Γιατί το love bοmbing δεν είναι τόσο αθώο όσο νομίζεις

Γιατί το love bοmbing δεν είναι τόσο αθώο όσο νομίζεις

Πίσω στο 1978, ένα άρθρο στην Washington Post χρησιμοποίησε τον όρο «βομβαρδισμός αγάπης» για να περιγράψει πώς οι κακοποιητές δελέαζαν τα θύματα κάνοντας τα να αισθάνονται ότι είναι σημαντικά και ότι τα φροντίζουν.

Σαράντα πέντε χρόνια αργότερα, η φράση – η οποία περιγράφει κάποιον που πλημμυρίζει τον σύντροφό του με υπερβολική στοργή, κομπλιμέντα, δώρα, επαίνους, δηλώσεις αγάπης ή/και πιέζει για να προχωρήσει γρήγορα η σχέση λόγω της έντασης των συναισθημάτων του – έχει γίνει μέρος του το καθημερινό μας λεξιλόγιο όταν αναλύουμε ρομαντικές σχέσεις.

Στο TikTok, τα βίντεο με ετικέτα #LoveBοmbing έχουν πάνω από 363 εκατομμύρια προβολές

Όταν ένας 25χρονος άνδρας γνωστός ως «West Elm Caleb» εκτέθηκε στο Διαδίκτυο πέρυσι για καταδίωξη και ghosting δεκάδων γυναικών στη Νέα Υόρκη, οι ενέργειές του συζητήθηκαν ευρέως ως παράδειγμα βομβαρδισμού αγάπης. Στο TikTok, τα βίντεο με ετικέτα #LoveBοmbing έχουν πάνω από 363 εκατομμύρια προβολές.

Οι καταστάσεις που συζητούνται στο πλαίσιο του βομβαρδισμού αγάπης μπορεί να αισθάνονται βαθιά πληγωτικές, απογοητευτικές ή αποπροσανατολιστικές, χωρίς απαραίτητα να είναι καταχρηστικές. Αλλά ως τακτική χειραγώγησης, ο βομβαρδισμός αγάπης συχνά προηγείται –και διασταυρώνεται με– της γνήσιας ψυχολογικής και σωματικής κακοποίησης, καταδίωξης και παρενόχλησης.Αλλά ως τακτική χειραγώγησης, ο βομβαρδισμός αγάπης συχνά προηγείται –και διασταυρώνεται με– της γνήσιας ψυχολογικής και σωματικής κακοποίησης, καταδίωξης και παρενόχλησης.

Σύμφωνα με το CPS (Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος στην Αγγλία), οι ύποπτοι μπορεί να «κάνουν κατά διαστήματα ό,τι φαίνεται να είναι ερωτικές πράξεις» και να προσπαθήσουν να τις παρουσιάσουν ως «διακοπή ή άρνηση» κακοποίησης. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι υποτιθέμενες εκδηλώσεις αγάπης συχνά αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου προτύπου εξαναγκασμού ή παρενόχλησης.

Η Samantha Farndale είναι συνεργάτης στη νομική εταιρεία Stowe Family Law και εργάζεται τακτικά σε υποθέσεις που αφορούν ελεγκτική και καταναγκαστική συμπεριφορά. Λέει στο Stylist ότι ο βομβαρδισμός αγάπης λαμβάνει χώρα συνήθως «στην αρχή μιας σχέσης ή όταν επιχειρείται η συμφιλίωση μετά από μια κατάρρευση της σχέσης. Ο δράστης θα πλημμυρίσει το θύμα με πολλά κομπλιμέντα, συνεχή στοργή και/ή δώρα, μαζί με σαρωτικές χειρονομίες και δηλώσεις, για παράδειγμα, φράσεις όπως «Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα». Αλλά η συμπεριφορά δε διαρκεί και ο δράστης γίνεται κακοποιητικός».

Όσο περισσότερη ευαισθητοποίηση υπάρξει σχετικά με τον έλεγχο και την καταναγκαστική συμπεριφορά τόσο το καλύτερο, ειδικά σε πιο διαφοροποιημένους τομείς όπως ο βομβαρδισμός αγάπης, ο οποίος είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστεί και ακόμη πιο δύσκολο να αναγνωριστεί από τα θύματα.

Είναι ζωτικής σημασίας το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης να αναγνωρίζει την έκταση των ενεργειών που θα κάνουν οι δράστες σε μια προσπάθεια να ελέγξουν και να χειραγωγήσουν έναν σύντροφο, και αυτή η αλλαγή είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

pink.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα