Αγωνιστής έως το τέλος ο Θάνος Μικρούτσικος, έζησε με πάθος αφήνοντας ένα πλούσιο έργο

Αγωνιστής έως το τέλος ο Θάνος Μικρούτσικος, έζησε με πάθος αφήνοντας ένα πλούσιο έργο

Η είδηση του θανάτου του Θάνου Μικρούτσικου «πάγωσε» το πανελλήνιο. Ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης έφυγε το βράδυ του Σαββάτου (28/12) από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Αγωνιστής έως το τέλος ο Θάνος Μικρούτσικος, ένας «ποταμός μελωδίας» όπως τον χαρακτήριζε ο Μάνος Χατζιδάκις, έζησε με πάθος αφήνοντας ένα πλούσιο έργο και ανεξίτηλο το ίχνος του στον ελληνικό πολιτισμό.

Άνθρωπος ανήσυχος, με πληθωρικό ταλέντο, αμεσότητα, χιούμορ και γενναιοδωρία, συγκλόνισε τους πάντες για τη δύναμη ψυχής και την γενναιότητα με την οποία έδωσε την άνιση μάχη με τον καρκίνο. «Ένας είναι ο στόχος. Πέφτοντας από το σχοινί, το στοίχημα είναι να σηκωθούμε όρθιοι και να περπατήσουμε ξανά» είχε δηλώσει ο γνωστός μουσικοσυνθέτης στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη στη Μαρία Παπαδή. Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, από το νοσοκομείο που βρισκόταν έδωσε μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης, εκφράζοντας την συμπαράστασή του στον Δημήτρη Ινδαρέ και κάνοντας έκκληση σε όλους για τα  Χριστούγεννα, λέγοντας «αντί για δώρα δώστε αίμα».

Είδε το φως της ζωής το 1947 στην Πάτρα και σε πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στη Φιλαρμονική Εταιρεία και στη συνέχεια στο Ελληνικό Ωδείο. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά τον κέρδισε η μουσική. Ασχολήθηκε επιτυχώς με όλα τα είδη της μουσικής, έγραψε συμφωνική μουσική, όπερα, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αλλά και εκατοντάδες τραγούδια σε στίχους Ελλήνων και ξένων ποιητών. Ο «Σταυρός του νότου» σε ποίηση του Νίκου Καββαδία, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα και εμπορικότερα έργα στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. 

Εκτός από το μουσικό του έργο που έχει αναγνωρισθεί διεθνώς, σημαντική ήταν η συνεισφορά του και στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης, αφού υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Αναλογίου του Μεγάρου Μουσικής και υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Ενταγμένος στην Αριστερά από τα νεανικά του χρόνια, ονειρευόταν έως το τέλος του μια κοινωνία πιο δίκαιη. «Κλείνω τα μάτια και ονειρεύομαι μία κοινωνία δίκαιη. Και θα την ονειρεύομαι μέχρι τέλους. Γιατί αυτή θα είναι η κοινωνία που ο ποιητής θα μπορεί να ψαρεύει και ο ψαράς να γράφει ποιήματα» είχε υπογραμμίσει στην συνέντευξή του στη Μαρία Παπαδή. 

Καλλιτέχνες και συνοδοιπόροι με συγκίνηση τον αποχαιρετούν

Ο θάνατος του Θάνου Μικρούτσικου σκόρπισε θλίψη στον πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας. Αρκετοί από τους καλλιτέχνες που βρέθηκαν χθες επί σκηνής αποχαιρέτησαν τον αγαπημένο μουσικοσυνθέτη με αυτό που αγάπησε περισσότερο... τη μουσική. Φανερά συγκινημένος ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, έχοντας την Βιολέτα Ίκαρη στο πλευρό του, ανέφερε «σήμερα (σ.σ. χθες βράδυ) είναι μια περίεργη μέρα, έφυγε από κοντά μας άλλος ένας φίλος...». Ενώ κάλεσε το κοινό να ερμηνεύσει μαζί του δύο τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου. Οι «Μικρές νοθείες» από το δίσκο «Θάλασσα στη σκάλα» και το «William Geroge Allum» σε ποίηση Καββαδία από τις «Γραμμές των Οριζόντων» είναι ούτως ή άλλως τραγούδια του Μικρούτσικου που δεν λείπουν ποτέ από το πρόγραμμα του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

«Χάσαμε ένα μεγάλο ταλέντο και ένα αγωνιστή της ζωής. Ο Θάνος τα έδωσε όλα στη μουσική. Ξεχείλιζε από ζωή και πνεύμα. Τα έδωσε όλα για να κρατηθεί όρθιος, κόντρα στην περιπέτεια του» τόνισε η Χάρις Αλεξίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ενώ ο Γιώργος Νταλάρας είπε: «Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν παρών. Μέχρι την τελευταία στιγμή. Όχι μόνο με το έργο του, αλλά και με το αφήγημα της ζωής του. Σε έναν τέτοιο μαχητή της ζωής, δεν ταιριάζουν επικήδειοι». 

Το δικό του μήνυμα άφησε όμως και ένας από τους πιο κοντινούς του ανθρώπους, ο οποίος του στάθηκε δίπλα του μέχρι και την τελευταία στιγμή, ο αδερφός του Ανδρέας. «Μια στιγμή η ζωή μας και συ την έκανες αιωνιότητα», έγραψε ο γνωστός παρουσιαστής στο Facebook, έχοντας αναρτήσει μια φωτογραφία του αδερφού του.

«Εγώ αυτό που έχω να πω είναι... ότι καλύτερα που είπαμε αντίο, παρά να μην είχαμε συναντηθεί ποτέ» ανέφερε ο Χρήστος Θηβαίος, εκφράζοντας την απέραντη αγάπη και ευγνωμοσύνη του στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη. Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου εξέφρασε τα συλλυπητήρια της στην οικογένειά του, ενώ το ΚΚΕ, τον αποχαιρέτησε με έναν ξεχωριστό τρόπο. «Όσοι με τον Χάρο γίναν φίλοι με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη στα τρελά τους όνειρα δοσμένοι πάντα γελαστοί, πάντα γελαστοί και γελασμένοι». 

Προφητική ήταν η τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του Θάνου Μικρούτσικου, μιλώντας στην Μαρία Παπαδή και την κάμερα του OPEN. «Εγώ και ο θάνατος είμαστε πυγμάχοι σε ένα ρινγκ, απλά αυτός είναι 3 μέτρα ψηλός και εγώ 1,70». Η πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου θα γίνει αύριο από το πρώτο νεκροταφείο, με την οικογένειά του να ζητεί αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Μόριας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα