Το Vertigo του Χίτσκοκ καλύτερη ταινία και από τον "Πολίτη Κέιν"

Εδώ και 50 ολόκληρα χρόνια είμασταν "ήσυχοι"! Στην ερώτηση "ποιά είναι η καλύτερη ταινία όλων των εποχών" απαντούσαμε όλοι τον "Πολίτη Κέιν", τη θρυλική ταινία τους 1941 του Γουέλες. Τώρα όχι πλέον! Την περασμένη εβδομάδα το περιοδικό Sight & Sound το επίσημο περιοδικό του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (ΒFI)ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του για τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Η συγκεκριμένη ψηφοφορία διεξάγεται κάθε 10 χρόνια, με σκοπό να αντανακλά τις όποιες μεταβολές λαμβάνουν χώρα, καθώς και να μπορούν να λαμβάνουν υπόψη κάθε φορά και κάποια πιο σύγχρονα φιλμ.

Οι 846 ψήφισαν το "Vertigo" το φημισμένο θρίλερ που το 1958 γύρισε ο Χίτσκοκ με πρωταγωνιστές τον Τζίμι Στιούαρτ και την Κιμ Νόβακ.

Ψηφίζουν επαγγελματίες του χώρου, σκηνοθέτες, κριτικοί, δικανομείς, παραγωγοί - περισσότεροι από 800, αλλά όλοι διαλεγμένοι ένας προς ένας. Για τα τελευταία 50 χρόνια, την 1η θέση καταλάμβανε σταθερά ο “Πολίτης Κέιν”.

Αυτή τη βδομάδα, η κορυφή άλλαξε χέρια. Τώρα η κορυφαία ταινία με 34 ψήφους διαφορά είναι το "Vertigo", η ιστορία του βετεράνου αστυνομικού Σκότι Φέργκιουσον που φοβάται τα ύψη και προσλαμβάνεται να παρακολουθησει τη σαγηνευτική αλλά παράξενη σύζυγο του φίλου του.

Τρίτο στη σχετική λίστα του «Sight & Sound» κατετάγη το «Tokyo Story» (1953) του Γιασουχίρο Οζου και τέταρτος «O κανόνας του παιχνιδιού» («La regle du Jeu», 1939) του σπουδαίου γάλλου κινηματογραφιστή Ζαν Ρενουάρ.

 


 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα