7 συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι κάποιος φοβάται να αγαπήσει ξανά επειδή πληγώθηκε στο παρελθόν

7 συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι κάποιος φοβάται να αγαπήσει ξανά επειδή πληγώθηκε στο παρελθόν

Η αγάπη είναι ένα όμορφο αλλά περίπλοκο συναίσθημα που μπορεί να μας κάνει να πετάμε στα σύννεφα ή να μας διαλύσει. Ίσως, αν αγαπήσατε και προδοθήκατε, τώρα η σκέψη να ανοίξετε την καρδιά σας μοιάζει τρομακτική. Είναι μία φυσική αντίδραση, άλλωστε ποιος θέλει να ξαναπληγωθεί;

Πώς αναγνωρίζουμε αν έχουμε άμυνες απέναντι στην αγάπη; Αν είστε επιφυλακτικοί, ή και φοβισμένοι στη σκέψη ότι θα αγαπήσετε ξανά;

7 συμπεριφορές που δείχνουν ότι ένας άνθρωπος έχει πληγωθεί και πλέον φοβάται να αγαπήσει

  • Αποφυγή συναισθηματικής εγγύτητας
  • Υπερβολική ανεξαρτησία
  • Ψάχνουν να βρουν ελαττώματα
  • Αίσθημα ευαλωτότητας
  • Υψώνουν αδιαπέραστα τείχη
  • Αναζητούν το τέλειο
  • Εθελοτυφλούν στα αρνητικά

Αν κάποιο από τα χαρακτηριστικά που έχουν παρατηρηθεί σας είναι οικεία, είναι καιρός ν’ αντιμετωπίσετε τους φόβους σας:

Αποφυγή συναισθηματικής εγγύτητας

Ένα πληγωμένο άτομο τρομάζει με τη συναισθηματική εγγύτητα. Νιώθει ότι είναι στο χείλος του γκρεμού και ανά πάσα ώρα μπορεί να πέσει. Οι σχέσεις που κάνουν είναι επιφανειακές, με λίγες συναισθηματικές απαιτήσεις και εύκολη δυνατότητα τερματισμού. Μπορεί να εμποδίζουν τη συναισθηματική έκφραση των άλλων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λαχταρούν ουσιαστική επαφή-όπως όλοι-, αλλά ο φόβος ότι θα ξαναπληγωθούν τους παγώνει.

Υπερβολική ανεξαρτησία

Ένας άνθρωπος που έχει πληγωθεί, συνήθως έχει μεγάλη ανεξαρτησία, η οποία υπερβαίνει τα υγιή όρια. Επιμένει να κάνει τα πάντα μόνος του, αρνούμενος να βασιστεί σε οποιονδήποτε άλλον, αφού η ιδέα του να βασιστεί σε οποιονδήποτε άλλον, είναι ριψοκίνδυνη. Ενώ είναι σημαντικό κάποιος να βασίζεται στον εαυτό του, η απομάκρυνση των ανθρώπων με την επίφαση της ανεξαρτησίας, απομονώνει τον άνθρωπο και του στερεί τη χαρά της επαφής.

Ψάχνουν να βρουν ελαττώματα

Ένα τραύμα μας κάνει να αποκτούμε άμυνες. Είμαστε σε επαγρύπνηση και περιμένουμε να φανεί ο επόμενος κίνδυνος. Στις σχέσεις, αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν κάποιος ψάχνει διαρκώς να βρει ελαττώματα. Υπεραναλύει το κάθε τι, βλέπει αμέσως τ’ αρνητικά και ποτέ τα θετικά του συντρόφου.  Πρόκειται για έναν υποσυνείδητο μηχανισμό άμυνας. Όσο περισσότερα ελαττώματα βρεθούν, τόσο ευκολότερα δικαιολογείται ο φόβος της δέσμευσης και του πόνου απ’ τον χωρισμό. Είναι σημαντικό να βλέπει κάποιος τα προειδοποιητικά σημάδια, όμως να θυμάστε ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Η επικέντρωση μόνο στα αρνητικά μπορεί να στερήσει τη χαρά της ουσιαστικής επαφής.

Αίσθημα ευαλωτότητας

Η συναισθηματική έκφραση είναι από τα πιο ευαίσθητα στοιχεία κάθε σχέσης, ειδικά για κάποιον που έχει πληγωθεί. Αν συνεχώς κρύβετε τα συναισθήματά σας, πιέζετε τον εαυτό σας χωρίς λόγο. Η ευαλωτότητα δεν είναι αδυναμία-αντίθετα, δημιουργεί βαθιές ανθρώπινες σχέσεις. Χρειάζεται κουράγιο να είσαι ευάλωτος, ενδυναμώνεται η εγγύτητα, η κατανόηση, δυναμώνουν οι σχέσεις. Άλλωστε, η συναισθηματική έκφραση δεν γίνεται αμέσως, αλλά σταδιακά.

Υψώνουν αδιαπέραστα τείχη

Τα τείχη που υψώνουμε μετά από έναν χωρισμό, εξυπηρετούν έναν σκοπό: να μας προστατεύσουν απ’ τον πόνο. Την ίδια στιγμή, μας εμποδίζουν να νιώσουμε ευτυχία. Ένας πληγωμένος άνθρωπος μπορεί να μοιάζει απρόσιτος ή απόμακρος, ακόμη και όταν κάποιος δείχνει ειλικρινές ενδιαφέρον. Όταν οι σχέσεις γίνονται πιο προσωπικές, απομακρύνονται από φόβο ότι αυτό μόνο πόνο θα τούς προκαλέσει.

Αναζητούν το τέλειο

Η αναζήτηση ενός τέλειου συντρόφου είναι μη ρεαλιστική. Συχνά, όσοι έχουν πληγωθεί, αναζητούν έναν τέλειο σύντροφο, που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις, πιστεύοντας ότι έτσι θα μπορέσουν να προστατευτούν. Το μυστικό δεν είναι να βρεθεί ένας τέλειος σύντροφος, αλλά κάποιος του οποίου οι αδυναμίες και τα προτερήματα να εξισορροπούν εκείνα της άλλης πλευράς.

Εθελοτυφλούν στα αρνητικά

Κάποιοι άνθρωποι αγνοούν τα προειδοποιητικά σημάδια του συντρόφου τους. Η υπερβολική αισιοδοξία και η επιμονή να αγνοούν τα αρνητικά, είναι ένας τρόπος να αποφύγουν την ενδεχόμενη επανάληψη του πόνου. Η αισιοδοξία είναι σημαντικό χαρακτηριστικό στην επιτυχία μίας σχέσης, όμως τα αρνητικά στοιχεία δεν πρέπει να αγνοούνται.

Tip: Οι μηχανισμοί άμυνας δημιουργούνται μετά από μία τραυματική εμπειρία και είναι   τρόπος του ανθρώπου να προστατεύεται. Όταν αυτοί  γίνονται μόνιμο εμπόδιο στη δημιουργία στενών σχέσεων, είναι αναγκαίο να βρούμε το θάρρος να νιώσουμε ό,τι νέο έχει να μας προσφέρει μία καινούργια γνωριμία. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον φόβο και να προχωρήσουμε. Ο πόνος του παρελθόντος δεν καταδικάζει τις επόμενες σχέσεις. Αντίθετα ήταν μία εμπειρία που μας έχει ωριμάσει.

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα