Πίνδος: Σκύλοι σώζουν άγρια ζώα!

Σκύλους που χρησιμοποιούνται σε αστυνομικές επιχειρήσεις μέχρι σήμερα είχαμε ακούσει και γνωρίσει. Σκύλους που προσπαθούν να μυρίσουν ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από συντρίμμια σε σεισμούς επίσης. Σκύλους όμως που να σώζουν άλλα ζώα, πρώτη φορά. Και όμως! Τέσσερις ανδαλουσιανοί σκύλοι με τους εκπαιδευτές τους "οργώνουν" ορεινές περιοχές στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, στο πλαίσιο προγράμματος της οργάνωσης "Αρκτούρος" για την σωτηρία άλλων ζώων.

Η δράση της ομάδας επικεντρώνεται στα Μετέωρα, στον Κόζιακα και στα Αντιχάσια όρη, ώστε τα ζώα να προστατευτούν από δολώματα θανάτου. Οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι με δύο συνοδούς αναζητούν δηλητηριασμένα δολώματα. Επισκέπτονται χωριά και περιοχές όπου αναπτύσσεται το κυνήγι και, αφού εντοπίσουν, συλλέγουν τα δηλητηριασμένα δολώματα και τις φόλες. Ήδη μάλιστα, η ομάδα έχει ήδη περάσει από περιοχές των δήμων Καλαμπάκας και Πύλης Τρικάλων και εξουδετέρωσε αρκετά δολώματα, αλλά βρήκε επίσης και τέσσερα νεκρά τσομπανόσκυλα, καθώς και τα κουφάρια ενός λύκου, ενός γάτου και ενός προβάτου, όλα δηλητηριασμένα.

Ο «Αρκτούρος» περισυνέλεξε δείγματα από τα υπολείμματα των δολωμάτων, καθώς και από τα νεκρά ζώα για περαιτέρω τοξικολογικές εξετάσεις που γίνονται στο πανεπιστήμιο Πατρών. Όπως επισημαίνει το «Έθνος», την επιχείρηση επιβλέπουν τα δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας και υποστηρίζουν ενεργά με καθημερινή συμμετοχή οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι Πύλης και Καλαμπάκας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δασική νομοθεσία απαγορεύει από το 1993 τη χρήση δηλητηρίων σε τροφές που προορίζονται για ζώα, καθώς αυτή δεν επηρεάζει μόνο την άγρια πανίδα (θηλαστικά και αρπακτικά πουλιά), αλλά έχει επιπτώσεις και στους κτηνοτρόφους, καθώς θύματα των δολωμάτων πέφτουν συχνά και οι ποιμενικοί σκύλοι φύλαξης των κοπαδιών...

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα