Πέθανε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Πιερ Ετέξ

Ο γάλλος ηθοποιός, κλόουν, κινηματογραφιστής και σκιτσογράφος Πιερ Ετέξ πέθανε σήμερα Παρασκευή 14 Οκτωβρίου το πρωί σε ηλικία 87 ετών, δήλωσε η οικογένειά του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Ο Πιερ Ετέξ δεν είναι πια" μαζί μας δήλωσε η σύζυγός του Οντίλ στο Γαλλικό Πρακτορείο.Ο καλλιτέχνης είχε εισαχθεί επειγόντως σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο, πρόσθεσε.

Χαμηλών τόνων, συνεργάστηκε με τον κινηματογραφιστή Ζακ Τατί ("Ο Θείος μου") και με την καλλιτέχνιδα του τσίρκου Ανί Φρατελινί, στα χνάρια του Μπάστερ Κίτον και του Τσάρλι Τσάπλιν. "Η κωμωδία είναι το πιο πολύτιμο πράγμα για μένα", είχε εξομολογηθεί πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ήταν σκηνοθέτης ταινιών όπως οι "Γιογιό" (1965), "Όσο έχουμε την υγεία μας" (1966) ή ακόμη η "Μεγάλη Αγάπη" (1968), που παρέμειναν για καιρό εκτός προβολής λόγω μιας δικαστικής εμπλοκής, προτού η δικαιοσύνη αποδώσει το 2009 στον Πιερ Ετέξ τα συγγραφικά δικαιώματα για πέντε ταινίες μεγάλου μήκους και δύο μικρού μήκους.

Οι ταινίες του, στις οποίες ερμηνεύει συνήθως ονειροπαρμένους ήρωες, εγγράφονται στην παράδοση των μετρ κωμικών του βωβού κινηματογράφου, όπως ο Μπάστερ Κίτον, ο Τσάρλι Τσάπλιν, οι Λόρελ και Χάρντι, ο Χάρι Λάνγκντον, ο Χάρολντ Λόιντ ή ο Μαξ Λίντερ.

lifo

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα