MEGA: "Πονοκέφαλος" με το καλημέρα - Κουβάρι με τα δικαιώματα των σειρών

MEGA: "Πονοκέφαλος" με το καλημέρα - Κουβάρι με τα δικαιώματα των σειρών

Περισσότερες από 2.500 σελίδες θα πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά νομικοί και στελέχη της Alter Ego στην οποία ανήκει πλέον το σήμα και η ταινιοθήκη του Mega

Χαρακτηρίζεται ως ο «θησαυρός» της ελληνικής μυθοπλασίας. Παράλληλα όμως θυμίζει και τον «λαβύρινθο του Μινώταυρου» όπως εξηγούσε πηγή που έχει γνώση του νομικού καθεστώτος που ισχύει για τις σειρές του Mega. Περισσότερες από 2.500 σελίδες θα πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά νομικοί και στελέχη της Alter Ego στην οποία ανήκει πλέον το σήμα και η ταινιοθήκη του Mega. Αυτός ο ... «τόμος» περικλείει αναλυτικά το καθεστώς που διέπει την επαναπροβολή κάθε σειράς και εκπομπής ξεχωριστά. Ίσως να φάνταζε αυτονόητο πως η σειρές που έπαιζαν μέχρι το τέλος του Mega μπορούν να παίξουν και όταν ο σταθμός επανεκπέμψει. Όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Σύμφωνα με πληροφορίες τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες συμβάσεων με πολλές όμως επιμέρους λεπτομέρειες για τις σειρές του Mega.

Για κάποιες τα δικαιώματα άνηκαν αποκλειστικά στην Τηλέτυπος Α.Ε άρα περνούν καθαρά στην Alter Ego, για κάποιες άλλες υπήρχε καθεστώς «συγκυριαρχίας» καναλιού και εταιρίας παραγωγής και για κάποιες άλλες τα δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά  στους δημιουργούς τους και μπορούν να επαναπροβληθούν μόνο μετά από συγκατάθεσή τους. Όπως το «Δις Εξαμαρτείν» και οι «Τρεις Χάριτες» των Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαθανασίου και οι «Απαράδεκτοι» της Δήμητρας Παπαδοπούλου. Ήταν οι τρεις σειρές που προβλήθηκαν την τελευταία μέρα λειτουργίας του Mega πριν πέσει το «μαύρο» της 28ης Οκτωβρίου 2018.

Ωστόσο σύμφωνα με πηγή που βρισκόταν στο κανάλι μέχρι και την τελευταία ημέρα της λειτουργίας του κάποιοι άλλοι δημιουργοί είχαν παραχωρήσει καλή τη πίστει τα δικαιώματα των σειρών τους στο ημιθανές Mega για συναισθηματικούς λόγους. Δεν σημαίνει πως θα πράξουν το ίδιο και στη νέα εποχή του τηλεοπτικού σταθμού όταν αυτή ξεκινήσει. Είναι επίσης κοινό μυστικό πως τους τελευταίους μήνες λειτουργίας του παλαιού Mega δεν εξετάζονταν οι συμβάσεις των δικαιωμάτων. Έτσι στον «αέρα» έπαιξαν και αρκετές σειρές με σύνθετα πνευματικά δικαιώματα που είχαν να προβληθούν πολλά χρόνια. 

Το διαφορετικό και σύνθετο νομικό πλαίσιο των προγραμμάτων της ταινιοθήκης του Mega ήταν και ο λόγος που καθυστέρησε τόσο πολύ η καταγραφή της ταινιοθήκης από την εταιρία ορκωτών λογιστών της Grant Thornton.

Περιμένουν τις εξελίξεις σκηνοθέτες και σεναριογράφοι

Σε θέση αναμονής είναι αρκετά μέλη της εταιρίας πνευματικών δικαιωμάτων «Αθηνά». Υπενθυμίζεται πως το 2017 ο οργανισμός είχε κινήσει δικαστικές διαδικασίες εναντίον του Mega, ζητώντας να απαγορευθεί η προβολή σειρών που υπέγραφαν σκηνοθετικά ή σεναριογραφικά μελη του. «Οι σκηνοθέτες είχαν μια αρεστή συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Δυστυχώς αυτή η καλή συνεργασία άρχισε να γίνεται προβληματική γιατί η οικονομική διεύθυνση του Mega άρχισε συστηματικά να μην καταβάλλει τα πνευματικά δικαιώματα των Σκηνοθετών και Σεναριογράφων μελών μας , όπως όφειλε βάσει του Νόμου 2121/1993 και της μεταξύ του Οργανισμού μας και του τηλεοπτικού σταθμού σύμβασης. Αυτή η προκλητικά αδιάφορη, κατά τη γνώμη μας, τακτική δεν αρκέστηκε μόνο στη μη καταβολή των Πνευματικών Δικαιωμάτων μας, αλλά και στη μη καταβολή του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην πληρωθούμε για το έτος 2015, αλλά να επιβαρυνθούμε και τον ΦΠΑ.

Από το έτος 2015 έως σήμερα, το κανάλι Mega προβάλλει τις τηλεοπτικές σειρές των μελών μας χωρίς να καταβάλλει στον Οργανισμό ούτε ένα ευρώ. Όπως είναι γνωστό ο Νόμος 2121/1993 δίνει στο δημιουργό το δικαίωμα να απαγορεύει την καθ’ οιοδήποτε τρόπο εκμετάλλευση του έργου του, όταν δεν αποδίδονται σ’ αυτόν τα Πνευματικά του Δικαιώματα» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2017 από τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Έργων «Αθηνά» λίγο μετά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του Mega που τότε είχαν γίνει δεκτά από το δικαστήριο.

Όπως φαίνεται μικρότερη σημασία έχει το πότε θα εκπέμψει το νέο Mega σε σχέση με το τι, τελικά, θα μπορεί να προβάλει από το υλικό του παλαιού...

Έθνος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα