Θέλετε να μάθετε αν το σώμα σας έχει διαφορετική ηλικία από αυτή που γράφει η ταυτότητά σας; Ένα απλό τεστ μπορεί να σας αποκαλύψει τη βιολογική σας ηλικία, δηλαδή πόσο πραγματικά γερνά ο οργανισμός σας. Η απόκλιση από τη χρονολογική ηλικία δεν είναι μόνο ζήτημα περιέργειας. Όταν η βιολογική ηλικία είναι υψηλότερη, αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας και άλλων προβλημάτων υγείας.
Τι είναι η βιολογική ηλικία; Πώς συνδέεται με παθήσεις όπως η άνοια;
Η βιολογική ηλικία αναφέρεται στην πραγματική φυσιολογική κατάσταση ενός ατόμου, σε αντίθεση με τη χρονολογική ηλικία που βασίζεται απλώς στον αριθμό των ετών που έχουν περάσει. Η βιολογική ηλικία υπολογίζεται μέσω βιοδεικτών που αντικατοπτρίζουν τη λειτουργική κατάσταση των κυττάρων και των οργάνων. Σύγχρονες προσεγγίσεις που βασίζονται στη βαθιά μάθηση (deep learning), μπορούν να αξιοποιήσουν δεδομένα από βιοδείκτες και φυσιολογικές μετρήσεις για την εκτίμηση της βιολογικής ηλικίας. Η διαφορά μεταξύ της βιολογικής και της χρονολογικής ηλικίας, μπορεί να παρέχει πληροφορίες για την υγεία και τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.
Αυτό διαπίστωσαν και ερευνητές από την Κίνα εστιάζοντας μάλιστα και στη σχέση βιολογικής ηλικίας με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ ή κάποιας άλλης μορφής άνοιας, ακόμα κι αν η χρονολογική του ηλικία είναι χαμηλότερη.
Όσο πιο «γερασμένα» είναι τα κύτταρα, τόσο περισσότερη φθορά έχουν υποστεί. Τα γηρασμένα ή κατεστραμμένα κύτταρα αυξάνουν τον κίνδυνο για γνωστική εξασθένηση και χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε τη χρονολογική σας ηλικία, η Μεσογειακή διατροφή, η σωματική άσκηση, η μείωση του στρες και η καλή διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας χαμηλής βιολογικής ηλικίας.
Μεγαλύτερη βιολογική ηλικία σημαίνει 30% περισσότερες πιθανότητες για άνοια
Αναλύοντας δεδομένα υγείας 14 ετών από περισσότερους από 280.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μέσο όρο ηλικίας τα 57 έτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι ανέπτυξαν άνοια είχαν βιολογική ηλικία 55 ετών, έναντι 45 ετών για εκείνους που δεν εμφάνισαν άνοια, με βάση βιοδείκτες από το αίμα και τη λειτουργία των οργάνων.
Τα άτομα με την πιο προχωρημένη βιολογική ηλικία είχαν περίπου 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια από εκείνα στην χαμηλότερη κατηγορία.
Παρόλο που οι ερευνητές βασίστηκαν σε προηγμένους αλγόριθμους για να υπολογίσουν τη βιολογική ηλικία των συμμετεχόντων, υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο 24 ερωτήσεων που αποκαλύπτει την «πραγματική» ηλικία του σώματός σας, άσχετα από πόσα χρόνια έχετε ζήσει.
Οι ειδικοί λένε πως ένα καλό αποτέλεσμα είναι όταν η βιολογική ηλικία είναι λίγο μικρότερη από τη χρονολογική ηλικία.
Πώς να κάνετε το τεστ – Τι πρέπει να γνωρίζετε;
Οι ειδικοί στη μακροζωία από την εταιρεία NOVOS με έδρα τη Νέα Υόρκη δημιούργησαν ένα εργαλείο με τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο υπολογίζει τη βιολογική ηλικία χωρίς την ανάγκη για αιματολογικές εξετάσεις.
Το τεστ είναι δωρεάν, χωρίς βελόνες και βασίζεται σε δεδομένα από 47.000 Αμερικανούς και Ευρωπαίους.
Μπορείτε να κάνετε το τεστ εδώ!
Οι χρήστες που συμμετέχουν στο τεστ καλούνται να απαντήσουν ερωτήσεις σχετικά με την εθνικότητα, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημά τους.
Το τεστ ζητά επίσης από τους χρήστες να δηλώσουν την περιφέρεια του βραχίονα τους, η οποία μπορεί να υποδείξει τη μυϊκή μάζα και την κατανομή του λίπους. Αν δεν γνωρίζουν την περιφέρειά τους, τους προτείνεται να βάλουν τον μέσο όρο των ΗΠΑ, που είναι 33 εκατοστά.
Υπάρχει επίσης ερώτηση για την αρτηριακή πίεση, όπου οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν στοιχεία από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία για να την υπολογίσουν, αν δεν τη γνωρίζουν ήδη.
Μια υγιής τιμή είναι 120/80 mmHg, ενώ μη υγιής κυμαίνεται μεταξύ 120-129 mmHg και κάτω από 80 mmHg.
Ρωτούνται επίσης για τον τρόπο ζωής τους, όπως αν έχουν πάρει βάρος τα τελευταία χρόνια, την κατανάλωση αλκοόλ, και αν λαχανιάζουν όταν ανεβαίνουν σκάλες.
Το εργαλείο στη συνέχεια αναλύει τα δεδομένα και αποκαλύπτει μια βιολογική ηλικία, η οποία αποστέλλεται στους χρήστες μέσω email.
Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ηλικίας είναι μόνο μια εκτίμηση, καθώς απαιτείται εκτενής εξέταση για να προσδιοριστεί με ακρίβεια η βιολογική ηλικία ενός ατόμου.
Κοινά φάρμακα αυξάνουν κατά 33% τον κίνδυνο για άνοια – Τα παίρνει πολύς κόσμος
Τι έδειξε η μελέτη γύρω από τη βιολογική ηλικία;
Στη μελέτη των Κινέζων ερευνητών, η βιολογική ηλικία προσδιορίστηκε μετρώντας τη λειτουργία των πνευμόνων, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη, καθώς και άλλους βιοδείκτες αίματος, όπως ο μέσος όγκος των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων.
Η μέση χρονολογική ηλικία κατά την έναρξη της μελέτης ήταν περίπου 57 έτη, ενώ η μέση βιολογική ηλικία ήταν περίπου 45 έτη.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, εντόπισε πως 36 έως 40 περιοχές του εγκεφάλου που εμφάνισαν λέπτυνση, που σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Αυτή η εγκεφαλική λέπτυνση εξηγεί περίπου 8% του αυξημένου κινδύνου που σχετίζεται με την επιταχυνόμενη βιολογική γήρανση, γεγονός που δείχνει ότι έχει σημαντικό, αλλά όχι αποκλειστικό, ρόλο στην γνωστική εξασθένηση.
Αν και η λέπτυνση του εγκεφαλικού ιστού συμβάλλει στον κίνδυνο άνοιας, άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η αγγειακή βλάβη ή η συσσώρευση πρωτεϊνών, πιθανόν να αποτελούν την κυρίαρχη αιτία.
Ενώ οι άνθρωποι που εμφάνισαν άνοια είχαν μέση χρονολογική ηλικία 65 ετών κατά την έναρξη της μελέτης, έναντι 57 ετών για όσους δεν εμφάνισαν άνοια, η μέση βιολογική ηλικία τους ήταν 55 ετών, σύμφωνα με μία από τις μεθόδους, σε αντίθεση με τα 45 έτη για εκείνους χωρίς άνοια.
Ο Dr Yacong Bo, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Zhengzhou στην Κίνα, δήλωσε:
«Με τον συνεχώς αυξανόμενο αντίκτυπο της άνοιας παγκοσμίως, ο εντοπισμός παραγόντων κινδύνου και η εφαρμογή προληπτικών μέτρων είναι απαραίτητη. Αν και κανείς μας δεν μπορεί να αλλάξει τη χρονολογική ηλικία του, μπορούμε να επηρεάσουμε τη βιολογική ηλικία μας μέσω παραγόντων του τρόπου ζωής όπως η διατροφή και η άσκηση».