Φρένο των ΗΠΑ στην παραπληροφόρηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Φρένο των ΗΠΑ στην παραπληροφόρηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η αντιμετώπιση των fake news και η διασπορά της κακοπληροφόρησης μέσω των σόσιαλ μίντια «ενώνει» Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ. Οι γερουσιαστές Έιμι Κλόμπουσαρ από τους Δημοκρατικούς και Σίνθια Λάμις από τους Ρεπουμπλικάνους κατέθεσαν στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου με σκοπό την ενίσχυση του αλγόριθμου στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για την προστασία των χρηστών από την έκθεσή τους σε επιβλαβές περιεχόμενο.

Η πρόταση θα αποτελεί μπούσουλα για το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και την Ακαδημία Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής, ώστε να δημιουργήσουν «εργαλεία» για «ουδέτερο περιεχόμενο» και να προσθέσουν αντιστάσεις στις κοινοποιήσεις περιεχομένου μέσω του Διαδικτύου. Με την ολοκλήρωση του έργου, που έχει αναλάβει αυτή η εθνική ερευνητική ομάδα των ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου θα είναι σε θέση να προχωρήσει στη δημιουργία κώδικα, τον οποίο θα κληθούν να εφαρμόσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Τwitter, το Instagram.

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι “γίγαντες” της τεχνολογίας μάς καθησύχαζαν λέγοντάς μας “Εμπιστευτείτε μας, το ’χουμε αυτό”» είπε η γερουσιαστής Κλόμπουσαρ. «Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κατ’ επανάληψη κερδοσκοπούν εις βάρος των πολιτών, με τους αλγόριθμους να προωθούν επικίνδυνο περιεχόμενο, εμπλέκοντας τους χρήστες στην εξάπλωση της κακοπληροφόρησης».

Επί σειρά ετών οι Δημοκρατικοί προσπαθούσαν να βρουν τρόπους ώστε να αντιμετωπίσουν αυτή τη μάστιγα και οι Ρεπουμπλικάνοι τους κατηγορούσαν ότι με τις ενέργειές τους απειλείται η ελευθερία του λόγου. Όταν όμως ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι αποκαλυπτικές καταθέσεις της μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος Φράνσις Χάουγκεν, στελέχη και από τα δύο κόμματα άρχισαν να συνεργάζονται ώστε να βρεθούν τρόποι για να διαμορφωθεί ρυθμιστικό πλαίσιο για τους αλγόριθμους και να αντιμετωπιστούν θέματα που αφορούν τα παιδιά και την κακοπληροφόρηση.

 
Στις αρχές Οκτωβρίου του 2021 η πρώην product manager της ομάδας αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης στο Facebook – νυν Meta – Φράνσις Χάουγκεν είχε καταθέσει σε επιτροπή του Κογκρέσου (έπειτα από αποκαλύψεις στην εκπομπή «60 minutes») ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά το Facebook «κερδοσκοπούν με κόστος την ασφάλειά μας». Οι αποκαλύψεις της ήταν καταλυτικές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα