Πανελλαδικές 2012: Το θρίλερ της Φυσικής Κατεύθυνσης και οι άλλες λύσεις

Κανονικά θα μετρήσει τελικά το ερώτημα Γ4 στο μάθημα της Φυσικής Κατεύθυνσης. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, που συνεδρίασε ειδικά για το ζήτημα αυτό, ύστερα από τις έντονες διαμαρτυρίες που προκάλεσε η αρχική απόφαση για ακύρωση του συγκεκριμένου θέματος.

Η συνεδρίαση της ΚΕΕ πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, μετά την ολοκλήρωση της πειραματικής βαθμολόγησης του μαθήματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, τα πρώτα γραπτά που βαθμολογήθηκαν έδειξαν ότι η ελλιπής διατύπωση του ερωτήματος Γ4 δεν επηρέασε την απόδοση των υποψηφίων.

Με βάση τη διαπίστωση αυτή, η επιτροπή αποφάσισε «να βαθμολογηθεί κανονικά το ερώτημα Γ4 και η κατανομή των μονάδων στο θέμα αυτό να είναι εκείνη που δόθηκε αρχικά». Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η βαθμολόγηση των γραπτών επρόκειτο να ξεκινήσει μετά την αποστολή της νέας, διορθωτικής οδηγίας.

Για όσους έχουν ήδη εξεταστεί προφορικά (υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) ισχύει η αρχική βαθμολόγηση, δηλαδή θα ληφθούν υπόψη οι απαντήσεις τους στο ερώτημα Γ4.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η επιτροπή είχε στείλει οδηγία στα βαθμολογικά κέντρα με την οποία ακύρωνε το συγκεκριμένο ερώτημα επειδή η διατύπωσή του δεν ήταν επιστημονικά πλήρης. Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις από υποψηφίους που είχαν απαντήσει σωστά στο Γ4, επειδή θεωρούσαν ότι η ακύρωση τους αδικούσε και «πριμοδοτούσε» όσους υποψηφίους δεν είχαν δαπανήσει χρόνο για να βρουν τη λύση.

Μάλιστα, ορισμένοι γονείς δήλωναν διατεθειμένοι να προσβάλλουν νομικά την εν λόγω απόφαση. Τελικά, το «θρίλερ» της Φυσικής που απειλούσε να βάλει «φωτιά» στις φετινές πανελλαδικές έλαβε τέλος με την ανάκληση της βιαστικής -όπως αποδεικνύεται- απόφασης για ακύρωση.

Στο μεταξύ, χωρίς προβλήματα κύλησε η τέταρτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, κατά την οποία οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν στα μαθήματα Κατεύθυνσης των Αρχαίων Ελληνικών και των Μαθηματικών.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων, τα θέματα των Αρχαίων ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια και ανταποκρίνονταν στις γνώσεις των μαθητών. Σε ό,τι αφορά τα Μαθηματικά, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ανέφερε ότι τα θέματα κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της ύλης, ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας και πιο απαιτητικά από τα περσινά.

Δείτε τις λύσεις σε Χημεία, Βιολογία, Αρχές Οργάνωσης και Ιστορία: Πανελλαδικές 2012

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα