Το δράμα του Walt Disney που "στοίχειωσε" και τα κινούμενα σχέδια

Το δράμα του Walt Disney που "στοίχειωσε" και τα κινούμενα σχέδια

Ήταν 16 Οκτωβρίου του 1923 όταν σε ένα γκαράζ στην Καλιφόρνια, ο Walt Disney ιδρύει την κινηματογραφική εταιρεία «Disney» και ξεκινά το στούντιο Disney Brothers Cartoon. Κάπως έτσι αρχίζει η θρυλική πορεία των κινουμένων σχεδίων που κυριαρχούν μέχρι και σήμερα.

Ο Walt Disney και το «σκοτεινό» μυστικό πίσω από τις ταινίες του

Ο Walt Disney γεννήθηκε στο Σικάγο στις 5 Δεκεμβρίου 1901.  Είχε τρεις αδελφούς και μια αδελφή. Σε ηλικία δεκατεσσάρων χρόνων, άρχισε να σπουδάζει ζωγραφική στο Ινστιτούτο Τέχνης του Κάνσας Σίτυ (Μιζούρι) και σε ηλικία 20 ετών άρχισε να εργάζεται σε ένα καλλιτεχνικό στούντιο στην ίδια πόλη.

Ο Mickey Mouse, ο Donald, ο Goofy και οι άλλοι ήρωες

To 1923 ο Walt, εμπνέεται και σχεδιάζει τους πρώτους ήρωές του. Ο Όσβαλντ, ο Τυχερός Λαγός, είναι ο πρώτος επιτυχημένος χαρακτήρας του. Έπειτα από 26 ταινίες, η τύχη φαίνεται να εγκατέλειψε τον λαγό και μαζί με αυτόν και τον δαιμόνιο και πάντα ανήσυχο Walt. Έτσι επικέντρωσε την προσοχή του στη δημιουργία ενός νέου χαρακτήρα… ενός ανθρωπόμορφου ποντικού, του Mickey Mouse, που αποδείχτηκε ένας από τους πιο διαχρονικούς ήρωες της Disney.

Το αρχικό όνομα επιλογής του Disney για τον χαρακτήρα ήταν Mortimer Mouse, ωστόσο, η εικαστική καλλιτέχνιδα Lillian Bounds θεώρησε ότι ήταν πολύ πομπώδες, και αντιπρότεινε το Mickey.

 Ο Ουμπ Άιουερκς προσάρμοσε τα πρόμο σκίτσα του Disney ώστε ο Mickey να γινόταν πιο εύκολο να προσαρμοστεί στη διαδικασία του animation, και ο Disney έδωσε τη φωνή του στον χαρακτήρα μέχρι το 1947. Ο ίδιος περίγραψε τον τρόπο προσέγγισης του χαρακτήρα ως εξής:

"Έπρεπε ο Mickey να είναι απλός στον σχεδιασμό του. Τα αυτιά του ήταν στρογγυλά, ο κορμός του είχε το σχήμα αχλαδιού και τα πόδια του κατέληγαν σε δύο μεγάλες πατούσες, όπως ενός παιδιού που χρησιμοποιεί τα παπούτσια του πατέρα του. Δεν θέλαμε να του δώσουμε χέρια ποντικού, γιατί έπρεπε να θυμίζει άνθρωπο. Έτσι του φορέσαμε γάντια και του αφαιρέσαμε ένα δάκτυλο, γιατί τα πέντε έμοιαζαν υπερβολικά σε ένα τόσο μικρό σώμα".

Σύμφωνα με τα λόγια ενός εργαζόμενου της Disney, "Ο Ουμπ σχεδίασε την εξωτερική εμφάνιση του Mickey, αλλά Walt του έδωσε την ψυχή του".

Το κρυφό δράμα του Disney

Στις αρχές της δεκαετίας του ’40, ο Walt αγόρασε ένα σπίτι για τους γονείς του. Είχε βάλει τους εργάτες από το στούντιο να πάνε να τους φτιάξουν τον φούρνο, αλλά όταν οι γονείς του μετακόμισαν στο σπίτι, ο φούρνος είχε διαρροή και η μητέρα του πέθανε. Το επόμενο πρωί, πήγε στο σπίτι η οικιακή βοηθός και τράβηξε τη μητέρα και τον πατέρα του έξω από το σπίτι, στο γκαζόν. Ο πατέρας του πήγε στο νοσοκομείο, αλλά η μητέρα του πέθανε.

Δεν μιλούσε ποτέ για εκείνη την περίοδο γιατί ένιωθε προσωπικά υπεύθυνος που τους είπε, “αφήστε με να σας αγοράσω ένα σπίτι”. Υπάρχει η άποψη ότι αυτό το γεγονός τον είχε πραγματικά στοιχειώσει. Η ιδέα ότι συνέβαλλε στον θάνατο της μαμάς του τον είχε σημαδέψει σε όλη του τη ζωή. Αυτός λέγεται πώς είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι περισσότεροι ήρωες του Disney, είναι ορφανοί ή χάνουν τους γονείς τους κατά τη διάρκεια της ταινίας!

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα