Πέθανε ο Μάνος Παπαδάκης, ερμηνευτής του θρυλικού "Θα τα κάψω τα λεφτά μου"

Πέθανε  ο Μάνος Παπαδάκης, ερμηνευτής του θρυλικού "Θα τα κάψω τα λεφτά μου"

Σε ηλικία 77 ετών έφυγε από τη ζωή ο λαϊκός τραγουδιστής Μάνος Παπαδάκης, με καταγωγή από το Πετροκεφάλι της Μεσαράς Κρήτης που έμεινε γνωστός για την ερμηνεία του «Θα τα κάψω τα λεφτά μου» σε στίχους Πυθαγόρα, τραγούδι το οποίο έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

Ηταν 26 ετών ο Μάνος Παπαδάκης όταν προσπαθούσε να κάνει καριέρα ανάμεσα στους μεγάλους καλλιτέχνες της εποχής: Καζαντζίδη, Γαβαλά, Ζαγοραίο κ.α. Τραγουδούσε τότε στο «Φαληρικόν'» μαζί με τον Βασίλη Τσιτσάνη και τη Χαρούλα Λαμπράκη κι ένα βράδυ πήγε να τους ακούσει ο στιχουργός Πυθαγόρας ο οποίος είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον παπαδάκη χωρίς, όμως, επιτυχία.

«Σου 'χα δώσει τέσσερα - πέντε κομμάτια που δεν ''πήγαν'. Θα σου δώσω άλλο ένα, τελευταίο, κι άμα δεν ''πάει'' κι αυτό, δεν σου ξαναγράφω! Πάρ' τον Βασιλειάδη κι ελάτε απ' το σπίτι... », του είπε. Πραγματικά, παίρνει αγκαζέ ο Παπαδάκης τον αρμονίστα - ακορντεονίστα και συνθέτη Βασίλη Βασιλειάδη, με τον οποίο επίσης είχαν συνεργαστεί, και πήγαν από το σπίτι του Πυθαγόρα στην Κοκκινιά. Επί τόπου ο Βασιλειάδης παίρνει τους στίχους και σκαρώνει την πιασάρικη μελωδία του «Θα τα κάψω τα λεφτά μου».

Το τραγούδι γράφτηκε τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη του ΄67 σε στούντιο της Κολούμπια και φαρφίζα έπαιζε ο ίδιος ο Βασιλειάδης. Δεύτερη φωνή έκανε η Πόπη Πόλυ, η οποία εκείνη την περίοδο μοιραζόταν και το πάλκο με τους Παπαδάκη - Βασιλειάδη.

Ο Μάνος Παπαδάκης ερμήνευσε το τραγούδι και στην ομότιτλη ταινία του Άγγελου Θεοδωρόπουλου το 1968. Τόσο μεγάλη επιτυχία σημείωσε το τραγούδι που την αμέσως επόμενη χρονιά έδωσε τον τίτλο και σε ταινία!

Οταν κυκλοφόρησε κυκλοφορεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα του '67, σημείωσε απίστευτη επιτυχία. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε 20 μέρες πούλησε 180.000 αντίτυπα! Η επιτυχία βρήκε τον Παπαδάκη να τραγουδάει το 1968 στου «Περιβόλα» με τον Βασιλειάδη, την Πόπη Πόλυ και το δίδυμο Μπάμπης Τσετίνης - Λίτσα Διαμάντη. Πιο χαρακτηριστική ήταν όμως η ατάκα του Πυθαγόρα όταν πέρασε από το μαγαζί και είπε του νεαρού τραγουδιστή: «Είπαμε να κάνεις επιτυχία, αλλά όχι και να γίνει τέτοιος χαλασμός!»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα