Ωκεανοί: Καμπανάκι από τους επιστήμονες - Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί

Ωκεανοί: Καμπανάκι από τους επιστήμονες - Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί

«Έβρασαν» οι ωκεανοί αυτή την εβδομάδα, καθώς σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η μέση ημερήσια παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας ξεπέρασε το ρεκόρ του 2016 αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ. Έφτασε τους 20,96 βαθμούς Κελσίου, πολύ πάνω από τον μέσο όρο για αυτή την εποχή του έτους.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 20,95 βαθμοί Κελσίου τον Μάρτιο του 2016, δήλωσε μια εκπρόσωπος του παρατηρητηρίου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ωκεανοί αποτελούν ζωτικό ρυθμιστή του κλίματος. Απορροφούν τη θερμότητα, παράγουν το μισό οξυγόνο της Γης και καθορίζουν τα καιρικά φαινόμενα.

Οι επιπτώσεις στα θαλάσσια είδη

Οι θερμότεροι ωκεανοί και τα κύματα καύσωνα ενοχλούν τα θαλάσσια είδη, όπως τα ψάρια και οι φάλαινες, τα οποία μετακινούνται προς αναζήτηση ψυχρότερων νερών, διαταράσσοντας την τροφική αλυσίδα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα αποθέματα ψαριών μπορεί να επηρεαστούν, ενώ ορισμένα αρπακτικά, όπως οι καρχαρίες, μπορεί να γίνουν επιθετικά καθώς μπερδεύονται στις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Σε ρηχούς υφάλους στη Φλόριντα παρατηρείται εκτεταμένη λεύκανση των κοραλλιών και πολλά κοράλλια έχουν ήδη πεθάνει.

Κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες, είναι η χρονική στιγμή αυτού του αρνητικού ρεκόρ.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή κάνει τις θάλασσες πιο θερμές, καθώς απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της θέρμανσης από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Όσο περισσότερο καίμε ορυκτά καύσιμα, τόσο περισσότερη πλεονάζουσα θερμότητα θα απορροφάται από τους ωκεανούς, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να σταθεροποιηθούν και να επανέλθουν εκεί που ήταν», εξηγεί η δρ Σαμάνθα Μπέρτζες.

Το νέο Ελ Νίνιο

Το νέο ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας ξεπερνά εκείνο του 2016, όταν το φυσικό φαινόμενο Ελ Νίνιο βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και στην πιο ισχυρή του μορφή.

Το Ελ Νίνιο συμβαίνει όταν θερμό νερό ανεβαίνει στην επιφάνεια στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Νότιας Αμερικής, ανεβάζοντας τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Ένα νέο Ελ Νίνιο έχει ξεκινήσει τώρα, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι είναι ακόμη αδύναμο – που σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες των ωκεανών αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες.

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα