Βήχας: Γιατί σας πιάνει μετά από κάθε γεύμα

Βήχας: Γιατί σας πιάνει μετά από κάθε γεύμα

Μετά το φαγητό πολλές φορές έρχεται ο βήχας. Αυτό μπορεί να είναι από αναρρόφηση. Μπορεί όμως να είναι και από άλλες αιτίες όπως τροφική αλλεργία, παλινδρόμηση οξέος, λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ή δυσφαγία.

Βήχας μετά το φαγητό: οι αιτίες

Τροφικές αλλεργίες

Οι τροφικές αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αντιδρά υπερβολικά λόγω των πρωτεϊνών στα τρόφιμα. Τα συμπτώματα τροφικής αλλεργίας μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί αναφυλαξία, η οποία είναι απειλητική για τη ζωή εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Η έκθεση σε τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσει υγρά μάτια, οπισθορινική ενστάλαξη, πρήξιμο και φαγούρα στον λαιμό, που μπορεί να προκαλέσουν την ανάγκη για βήχα.

Ήπια παλινδρόμηση οξέος

Η ήπια παλινδρόμηση οξέος είναι συχνή και μπορεί να εμφανιστεί από καιρό σε καιρό στους περισσότερους ανθρώπους. Αν και είναι άγνωστος ο ακριβής λόγος που τα άτομα με παλινδρόμηση οξέος βήχουν όταν το οξύ του στομάχου εισέρχεται στον οισοφάγο τους, είναι πιθανό η συσσώρευση τροφής να διεγείρει τις νευρικές απολήξεις και να πυροδοτεί έναν αντανακλαστικό βήχα ή μπορεί να αναρροφάτε (πνίγεστε με) μια μικρή ποσότητα οξέος.

Το οξύ μπορεί επίσης να ερεθίζει τον λαιμό σας, προκαλώντας σας βήχα. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί μετά από ένα γεύμα.

Υπερβολική παραγωγή φλέγματος

Μερικοί εμφανίζουν υπερβολική παραγωγή φλέγματος αφότου πιουν γάλα ή φάνε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι και παγωτό. Εάν αισθάνεστε υπερβολικό βήχα μετά από τέτοιες τροφές, τότε η μόνη λύση είναι να τα περιορίσετε ή να τα αποφεύγετε όσο είναι εφικτό.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία το οξύ του στομάχου ανεβαίνει προς τον οισοφάγο, προκαλώντας φλεγμονή. Είναι μια πιο σοβαρή μορφή παλινδρόμησης οξέος που εμφανίζεται όταν ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (λειτουργεί σαν βαλβίδα) δεν κλείνει σωστά.

Συμπτώματα:

  • Παλινδρόμηση
  • Καούρα
  • Βήχας
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Πόνος στο στήθος ή στην κοιλιά
  • Βραχνάδα
  • Εμετός
  • Κακή αναπνοή
  • Συριγμός
  • Διακοπτόμενος ύπνος

Ερευνητές από την Κίνα ανακάλυψαν ότι ο βήχας μετά από ένα γεύμα είναι ένας προγνωστικός παράγοντας του βήχα που σχετίζεται με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Μετά το φαγητό, η παλινδρόμηση μπορεί να αυξηθεί, επειδή το περιεχόμενο του γεύματος και τα οξέα στο στομάχι σας που βοηθούν στην πέψη της τροφής, ωθούνται πίσω προς τον λαιμό.

Μπορεί να νιώσετε την ανάγκη να “καθαρίσετε” τον λαιμό σας. Μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε ότι υπάρχει ένα κομμάτι φαγητού στον λαιμό σας, που και πάλι αυξλανει την ανάγκη να βήξετε.

Λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση

Λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν το οξύ που έχει ωθηθεί στον οισοφάγο, εισέρχεται στον λαιμό και το φωνητικό κουτί και έτσι το άτομο βήχει. Συνήθως, αυτό μπορεί να συμβεί αφότου κάποιος καταναλώσει καφέ, αλκοόλ και πικάντικα τρόφιμα.

Αναρρόφηση

Μερικές φορές, μικρές ποσότητες φαγητού μπορεί να εισέλθουν σε λάθος σωλήνα και ως αποτέλεσμα, το άτομο βήχει για να τις βγάλει. Όταν αυτό συμβαίνει λόγω δυσφαγίας (δυσκολία στην κατάποση), συνήθως συνιστάται ειδική δίαιτα.

Η πνευμονία από αναρρόφηση είναι μια σοβαρή κατάσταση που εμφανίζεται όταν τα αναρροφημένα τρόφιμα, υγρά ή άλλες ουσίες προκαλούν φλεγμονή στους πνεύμονες. Ένα από τα συμπτώματα είναι ο βήχας.

Δυσφαγία

Η δυσφαγία εμφανίζεται όταν έχετε δυσκολία στην κατάποση. Η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η τροφή κινείται στις ανώτερες πεπτικές οδούς. Όταν η δυσφαγία διαταράσσει την ικανότητά σας να μετακινείται την μασημένη τροφή από το στόμα στον λαιμό σας, μπορεί να προκαλέσει αναρρόφηση (εισπνοή τροφής στους πνεύμονες) και πνιγμό (οι αεραγωγοί αποφράσσονται από την τροφή).

Το αποτέλεσμα αυτού είναι ο βήχας. Η δυσφαγία μπορεί να είναι επικίνδυνη σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε παιδιά, ειδικά σε όσους έχουν άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Οπισθορινική ενστάλαξη

Είναι ένα σύμπτωμα περιβαλλοντικών αλλεργιών (π.χ. γύρη των δέντρων ή ακάρεα σκόνης). Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε βήχα. Κατά την οπισθορινική ενστάλαξη, παράγετε περίσσεια βλέννας που συσσωρεύεται στο πίσω μέρος του λαιμού. Έτσι νιώθετε την ανάγκη να καθαρίσετε το λαιμό σας, ή και να βήξετε.

Πηγή: tromaktiko.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα