Τηλεοπτικές άδειες: Νέος γύρος, νέα ρύθμιση - γέφυρα. Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο

Νέα σχέδια για τις τηλεοπτικές άδειες. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι αυτό που θα κρίνει για τη χορήγηση τους ώς το μόνο αμόδιο μετά την σύστασή του .

Κατά συνέπεια πρέπει να προχωρήσει άμεσα η συγκρότησή του από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, την οποία προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, θα γίνει μια νέα απόπειρα συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής που ορίστηκε για τις 5.00 το απόγευμα.

Την νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες περιέγραψε σε αδρές γραμμές ο Νίκος Παππάς μιλώντας χθες το πρωί στην ΕΡΤ. Η νέα ρύθμιση για τις άδειες θα έχει ως στόχο, σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας, να βάλει τέλος στο προηγούμενο καθεστώς της αεροπειρατείας, ενώ υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές αλλά κρίνονται.

Παππάς: Νέα νομοθετική ρύθμιση – γέφυρα

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε ότι άμεσα κατατίθεται στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση – γέφυρα για την κατοχύρωση προσωρινής άδειας από τους ιδιοκτήτες καναλιών, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν ένα χρηματικό ποσό ετησίως για να λάβουν την προσωρινή άδεια εκπομπής. Κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν από εδώ και πέρα το υπουργείο Επικρατείας και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δεν αλλάζει.

Κατά συνέπεια οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη νόμιμη άδεια λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού είναι αυτοί που έχουν τεθεί ήδη από τον νόμο 4339 και προσδιορίζουν τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων στα 400 άτομα πλήρους απασχόλησης ανά κανάλι, τις προδιαγραφές για τις κτιριακές υποδομές, τον έλεγχο των οικονομικών πόρων των μετόχων, κλπ.

Κρέτσος: Με το νόμο-γέφυρα θα πληρώσουν όλοι οι καναλάρχες

Η ιστορία δεν γυρίζει πίσω και είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε με την απόφαση του ΣτΕ, είπε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9».

Εφ' εξής όποιος διαγωνισμός γίνει και όταν αυτός γίνει, θα πρέπει να διεξαχθεί από το ΕΣΡ, όταν αυτό συγκροτηθεί, σημείωσε ο κ. Κρέτσος.

Η απόφαση του ΣτΕ μας επαναφέρει στο προηγούμενο καθεστώς ανομίας, είπε,  τονίζοντας ότι με το νέο «νόμο-γέφυρα» θα πλήρωσουν όλοι οι καναλάρχες.

Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση θα δίνει προσωρινή άδεια έως ότου συγκροτηθεί το ΕΣΡ, με αντίτιμο 6-7 εκατομμύρια το χρόνο καθώς και να τηρήσει η κάθε ραδιοτηλεοπτική επιχείρηση τις προϋποθέσεις του νόμου.

Οι τέσσερις νέοι καναλάρχες που αναδείχθηκαν από τις δημοπρασίες θα κληθούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να καταθέσουν μια βεβαίωση μέσω της οποίας θα πιστοποιούν ότι όσες δεσμεύσεις έχουν αναλάβει ισχύουν στο ακέραιο.

Όσοι θέλουν να αποκτήσουν άδεια και δεν ανήκουν στους τέσσερις υπερθεματιστές των δημοπρασιών, θα πρέπει να καταθέσουν -μέσα στο διάστημα που θα συγκεκριμενοποιηθεί από το νόμο- τα σχετικά έγγραφα που θα πιστοποιούν ότι διαθέτουν τις προδιαγραφές απόκτησης άδειας.

Σε αυτή τη φάση δεν θα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός για εκείνους που θα αποκτήσουν άδεια προσωρινής λειτουργίας, ωστόσο όσοι εκ των δικαιούχων θελήσουν να αποκτήσουν οριστική άδεια, θα πρέπει να περιμένουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ, το οποίο θα αναλάβει και την έκδοση τους, έπειτα από διαγωνισμό.

Κόντρα κυβέρνησης - Νέας Δημοκρατίας για το ΕΣΡ

Η ΝΔ έχει μπλοκάρει τη διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ, για την οποία απαιτείται απαιτείται ευρύτατη πλειοψηφία 4/5, με στόχο να εμποδίσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Στη μη συγκρότηση του ΕΣΡ βασίστηκε και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς με πλειοψηφία 14 έναντι 11, οι δικαστές έκριναν πως μοναδικό αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν πως «αν πράγματι η ΝΔ υποστηρίζει την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις πλήρεις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα δεν έχει παρά να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει τη Δευτέρα στις 17:00 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με διάθεση να συμβάλει στη συγκρότησή του».

Όπως επισημαίνουν από την κυβέρνηση «η απόφαση του ΣτΕ «είναι δεδομένη και μας δεσμεύει όλους, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία». «Εκτός αν η Ν.Δ. δεν ενδιαφέρεται για την απόφαση του ΣτΕ και την εφαρμογή της, αλλά για την με κάθε τρόπο παρακώλυση της συγκρότησης του ΕΣΡ, ώστε να μην ρυθμιστεί ποτέ το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», συνεχίζει το Μέγαρο Μαξίμου και καταλήγει: «"Κυριακή κοντή γιορτή". Την Δευτέρα όλος ο ελληνικός λαός θα έχει καταλάβει, πλέον, τι ακριβώς επιθυμεί και επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης».

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα