Το οικογενειακό περιβάλλον παίζει ρόλο στην εφηβεία

Τα κορίτσια που ζουν σε ένα σταθερό και υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να μπουν στην εφηβεία αργότερα από τα κορίτσια που ζουν σε στρεσογόνο οικογενειακό περιβάλλον, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Child Development.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Αριζόνα και του Γουισκόνσιν-Μάντισον έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 180 κορίτσια από την προσχολική μέχρι και την συμπλήρωση του δέκατου έτους ζωής και διαπίστωσαν ότι αυτά που προέρχονταν από οικογένειες με λιγότερη οικογενειακή διαφωνία έτειναν να ωριμάζουν αργότερα.
Διαπίστωσαν επίσης ότι η πατρική υποστήριξη, η λιγότερη οικογενειακή διαφωνία και η κατάθλιψη παίζουν ρόλο στην όψιμη απαρχή της εφηβείας. Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι στα στρεσογόνα περιβάλλοντα, τα παιδιά αναγκάζονται να μεγαλώσουν γρηγορότερα και υιοθετούν την σεξουαλική τους ανάπτυξη εις ανταπόκριση στις συνθήκες που ζουν. Αλλά παρατήρησαν επίσης ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν μπει αργότερα στην εφηβεία, των οποίων οι οικογένειες τα κατάφερναν καλύτερα, τουλάχιστον όταν τα παιδιά ήταν σε πάρα πολύ μικρή ηλικία, και που είχαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος σε ηλικία οκτώ ετών, ωρίμαζαν αργότερα.

Το αυξημένο σωματικό βάρος ήταν ένας από τους παράγοντες που διαπιστώθηκε ότι συντελεί σε πρώιμη εφηβεία, ενώ οι γενετικοί παράγοντες επίσης έχει διαπιστωθεί ότι έχουν μείζονα επίδραση. Τα παιδιά που ζουν σε υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον μπορεί επίσης είναι υγιέστερα και να απολαμβάνουν καλύτερης ποιότητας διατροφή. Πάντως το στρες και το πώς ο οργανισμός ανταποκρίνεται σ’ αυτό μπορεί να παίζει ρόλο στην απαρχή της εφηβείας, αν και τα παιδιά ζουν σε δύσκολα οικογενειακά περιβάλλοντα εν συγκρίσει με το παρελθόν.

Η φυσιολογική ηλικία για ένα κορίτσι να έχει τα πρώτα «σημάδια» εφηβείας είναι τα δέκα έτη και πάνω, αλλά μελέτες δείχνουν ότι περισσότερα από ένα στα έξι κορίτσια ωριμάζει πριν την ηλικία των οκτώ ετών, 18 μήνες νωρίτερα απ\' ότι οι μητέρες τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό ενέχει κινδύνους.

Επιπρόσθετα με τον συσχετισμό της πρώιμης εφηβείας με διάφορες μορφές καρκίνου, υπάρχουν και δυσκολίες όταν η πνευματική ανάπτυξη του κοριτσιού δεν συμβαδίζει με την σεξουαλική του ανάπτυξη.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματικές ανησυχίες στο παιδί ενώ μπορεί επίσης να ανοίξει τον δρόμο για κακοποίηση λόγω της πρόωρης σεξουαλικής δραστηριότητας και της εγκυμοσύνης.

πηγη: pathfinder
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα