Σύνδρομο του απατεώνα: Τι είναι αυτό το σύνδρομο και πώς σας καθιστά καλύτερους στη δουλειά σας;

Σύνδρομο του απατεώνα: Τι είναι αυτό το σύνδρομο και πώς σας καθιστά καλύτερους στη δουλειά σας;

Το σύνδρομο του απατεώνα έχει συνδεθεί με άγχος και αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Ωστόσο, μπορεί στην πραγματικότητα να σας κάνει καλύτερους στη δουλειά σας.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα άτομα με σύνδρομο του απατεώνα που έχουν λιγότερη αυτοπεποίθηση στην εργασία έχουν καλύτερες διαπροσωπικές δεξιότητες, κάτι που μπορεί να τους κάνει καλύτερους εργαζομένους.

Το σύνδρομο του απατεώνα είναι η πεποίθηση ότι η επιτυχία του ατόμου στη ζωή δεν αξίζει ή έχει επιτευχθεί μέσω της τύχης, παρά ως αποτέλεσμα των δικών του προσπαθειών ή δεξιοτήτων. Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο τείνουν να θεωρούν τον εαυτό τους «απάτη» και φοβούνται ότι ανά πάσα στιγμή θα το συνειδητοποιήσουν και όλοι οι άλλοι.

Η νέα μελέτη διεξήχθη από την Basima Tewfik, ψυχολόγο στο MIT Sloan School of Management στο Cambridge της Μασαχουσέτης και δημοσιεύτηκε στο Academy of Management Journal.

«Η επικρατούσα γνώση απεικονίζει το φαινόμενο του απατεώνα ως επιζήμιο», λέει στην ερευνητική της εργασία. «Σε αυτό το έργο, επιδιώκω να εξισορροπήσω την υπάρχουσα συζήτηση γύρω από αυτό το φαινόμενο, τονίζοντας ότι μπορεί να έχει και διαπροσωπικά οφέλη». Για τη μελέτη, η Tewfik μέτρησε τα επίπεδα του συνδρόμου του απατεώνα μεταξύ 155 εργαζομένων σε μια συμβουλευτική εταιρεία επενδύσεων στις ΗΠΑ.

Λεπτομέρειες για την μελέτη
Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν γραπτές δηλώσεις όπως «Στην εργασία, οι άλλοι πιστεύουν ότι έχω περισσότερες γνώσεις ή ικανότητες από ό,τι νομίζω» και τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν το βαθμό στον οποίο αυτές οι σκέψεις ήταν αληθινές απέναντί ​​τους. Στη συνέχεια, η Tewfik στράφηκε στον προϊστάμενο εργασίας κάθε συμμετέχοντα, για να δει εάν έβλεπαν τον υπάλληλο του διαφορετικά. Οι επόπτες βαθμολόγησαν την απόδοση και τις διαπροσωπικές δεξιότητες των συμμετεχόντων αξιολογώντας πόσο συμφωνούν. Η Tewfik διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι με σύνδρομο του απατεώνα αξιολογήθηκαν ως με καλύτερες διαπροσωπικές δεξιότητες από συνομηλίκους με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θεωρήθηκαν εξίσου ικανοί. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019, το 20% των ατόμων πάσχουν από το σύνδρομο του  απατεώνα, παρά το γεγονός ότι έχουν καλή απόδοση όταν εργάζονται.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Brigham Young (BYU) είχαν πραγματοποιήσει συνεντεύξεις με φοιτητές σε κορυφαία ακαδημαϊκά προγράμματα, με την ελπίδα να βρουν ότι ήταν για άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο του απατεώνα. Για την καταπολέμηση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων, οι ερευνητές πρότειναν να «προσεγγίσουν» τους φίλους και την οικογένεια εκτός του χώρου εργασίας. Όταν οι μαθητές «προσέγγισαν» άλλους στο τμήμα τους, τα αισθήματά τους ότι είναι απατεώνες είχαν αυξηθεί. Ωστόσο, εάν ο μαθητής «προσέγγιζε» την οικογένεια και τους φίλους εκτός της ειδικότητάς του, ή ακόμα και με καθηγητές, οι αντιλήψεις περί απατεώνων μειώνονταν. Αν και η μελέτη διεξήχθη με φοιτητές πανεπιστημίου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να εφαρμοστούν στον χώρο εργασίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα