Η δημόσια διαπόμπευση της Ελληνίδας Miss Τουρισμός

Η δημόσια διαπόμπευση της Ελληνίδας Miss Τουρισμός

Η Γλυκερία Τσολπίδου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό Miss Tourism International, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου στη Μαλαισία.

Το μοντέλο με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη έχει σπουδάσει κλασικό μπαλέτο και ψυχολογία, ενώ παράλληλα είναι εθελόντρια, παρέχοντας βοήθεια σε άτομα με αναπηρία.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Γλυκερία Τσολπίδου δημοσιεύει βίντεο και φωτογραφίες από την καθημερινότητά της, ενώ αυτό το διάστημα αναρτά υλικό από το ταξίδι της στη Μαλαισία, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού ομορφιάς.

Τα τελευταία 24ωρα η Ελληνίδα εκπρόσωπος δέχεται πλήθος κακοποιητικών και ρατσιστικών σχολίων κάτω από τις αναρτήσεις της, από ανθρώπους που εναντιώνονται στη συμμετοχή της, γράφοντας δίχως ντροπή πως η νεαρή δεν θα έπρεπε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό ομορφιάς, γιατί “δεν είναι αρκετά όμορφη”.

Η συμμετοχή της Γλυκερίας Τσολπίδου στον διαγωνισμό Miss Tourism International έρχεται να μας υπενθυμίσει πόσο επικίνδυνος είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός και η ρητορική μίσους για την ψυχική υγεία.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός που βιώνει η Γλυκερία δεν περιορίζεται μόνο σε διαφωνίες για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό. Υπάρχουν φωνές που προτρέπουν σε βία σε βάρος της, ενώ υπάρχουν και χρήστες που γράφουν πως δεν αξίζει να ζει, λόγω της εμφάνισής της.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η ομορφιά είναι υποκειμενική και πολυδιάστατη. Η επίθεση κατά της Γλυκερίας Τσολπίδου αποκαλύπτει την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφορετικότητας και τον σεβασμό προς όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την εμφάνισής τους.

Η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο αναδεικνύεται σε ένα άκρως σοβαρό και επικίνδυνο φαινόμενο στην ελληνική κοινωνία, με τις ψυχολογικές συνέπειες για το θύμα να είναι τεράστιες.

Τα στερεότυπα σχετικά με το φύλο, τη σωματική διάπλαση, η ομοφοβία, η ξενοφοβία, καθώς και η απαξίωση της διαφορετικότητας εξαπλώνονται ραγδαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επηρεάζοντας την κοινωνία σε ευρύτερο επίπεδο. Αυτές οι προκαταλήψεις δηλητηριάζουν τον δημόσιο διάλογο, εμποδίζοντας την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, δημιουργώντας μια αλυσίδα μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο εκφοβισμός στο διαδίκτυο

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός, γνωστός και ως “κυβερνοεκφοβισμός” αντιπροσωπεύει μια ανησυχητική πτυχή της σύγχρονης ψηφιακής κοινωνίας. Πρόκειται για τη χρήση των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας, όπως τα κοινωνικά δίκτυα, τα φόρουμ και άλλες πλατφόρμες, για την προώθηση προκλητικής, προσβλητικής, ή και απειλητικής συμπεριφοράς.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του διαδικτυακού εκφοβισμού είναι η ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο. Οι δράστες μπορούν να κρύβονται πίσω από ψευδώνυμα ή ανώνυμα προφίλ, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ατιμωρησίας.

Οι συνέπειες του διαδικτυακού εκφοβισμού μπορούν να είναι σοβαρές και πολυδιάστατες. Τα θύματα βιώνουν συχνά ψυχολογική και συναισθηματική βία, μερικές φορές φθάνοντας μέχρι και στην απομόνωση ή και στην κατάθλιψη.

Επιπλέον, ο εκφοβισμός στο διαδίκτυο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των νέων, καθώς επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, είναι ζωτικής σημασίας να ενημερώνονται οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι ίδιοι οι χρήστες για τους κινδύνους του διαδικτυακού εκφοβισμού και τα μέσα προστασίας που μπορούν να υιοθετήσουν.

Κύριες αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν ένα νέο άτομο να εκτεθεί σε συμπεριφορές διαδικτυακού εκφοβισμού είναι η συναισθηματική πλήξη, ο θυμός, η απόγνωση, η μοναξιά, η ανάγκη για προσοχή, η ανάγκη επιβολής δύναμης ακόμη και η αντεκδίκηση λόγω πρότερης δικής του θυματοποίησης από άλλο πρόσωπο.

Περίπου 800.000 άτομα αυτοκτονούν κάθε χρόνο παγκοσμίως, ενώ ακόμη μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά απόπειρας, κυρίως ανάμεσα σε άτομα ηλικίας 15-29 ετών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το cyberbullying μπορεί να λάβει πολλές διαφορετικές μορφές, όπως:

  • Παρενόχληση: Επανειλημμένη αποστολή μηνυμάτων, email ή σχολίων με σκοπό την πρόκληση συναισθηματικής δυσφορίας.
  • Απειλές: Αποστολή απειλητικών μηνυμάτων, εικόνων ή βίντεο που μπορεί να προκαλέσουν φόβο και άγχος.
  • Flaming: Χρήση εμπρηστικής γλώσσας στο διαδίκτυο για να προκαλέσει και να αναστατώσει τους άλλους.
  • Απομόνωση: Εξαίρεση κάποιου από μια ομάδα ή κοινότητα στο διαδίκτυο, αφήνοντάς τον σκόπιμα εκτός συνομιλιών, ομάδων ή εκδηλώσεων.
  • Απομίμηση: Δημιουργία ψεύτικου λογαριασμού μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να υποδυθείτε και να ταπεινώσετε κάποιον.
  • Doxing (dox/έγγραφα): Κοινή χρήση προσωπικών πληροφοριών κάποιου. Συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης, του αριθμού τηλεφώνου και του χώρου εργασίας του, χωρίς τη συγκατάθεσή του.
  • Sexting: Κοινή χρήση προσωπικών σεξουαλικών ή γυμνών εικόνων – βίντεο, χωρίς συγκατάθεση.

Ανησυχητικά τα ευρήματα για το διαδικτυακό μπούλινγκ ανάμεσα σε νέους στην Ελλάδα

Έντονη και αυξανόμενη είναι η ανησυχία για το cyberbullying στην Ελλάδα. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να παρενοχλήσουν και να εκφοβίσουν άλλους, τόσο αυξάνονται και τα περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί ραγδαία οι αναφορές για περιστατικά cyberbullying στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, περίπου το 10% των μαθητών στην Ελλάδα ανέφερε ότι έχει βιώσει διαδικτυακό bullying.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα κορίτσια είναι πιο πιθανό από τα αγόρια να βιώσουν διαδικτυακό εκφοβισμό, με το 12,2% των κοριτσιών να αναφέρουν ότι είναι θύματα cyberbullying, σε σύγκριση με το 8,3% των αγοριών.

Πηγή: news247.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα