Το μυστικό για να ξεχάσετε τις δυσάρεστες αναμνήσεις που σας ταλαιπωρούν

Το μυστικό για να ξεχάσετε τις δυσάρεστες αναμνήσεις που σας ταλαιπωρούν

Πόσες φορές σας έχει τύχει να θέλετε να σβήσετε από την μνήμη σας δυσάρεστες στιγμές; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν έναν εύκολο τρόπο για να τον κάνετε πράξη. 

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του York αποκαλύπτουν το μυστικό για να «ξεχάσετε» τις δυσάρεστες αναμνήσεις που σας ταλαιπωρούν. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Learning & Memory, η αναπαραγωγή ήχων κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να «ξεφύγει το μυαλό» από τις ανήσυχες και δυσάρεστες σκέψεις. 

Ειδικότερα, στην έρευνα συμμετείχαν 29 άτομα, στα οποία δόθηκαν δύο ζεύγη λέξεων: Το ένα ζεύγος ήταν ο David Beckham και το ποδήλατο, ενώ το άλλο ζεύγος ήταν το ποδήλατο και το κάστρο. Κατά τη διάρκεια απομνημόνευσης των δύο ζευγών λέξεων, οι συμμετέχοντες άκουγαν επίσης τη λέξη «ποδήλατο» να αναπαράγεται δυνατά. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες πήγαν για ύπνο και, όταν φτάσανε στο στάδιο του βαθύ ύπνου, ξεκίνησε και πάλι να αναπαράγεται η λέξη «ποδήλατο». 

Μόλις ξύπνησαν, οι ερευνητές εξέτασαν τη μνήμη τους, συγκρίνοντας την απόδοση της με μια συνθήκη ελέγχου, κατά την οποία οι σχετικοί ήχοι δεν αναπαράγονταν κατά τη διάρκεια του ύπνου. 

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ερευνητές διαπιστώθηκε ότι η μνήμη για ένα ζεύγος ενισχύθηκε, ενώ αντίθετα οι συμμετέχοντες φάνηκε να ξεχνούν τη συσχέτιση του άλλου ζεύγους. 

Ακόμη μια άλλη έρευνα που είχε διεξαχθεί στο παρελθόν, είχε διαπιστωθεί πως η εκμάθηση ενός ζεύγους λέξεων και η αναπαραγωγή ενός σχετικού ήχου κατά τη διάρκεια του ύπνου βελτίωσε τη μνήμη των συμμετεχόντων για αυτές τις λέξεις, όταν ξυπνούσαν το πρωί. Αυτή, ωστόσο, είναι η πρώτη μελέτη που φανέρωσε μείωση της μνήμης για ένα ζεύγος λέξεων, υποδηλώνοντας ότι είναι δυνατό να προκληθεί επιλεκτική λήθη, μέσω της αναπαραγωγής σχετικών ήχων κατά τον ύπνο. 

«Τα άτομα που έχουν βιώσει μια τραυματική εμπειρία μπορεί να υποφέρουν από ένα ευρύ φάσμα οδυνηρών συμπτωμάτων, λόγω των αναμνήσεών τους από αυτή», είπε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, δρ. Bardur Joensen. «Αν και βρισκόμαστε σε πειραματικό στάδιο, τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι ίσως μπορούμε να αυξομειώνουμε την ικανότητα ανάκλησης συγκεκριμένων αναμνήσεων, αναπαράγοντας ηχητικά μηνύματα κατά τον ύπνο. Υπάρχει ακόμη μακρύς ερευνητικός δρόμος, ωστόσο αυτά τα επιστημονικά συμπεράσματα θέτουν πιθανώς τα θεμέλια για την ανάπτυξη νέων τεχνικών αποδυνάμωσης των αναμνήσεων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με τις υπάρχουσες θεραπείες». 

«Η σχέση μεταξύ ύπνου και μνήμης είναι συναρπαστική. Γνωρίζουμε ότι ο ύπνος είναι κρίσιμος για την επεξεργασία της μνήμης και οι αναμνήσεις είναι συνήθως καλύτερες μετά από μια περίοδο ύπνου. Οι ακριβείς μηχανισμοί παραμένουν ασαφείς, αλλά κατά τη διάρκεια του ύπνου φαίνεται ότι οι σημαντικές συνδέσεις ενισχύονται και οι ασήμαντες απορρίπτονται» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, δρ. Aidan Horner. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό πιθανότατα να οφείλεται σε κάποια μορφή «ανταγωνισμού» μεταξύ αναμνήσεων. 

«Ίσως μπορούμε να πάρουμε μια πτυχή προηγούμενης μνήμης και να τη συσχετίσουμε με ένα νέο γεγονός. Εάν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα ηχητικά σημάδια κατά τη διάρκεια του ύπνου για να ενισχύσουμε επιλεκτικά τη μνήμη γι’ αυτό το πρόσφατα συσχετισμένο συμβάν, τότε αυτό ίσως μπορεί να μειώσει την ανάμνηση του αρχικού συμβάντος», κατέληξε. 

Πηγή: Guardian 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα