Αφαίρεσαν πέτρα από τα νεφρά βάρους 800 γραμμαρίων - Η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ

Αφαίρεσαν πέτρα από τα νεφρά βάρους 800 γραμμαρίων - Η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ

Τη μεγαλύτερη πέτρα στα νεφρά που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο αφαίρεσαν γιατροί από ασθενή στη Σρι Λάνκα.

Ειδικότερα, η πέτρα μήκους 13 εκατοστών και βάρους 801 γραμμαρίων κατάφερε να σπάσει όχι ένα, αλλά δύο παγκόσμια ρεκόρ όταν αφαιρέθηκε από γιατρούς του Στρατού της Σρι Λάνκα την 1η Ιουνίου.

Προηγουμένως, τα ρεκόρ ήταν 13,3 εκατοστά για το μήκος (Ινδία 2004) και 620 γραμμάρια για το βάρος (Πακιστάν 2008), σύμφωνα με τα Ρεκόρ Γκίνες.   

 

Οι πέτρες στα νεφρά αποτελούνται από συμπαγή κομμάτια που κρυσταλλώνονται στα νεφρά, τους ουρητήρες ή την ουροδόχο κύστη λόγω γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

 
Εμφανίζονται σχετικά συχνά, επηρεάζοντας περίπου το 10% των ανθρώπων.

Οι περισσότεροι τύποι μπορούν να προληφθούν παραμένοντας ενυδατωμένοι και μειώνοντας την πρόσληψη νατρίου. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, η κατανάλωση έως και 2-3 λίτρων νερού την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνσή τους, με την έκπλυση του ουροποιητικού συστήματος.

Οι πέτρες διαμέτρου άνω των 3 χιλιοστών συχνά απαιτούν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους. Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν τη χρήση ηχητικών κυμάτων για το σπάσιμο των λίθων ή χειρουργική επέμβαση μέσω μιας μικρής τομής στο κάτω μέρος της πλάτης.

 
Δείτε το βίντεο (Προσοχή, σκληρές εικόνες):

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα