Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Διονύση Σαββόπουλο – Λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών

❤️ Αυτό το άρθρο άρεσε σε 169 άτομα
Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Διονύση Σαββόπουλο – Λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών

Η Ελλάδα αποχαιρετά σήμερα τον Διονύση Σαββόπουλο, τον σπουδαίο τραγουδοποιό που σφράγισε με τη φωνή και το έργο του περισσότερες από έξι δεκαετίες ελληνικής μουσικής. Από νωρίς το πρωί, πλήθος κόσμου συρρέει στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, όπου έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του, για να πει το τελευταίο «αντίο» στον αγαπημένο «Νιόνιο».

Η σορός θα παραμείνει στη Μητρόπολη μέχρι τις 12:00, ενώ η κηδεία θα τελεστεί στις 13:00 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει ταφή στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Συγγενείς, φίλοι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και απλοί πολίτες, αποχαιρετούν τον δημιουργό που κατάφερε να ενώσει γενιές μέσα από τη μουσική και τον λόγο του. Επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, τα χρήματα να διατεθούν στο Μουσικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη.

 
Ένας δημιουργός που σημάδεψε την εποχή του
Ο Διονύσης Σαββόπουλος έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 21 Οκτωβρίου, σε ηλικία 80 ετών, έχοντας στο πλευρό του τα αγαπημένα του πρόσωπα. Για περισσότερο από μισό αιώνα υπηρέτησε με σεβασμό και συνέπεια την τέχνη, συνδυάζοντας τη μουσική με τον στοχασμό και την κοινωνική ευαισθησία.

Στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση, κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ το 2017, είχε πει:

«Η μουσική των λέξεων με επισκέφθηκε πριν από τις λέξεις... Ποτέ δεν έγραψα στίχους χωρίς μουσική· οι στίχοι και η μουσική είναι ένα. Κι αν υπάρχει ποίηση σε όσα κάνω, βρίσκεται στο τραγούδι, εν τω συνόλω».
Με αυτή τη φιλοσοφία, ο Σαββόπουλος δημιούργησε ένα μοναδικό μωσαϊκό ελληνικής ταυτότητας, όπου το λαϊκό, το έντεχνο και το ροκ συνυπήρχαν φυσικά, σαν πρόσωπα της ίδιας ψυχής.

 
«Έφυγε διαβάζοντας Χατζιδάκι»
Συγκίνηση προκάλεσε η μαρτυρία του Γιώτη Κιουρτσόγλου, στενού φίλου και συνεργάτη του, ο οποίος αποκάλυψε την τελευταία στιγμή του καλλιτέχνη:

«Υπήρξε μια τελευταία αναλαμπή· χαιρέτησε όσους ήταν στο δωμάτιο. Ο συνοδός του διάβαζε ένα απόσπασμα από βιβλίο για τα 100 χρόνια του Χατζιδάκι. Όταν τελείωσε την παράγραφο “μια χώρα που μοιάζει με τη δική μας”, ο Διονύσης έκλεισε τα μάτια του. Έφυγε διαβάζοντας Χατζιδάκι, τον οποίο αγαπούσε βαθιά».
 
Επικήδειος από τον Πρωθυπουργό
Κατά τη διάρκεια της τελετής, θα εκφωνηθούν επικήδειοι λόγοι από καλλιτέχνες και συνεργάτες του, ανάμεσά τους και η Δήμητρα Γαλάνη.
Επικήδειο θα απευθύνει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στη συλλυπητήρια ανάρτησή του σημείωσε:

«Ο Διονύσης μας δεν είναι πια εδώ. Έφυγε αφήνοντας πίσω του ένα ισχυρό αποτύπωμα στη μουσική, στον στίχο και στο δημόσιο ήθος. Με τη φωνή του θα μας συνοδεύει για πάντα, πλουτίζοντας την καρδιά και τη σκέψη μας».
 
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας
Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι λόγω της εξόδιου ακολουθίας και της ταφής, ισχύουν από τις 6:00 το πρωί απαγορεύσεις στάσης και στάθμευσης, καθώς και διακοπές κυκλοφορίας στους εξής δρόμους:

Μητροπόλεως (σε όλο το μήκος)
Αιόλου (μεταξύ Ανδριανού και Ερμού)
Ερμού (μεταξύ Αιόλου και Αθηνάς)
Αναπαύσεως και κάθετες οδοί έως την πρώτη παράλληλη
Τριβωνιανού (από Καρέα έως Μ. Μουσούρου)
Οι οδηγοί καλούνται να αποφύγουν την περιοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων.

 
Το αποτύπωμα του «Νιόνιου»
Ο Διονύσης Σαββόπουλος υπήρξε σύμβολο δημιουργικής ελευθερίας και φωνή μιας Ελλάδας που αναζητούσε ταυτότητα και ελπίδα.
Από το «Φορτηγό» μέχρι το «Βρώμικο Ψωμί» και από τη «Συννεφούλα» μέχρι τον «Πολιτικό Στίχο», κάθε του τραγούδι αποτέλεσε έναν μικρό καθρέφτη της κοινωνίας, με στίχους που εξακολουθούν να συγκινούν.

Η μουσική του θα συνεχίσει να αντηχεί — όχι μόνο ως ανάμνηση, αλλά ως κομμάτι της συλλογικής μας μνήμης.
Η Ελλάδα τον αποχαιρετά με σεβασμό και ευγνωμοσύνη, ψιθυρίζοντας ίσως τα δικά του λόγια:

«Όσο υπάρχει ο κόσμος αυτός, θα υπάρχει κι ο Νιόνιος».

Διαβάστε ακόμα: Δεν περίμενα ότι οι δικοί μου άνθρωποι θα με πρόδιδαν και θα μου έκαναν ζημιά

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα