να είναι ένα άτομο στην παρέα μας, ένας καθηγητής στο σχολείο, ένας εργοδότης και ούτω καθεξής. Παρά ταύτα, αν και μπορούμε να κρίνουμε πιο εύκολα κάποιον-α ως τοξικό, μπορούμε να εντοπίσουμε τις δικές μας τοξικές συμπεριφορές;

Αρχικά να πούμε ότι, ως τοξικός άθρωπος ορίζεται κάποιος που εμπλέκεται σε κακόβουλες συμπεριφορές. Μπορεί να οριστεί και ως ανήθικος, νοσηρός, διεστραμμένος ή κακός, αλλά αυτές οι λέξεις είναι πολύ απόλυτες και καθόλου «ελαστικές» ως προς τον ορισμό τους. Έχει την τάση να δυσαρεστεί και να απογοητεύει τους άλλους, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί μέσα σε σχέσεις και να προκαλεί συναισθηματική ή ψυχολογική φθορά σε όσους τον έχουν στη ζωή τους. Αυτές οι συμπεριφορές είναι δείκτες ενός ανεπίλυτου τραύματος ή απλά μιας προσωπικότητας που απομυζεί την ενεργειακή κατάσταση των άλλων ανθρώπων, με σκοπό την προσωπική ικανοποίηση.

Υπάρχει διαφορά όμως στο να είσαι τοξικός και στο να φέρεσαι τοξικά. Στην πρώτη περίπτωση προκαλείται ευχαρίστηση στον άλλον, όταν φέρεται τοξικά, ενώ στην δεύτερη περίπτωση, το άτομο δεν το αναγνωρίζει καν. Τα καλά νέα είναι ότι, αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, με την παρατήρηση μερικών συνηθειών και το feedback από τον περίγυρό σου, μπορείς να βελτιώσεις τη συμπεριφορά σου. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε σημάδια που δείχνουν αν είσαι τοξικός άνθρωπος.

Έρχεσαι σε σύγκρουση με έμμεσο τρόπο
Μία σύγκρουση είναι μία άβολη συνθήκη. Δεν θες να έρχεσαι αντιμέτωπη και να λογοφέρνεις, οπότε επινοείς τρόπους να την ξεπεράσεις. Αλλά αν «περιφέρεσαι» γύρω από έναν καβγά και μετά χρησιμοποιείς υπαινιγμούς που πληγώνουν, προσβάλλουν ή εκπλήσσουν, απλώς ενισχύεις το πρόβλημα και μετατρέπεις μια μεμονωμένη σύγκρουση σε μεγαλύτερο ζήτημα. Ανεξάρτητα από το πόσο λογικά είναι τα επιχειρήματά σου ή πόσο αναστατωμένη μπορεί να είσαι, η παθητική-επιθετικότητα είναι επώδυνη και πολύ τοξική συμπεριφορά και δεν βοηθά κανέναν.

Όλα σου φαίνονται ανταγωνισμός
Αν απαντήσεις σε μία δύσκολη εμπειρία κάποιου ότι και εσύ έχεις περάσει κάτι αντίστοιχο, αυτό δηλώνει συμπόνια. Αν όμως απαντήσεις ότι εγώ έχω περάσει χειρότερα, τότε είναι ανταγωνισμός. Αν και κάποιες συνθήκες μπορεί να είναι αντικειμενικά πιο δύσκολες από άλλες, ο πόνος δεν είναι ανταγωνιστικός. 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα