Φθινοπωρινή ισημερία: Γιατί η μέρα και η νύχτα δεν διαρκούν το ίδιο

Φθινοπωρινή ισημερία: Γιατί η μέρα και η νύχτα δεν διαρκούν το ίδιο

Οι κάτοικοι του βορείου ημισφαιρίου υποδέχθηκαν και επισήμως σήμερα το φθινόπωρο με την έλευση της φθινοπωρινής ισημερίας, ενώ ταυτόχρονα στο νότιο ημισφαίριο ξεκινά η άνοιξη. 

Κατά τη διάρκεια της ισημερίας μέρα και νύχτα διαρκούν 12 ώρες, μόνο στη θεωρία όμως, καθώς η «μοιρασιά» δεν είναι τόσο ίση. Παρακάτω δίνονται οι απαντήσεις τόσο στο γιατί συμβάνει αυτό, όσο και σε άλλα ερωτήματα σχετικά με την φθινοπωρινή ισημερία.

Πότε σημειώνεται;

Η φθινοπωρινή είναι η δεύτερη ισημερία που σημειώνεται εντός του 2018, καθώς είχε προηγηθεί η εαρινή. Το φθινόπωρο φέτος ξεκίνησε κι επίσημα το ξημέρωμα της Κυριακής 23 Σεπτεμβρίου στις 04:54 ώρα Ελλάδος.

Γιατί σημειώνεται;

Η Γη γυρίζει γύρω από μία νοητή γραμμή που διατρέχει τον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο της και χωρίζει τη μέρα από τη νύχτα.  Αυτός ο νοητός άξονας έχει κλίση 23.5 μοιρών, σύμφωνα με την NASA.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ένα ημισφαίριο του πλανήτη να δέχεται περισσότερο ηλιακό φως από το άλλο, όσο η Γη γυρίζει. Ανάλογα με το πόσο φως δέχεται κάθε ημισφαίριο, αλλάζουν και οι εποχές.

Το φαινόμενο κορυφώνεται στα τέλη Ιουνίου και τέλη Δεκεμβρίου. Τότε σημειώνονται τα ηλιοστάσια, όταν παρατηρούνται οι πιο ακραίες αλλαγές ανάμεσα σε μέρα και νύχτα, ειδικά κοντά στους πόλους. Αυτός είναι ο λόγος που τους καλοκαιρινούς μήνες στις Σκανδιναβικές χώρες η μέρα διαρκεί τόσο πολύ.

Από το θερινό ηλιοστάσιο του Ιουνίου και μετά οι μέρες αρχίζουν να μικραίνουν στο βόρειο ημισφαίριο και οι νύχτες να μεγαλώνουν.

Γιατί η μέρα και η νύχτα δεν διαρκούν το ίδιο;

Κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής ισημερίας, η μέρα διαρκεί λίγο περισσότερο από τη νύχτα. Όπως σε όλα τα αισιόδοξα σενάρια, το φως κερδίζει λοιπόν.

Το Αμερικάνικο Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας εξηγεί πως η μέρα κερδίζει μερικά λεπτά λόγω του περίπλοκου τρόπου που μετράται η αντανάκλαση του ηλιακού φωτός στην ατμόσφαιρα της Γης.

Σε μεγαλύτερα υψόμετρα η μέρα είναι μεγαλύτερη, ενώ η διάρκειά της μειώνεται όσο πλησιάζει σε περιοχές κοντά στον ισημερινό. Αναλόγως με το πού βρίσκεται λοιπόν κανείς, η διάρκεια της μέρας είναι διαφορετική.

Συγκεκριμένα, σε περιοχές του ισημερινού όπως το Κίτο του Εκουαδόρ ή η Καμπάλα της Ουγκάντας η ημέρα διαρκεί 12 ώρες και 6,5 λεπτά.

Στο Όστιν του Τέξας ή το Κάιρο της Αιγύπτου η ημέρα διαρκεί 12 ώρες και 8 λεπτά.

Ενώ στο Ελσίνκι της Φινλανδίας διαρκεί 12 ώρες και 16 λεπτά.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, πέντε ημέρες μετά την φθινοπωρινή ισημερία, η μέρα και η νύχτα στο βόρειο ημισφαίριο θα έχουν ίση διάρκεια 12 ωρών.

CNN

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα