Eurovision: Ισραηλινή εκπομπή σατιρίζει τη Μαρίνα Σάττι και όσους αποδοκίμασαν την Eden Golan

Eurovision: Ισραηλινή εκπομπή σατιρίζει τη Μαρίνα Σάττι και όσους αποδοκίμασαν την Eden Golan

Η φετινή Eurovision ήταν ίσως η πιο πολιτική, «μη πολιτική» Eurovision που έχει υπάρξει από τότε που θυμόμαστε τον ευρωπαϊκό θεσμό τραγουδιού -με επίκεντρο την αμφιλεγόμενη συμμετοχή του Ισραήλ και την τάχα μου «ουδετερότητα» που προσπάθησε μάταια η EBU να διατηρήσει αναφορικά με τον πόλεμο που μαίνεται στην Παλαιστίνη.

Επέτρεψε τη συμμετοχή μιας χώρας που πρωταγωνιστεί στην αιματοχυσία στη Γάζα, αλλά απέκλεισε τις παλαιστινιακές σημαίες και γενικότερα κάθε φιλοπαλαιστινιακό σύμβολο και μήνυμα καθ’ όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Φυσικά, ό,τι απόφαση παίρνεις πρέπει να περιμένεις και τα ανάλογα αποτελέσματα. Και τα γεγονότα που σημάδεψαν αρνητικά τη φετινή Eurovision δεν ήταν λίγα. Οι διαδηλώσεις στο Malmö, όπου ζει η πλειοψηφία των Παλαιστινίων μεταναστών της Σουηδίας, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες‎‎, οι ακυρώσεις συνεντεύξεων Τύπου ισχυρών χωρών, οι ξαφνικές αποσύρσεις χωρών από τον διαγωνισμό, τα αλεπάλληλα περιστατικά λογοκρισίας, τα γιουχαΐσματα και η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για να τα καλύψει, οι αποδοκιμασίες και η «φυγάδευσή» της φετινής εκπροσώπου του Ισραήλ, Eden Golan, ήταν ανάμεσά τους. Οι διοργανωτές προσπάθησαν να αρνηθούν ή να αποκρύψουν την πραγματικότητα, αλλά απέτυχαν παταγωδώς.

Η Eurovision τέλειωσε, αλλά τα ΜΜΕ δεν σταματούν να ασχολούνται μαζί της είτε στην Ελλάδα, είτε στο Ισραήλ. Σημείο επαφής και στις 2 περιπτώσεις μάλλον είναι η Μαρίνα Σάττι. Την ίδια ώρα που οι εδώ παρουσιαστές δεν σταματούν να βρίσκουν με ποιους τρόπους γίνεται προκλητική η Μαρίνα Σάττι, μια Ισραηλινή, σατιρική εκπομπή τρόλαρε όσους εκπροσώπους θεώρησε ότι προσέβαλαν την αποστολή της χώρας τους. Ανάμεσά τους βρέθηκε και η Μαρίνα Σάττι με αφορμή το χασμουρητό της, τη στιγμή που μιλούσε στη συνέντευξη τύπου η εκπρόσωπος του Ισραήλ.

Εκπομπή του Ισραήλ χλευάζει όσες χώρες αποδοκίμασαν τη συμμετοχή του στη Eurovision

Πιο συγκεκριμένα, η εκπομπή Όμορφη χώρα, στην οποία ήταν καλεσμένη και η ίδια η Eden Golan, σατίρισε εκπροσώπους χωρών που άσκησαν με τον τρόπο τους κριτική στη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision, την ώρα που η Eden παραχωρούσε συνέντευξη τύπου. Όλα αυτά μετά το πέρας του Β’ Ημιτελικού.

Αναπαρέστησαν live τις αντιδράσεις της ελληνικής συμμετοχής, αυτές της Ιρλανδίας με το Bambie Thug, της Ολλανδίας με τον Joost Klein και της Ελβετίας με το Nemo, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο. Κι αν η Μαρίνα Σάττι κατηγορήθηκε για «παιδιάστικη αντίδραση» από χρήστες των social media, αναρωτιέμαι πόσο ώριμη θα τους φάνηκε αυτή η «Σάττι-ρα» της τηλεόρασης του Ισραήλ.

Πάντως, στην περίπτωση της Ελλάδας, η ίδια η Μαρίνα Σάττι ξεκαθάρισε πως δεν είχε πρόθεση να προσβάλλει κανέναν: «Γεια σας. Σχετικά με όλο αυτό το θέμα που έχει προκύψει σήμερα. Καταρχάς δεν γνώριζα ότι έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, γιατί όλη μέρα ήμασταν στην αρένα για πρόβα και είχα κλειστό το κινητό. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι δεν είχα την πρόθεση να προσβάλω κανέναν.

Νομίζω ότι όλες αυτές τις μέρες που είμαστε εδώ, και εγώ, αλλά και ολόκληρη η ελληνική αποστολή, έχει φέρει μόνο θετική ενέργεια στην κοινότητα και χαρά, όπου κι αν πηγαίναμε. Είμαστε εδώ για τη μουσική και έχουμε φτάσει στον τελικό μας στόχο..».

Πριν, όμως, από την εκπομπή, είχε προηγηθεί και βίντεο που δείχνει μέλη της ισραηλινής αποστολής να χλευάζουν το κίνημα Free Palestine. Πιο συγκεκριμένα, ο επίσημος λογαριασμός του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα του Ισραήλ στο TikTok κοινοποίησε ένα βίντεο το ξεκινά με την Eden Golan να προσποιείται ότι τραγουδά το Hurricane όταν μπροστά της βρίσκονται φιλοπαλαιστίνιοι που την αποδοκιμάζουν φωνάζοντας Free Palestine. Τα μέλη της αποστολής φωνάζουν αργότερα ρυθμικά το όνομά της, χοροπηδάνε και πανηγυρίζουν με την ίδια να χαμογελά.

@kan_il בוז פואה! ???????? #אירוויזיון2024 #hurricane #eurovision2024 @EDEN GOLAN ♬ צליל מקורי - כאן

Καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι το 2022 η Ρωσία αποκλείστηκε από τη Eurovision λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, καθώς η EBU έκρινε ότι η συμμετοχή της θα προκαλούσε σημαντικά προβλήματα στην εκδήλωση καθώς και στην άποψη του κόσμου για τον διαγωνισμό.

Και κάπου εδώ, το φετινό σύνθημα της Eurovision, United by Music, μοιάζει με κακό ανέκδοτο.

Πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα