Διάκριση Ελλήνων μαθητών στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας

«Δυνατά μυαλά» για δύσκολους γρίφους αποδείχθηκαν δύο μαθητές της ελληνικής ομάδας, η οποία συμμετείχε στην 3η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής που πραγματοποιήθηκε από 17 έως 26 Οκτωβρίου στην Τεχεράνη. Πρόκειται για τους Αγγελο Τσιάρα και Αθανάσιο Μητράκη, οι οποίοι ανέβηκαν στο βάθρο αποσπώντας τιμητικές διακρίσεις. Μάλιστα ο ένας από αυτούς, ο Αγγελος, είναι ήδη πρωτοετής φοιτητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Οι δύο Ελληνες μαθητές διαγωνίστηκαν στη θεωρία, στην πρακτική άσκηση και στην παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπια.

Στις επιτυχίες της ελληνικής ομάδας συγκαταλέγεται και το πρώτο βραβείο ομαδικής άσκησης! «Ηταν η πρώτη χρονιά που διοργανώθηκε ομαδική άσκηση στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Αστρονομίας. Οι διοργανωτές δυστυχώς, παρ’ όλο που είχαν υποχρέωση, δεν είχαν προετοιμαστεί καταλλήλως, ώστε να απονεμηθούν μετάλλια στην άσκηση αυτή» τόνισαν τα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στη διοργάνωση από τους μαθητές Γιώργο Βαλογιάννη και Γιώργο Λιούτα από τα Τρίκαλα, Αγγελο Τσάρα από τη Δράμα, Ορφέα Βουτυρά από την Αθήνα και Θανάση Μητράκη από το Ελληνικό Σχολείο των Βρυξελλών. Την ελληνική αποστολή υποδέχθηκε θερμά ο Ελληνας πρεσβευτής στην Τεχεράνη Νικόλαος Γαριλίδης, ο οποίος παρέστη στην τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας και στη συνέχεια ξενάγησε τους Ελληνες μαθητές στην πρωτεύουσα του Ιράν.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης και ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Λουκάς Ζαχείλας. Οι δύο επιστήμονες μαζί με τους καθηγητές του ΑΠΘ Χαράλαμπο Βάρβογλη και Κωνσταντίνο Μελίδη, τους φοιτητές του τμήματος Φυσικής Γιάννη Αντωνιάδη και Βασίλη Καραμανάβη, καθώς και τον ερασιτέχνη αστρονόμο Αριστείδη Βούλγαρη, προοετοίμασαν τους Ελληνες μαθητές που συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα.

Στην 3η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 100 μαθητές είκοσι χωρών από την Ευρώπη, την Ασία και τη Νότια Αμερική. Ο πρώτος «χρυσός» μαθητής από την Ινδία επέλυσε το 92,2% των θεμάτων, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ των μέχρι σήμερα διοργανώσεων. Η 4η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2010 στο Πεκίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2013 ενδέχεται να γίνει η Ολυμπιάδα Αστρονομίας στην Ελλάδα, αφού εγκρίθηκε αρχικά η αίτηση της χώρας από την αρμόδια επιτροπή!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα