Τρίτη ηλικία: Tips για να είναι η συμβίωση στο σπίτι ευκολότερη

Τρίτη ηλικία: Tips για να είναι η συμβίωση στο σπίτι ευκολότερη

Αν μένετε στο ίδιο σπίτι με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, είτε είναι οι γονείς σας, κάποιος άλλος συγγενής ή κάποιο ηλικιωμένο άτομο που φροντίζετε, τότε γνωρίζετε ότι η συμβίωση αυτή κρύβει πολλές απαιτήσεις! Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και μπαίνουν στην τρίτη ηλικία, οι ανάγκες τους αλλάζουν, με αποτέλεσμα να πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο τους αντιμετωπίζουμε.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα δούμε tips και χρήσιμες στρατηγικές για τη φροντίδα των ηλικιωμένων, ώστε να γίνει η συμβίωση μαζί τους στο σπίτι ευκολότερη!

Καθιερώστε μία καθημερινή ρουτίνα
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες όσον αφορά στη φροντίδα των ηλικιωμένων κατ’ οίκον είναι η δημιουργία μιας σταθερής ρουτίνας. Ο προγραμματισμός όλων των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει η κάθε μέρα είναι απαραίτητη για να νιώθει ένας ηλικιωμένος ηρεμία και ασφάλεια, αφού γνωρίζει εκ των προτέρων τι θα συμβεί και με ποιά σειρά. Ο προγραμματισμός, θα πρέπει να γίνεται τόσο σε ημερήσια, όσο και σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση, περιλαμβάνοντας όλες τις δραστηριότητες, από το φαγητό και τη σωματική δραστηριότητα, μέχρι τα ιατρικά ραντεβού.

Επενδύστε στην ανοιχτή επικοινωνία
Η ανοιχτή επικοινωνία αποτελεί τη βάση κάθε σχέσης και αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία όταν αφορά στη σχέση με κάποιο ηλικιωμένο άτομο. Είτε πρόκειται για κάποιο συγγενή, είτε για κάποιο ηλικιωμένο άτομο του οποίου την φροντίδα έχετε αναλάβει, πρέπει να συζητάτε συχνά, ενθαρρύνοντας το άτομο αυτό να μοιράζεται μαζί σας τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να έχετε υπομονή, καθώς οι ηλικιωμένοι πολλές φορές δεν μπορούν να εκφράσουν ξεκάθαρα τα συναισθήματά τους. Διαβεβαιώστε τους ότι είστε δίπλα τους για να τους ακούσετε και να κάνετε ότι μπορείτε για να τους βοηθήσετε!

Αφήστε τους να κάνουν πράγματα μόνοι τους
Η φροντίδα δεν θα πρέπει να συγχέεται με την υπερπροστασία! Αντιθέτως, θα πρέπει να ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία, αφήνοντας τους ηλικιωμένους να κάνουν μόνοι τους ό,τι μπορούν. Σεβαστείτε την αυτονομία τους και την ικανότητά τους να κάνουν πράγματα χωρίς τη βοήθειά σας και επιτρέψτε τους να παίρνουν αυτοί αποφάσεις οι ίδιοι για τον εαυτό τους, εφόσον είναι σε θέση να το κάνουν. Πολλές φορές, ίσως νομίζουν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι, όμως με λίγη ενθάρρυνση θα μπορέσουν, οπότε είναι σημαντικό να είστε υποστηρικτικοί!

Έχετε υπομονή

Η αλήθεια είναι ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων απαιτεί πολλή υπομονή από την πλευρά αυτού που την παρέχει! Τα ηλικιωμένα άτομα κάνουν πολλά πράγματα με αργούς ρυθμούς, ενώ πολλές φορές ίσως δυσκολεύονται να κατανοήσουν αυτό που τους λέτε. Μην εκνευρίζεστε και μη γίνεστε ανυπόμονοι! Φροντίστε να υπάρχει άφθονος χρόνος για κάθε δραστηριότητα, ώστε να μην υπάρχει λόγος βιασύνης και προσπαθήστε να μη δημιουργείτε τεταμένο κλίμα χωρίς λόγο. Έτσι, θα μπορέσετε να παραμείνετε ήρεμοι, όπως κι αν εξελιχθεί μία κατάσταση.

Φροντίστε για τη σωστή διατροφή και ενυδάτωση
Μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή  είναι απαραίτητη για τους ηλικιωμένους, οπότε θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι λαμβάνουν καθημερινά όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται! Φυσικά, θα πρέπει να γνωρίζετε αν έχουν διατροφικούς περιορισμούς λόγω κάποιου προβλήματος υγείας και να προσαρμόσετε το φαγητό τους ανάλογα. Παράλληλα, θα πρέπει να φροντίσετε να πίνουν αρκετό νερό, καθώς η αφυδάτωση αποτελεί συχνό φαινόμενο σε άτομα της τρίτης ηλικίας!

Συνοδεύστε τους σε δραστηριότητες
Οι κοινωνικοί δεσμοί είναι πολύ σημαντικοί για την ψυχική υγεία των ανθρώπων, πόσω μάλλον των ηλικιωμένων, οι οποίοι συχνά τείνουν να απομονώνονται. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να τους  ενθαρρύνετε να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες, να συναντιούνται με άτομα του συγγενικού τους περιβάλλοντος, αλλά και να βγαίνουν βόλτες. Θα τους κάνει καλό, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά! Συνοδεύστε τους λοιπόν σε δραστηριότητες ή σε μέρη που τους αρέσουν και θα δείτε ότι η ψυχολογία τους θα αλλάξει μονομιάς. Βοηθήστε τους σε όσα κάνουν καθημερινά
Παρόλο που, όπως είπαμε παραπάνω, καλό είναι να αφήνετε τους ηλικιωμένους να κάνουν πράγματα μόνοι τους, θα πρέπει να τους βοηθάτε σε όσα ενδεχομένως δεν μπορούν να κάνουν
μόνοι τους. Από το ντύσιμο, μέχρι τα φάρμακά τους, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι όλα γίνονται όπως πρέπει, ενώ παράλληλα σέβεστε την ανεξαρτησία και την ιδιωτικότητά τους.

Η συμβίωση με ηλικιωμένα άτομα μπορεί να είναι εύκολη και ομαλή, αν υπάρχει κατανόηση, υπομονή και καλή επικοινωνία. Ακολουθώντας τα tips που μοιραστήκαμε μαζί σας μπορείτε να δημιουργήσετε τις ιδανικές συνθήκες, ώστε να συμβιώνετε όλοι αρμονικά!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα