Βρετανική έρευνα δείχνει πως η πενθήμερη καραντίνα είναι ανεπαρκής

Βρετανική έρευνα δείχνει πως η πενθήμερη καραντίνα είναι ανεπαρκής

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς το συμπέρασμα βρετανικής επιστημονικής μελέτης που δείχνει ότι ένας στους 10 ανθρώπους μπορεί να έχει ακόμη ιικό φορτίο ικανό για μετάδοση του κορoνοϊού, 10 ημέρες έπειτα από την αρχική διάγνωση. Κατά συνέπεια και οι πέντε μέρες είναι ακόμα περισσότερο απαγορευτικές.
Όλα ξεκίνησαν όταν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ, διαπίστωσαν ότι 10 ημέρες μετά από το θετικό PCR τεστ, το 13% των ατόμων είχαν ακόμη επίπεδα ιικού φορτίου στο σώμα τους, τα οποία θα μπορούσαν να είναι μεταδοτικά. Μάλιστα, μερικοί άνθρωποι διατήρησαν τέτοια επίπεδα για διάστημα έως 68 ημερών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μετέδιδαν τον ιό σε αυτό το διάστημα.

Αυτό που ανησυχεί μερίδα επιστημόνων είναι ότι η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 7 Δεκεμβρίου, πριν ξεκινήσει η επέλαση της Όμικρον. Για τον λόγο αυτό, εξετάζονται όλα τα δεδομένα και τα ενδεχόμενα για τη μεταδοτικότητα που ενδέχεται να προκύπτουν από τη νέα παραλλαγή.

Η καθηγήτρια της Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Έξετερ Λόρνα Χάρις, εποπτεύουσα της μελέτης επεσήμανε πως «αν και πρόκειται για σχετικά μικρή μελέτη, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο δυνητικά ενεργός ιός μπορεί μερικές φορές να επιμένει πέρα ​​από μια περίοδο 10 ημερών και θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό κίνδυνο περαιτέρω μετάδοσης. Πολύ περισσότερο, δεδομένου ότι δεν υπήρχε τίποτα κλινικά ιδιαίτερο σε αυτούς τους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ποιοι είναι».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα