Οι σχεδόν καθημερινοί τίτλοι στα ΜΜΕ ανά τον κόσμο, για την εξάπλωση σπάνιων και δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών που μεταδίδονται από έντομα, αναδεικνύουν μια αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία.
Τα μακρύτερα και θερμότερα καλοκαίρια, οι ηπιότεροι χειμώνες, η κλιματική αλλαγή αλλά και τα ταξίδια, δίνουν στα έντομα περισσότερο χώρο και χρόνο για να εξαπλώσουν ασθένειες ή να αυξηθούν σε μέρη όπου ήδη υπάρχουν. Η υπερθέρμανση του πλανήτη «αλλάζει το πού ζουν τα κουνούπια και τα τσιμπούρια και, συνεπώς, ποιες ασθένειες μετακινούνται σε διάφορες περιοχές», δήλωσε την Τετάρτη η διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Mandy Cohen.
Το CDC είχε προειδοποιήσει νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του δάγκειου πυρετού, ο οποίος μεταδίδεται από τον ίδιο τύπο κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό Ζίκα και τον ιό Τσικουνγκούνια. Ο ιός του Δυτικού Νείλου δε, αποτελεί μία πολυετή απειλή σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ. Η ελονοσία παράλληλα, που προκαλείται από ένα άλλο είδος κουνουπιού, βρίσκεται επίσης σε άνοδο σε όλο τον κόσμο και πέρυσι αναφέρθηκαν αρκετά κρούσματα στις ΗΠΑ - παρότι ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος, είναι χαμηλός.
Ειδικά στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες λένε ότι το περιβάλλον για τα έντομα έχει γίνει πολύ πιο φιλόξενο με την άνοδο της θερμοκρασίας βορειότερα. «Βλέπουμε ασθένειες που παλαιότερα ήταν «τροπικές». Λοιπόν, τώρα τμήματα των ΗΠΑ μπορούν να μετρηθούν», δήλωσε στο Axios η Megan Ranney, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale. «Τα τσιμπούρια δεν πεθαίνουν το χειμώνα επειδή δεν κάνει αρκετό κρύο, οπότε αυτό κάνει τη νόσο του Λάιμ (Βορρελίωση) να εξαπλώνεται. Και στη συνέχεια βλέπουμε άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από τσιμπούρια, όπως ο ιός Παουάσαν, να αρχίζουν να εξαπλώνονται. Πρόκειται για μια προβλέψιμη αλλά δυνητικά θανατηφόρα συνέπεια της κλιματικής αλλαγής» σημείωσε.
Τα ταξίδια και η παγκοσμιοποίηση είναι στοιχεία που τροφοδοτούν την εξάπλωση των ασθενειών
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής για τις Λοιμώδεις Ασθένειες του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, Michael Osterholm, τα περισσότερα ταξίδια και η παγκοσμιοποίηση είναι βασικά στοιχεία που τροφοδοτούν την εξάπλωση των ασθενειών αυτών.
Για παράδειγμα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο πυρετός Oropouche, ο οποίος μεταδίδεται από κουνούπια και σκνίπες, μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη από ταξιδιώτες που είχαν πάει στην Κούβα και τη Νότια Αμερική. Ο πολλαπλασιασμός των σκουπιδιών, μπορεί επίσης να δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες αναπαραγωγής για τα κουνούπια, δήλωσε ο Osterholm.
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πώς η νόσος του Λάιμ, πιστεύεται ότι εξαπλώνεται στη Βόρεια Αμερική, λόγω της καταστολής των πυρκαγιών, η οποία επέτρεψε την ωρίμανση των δασών και των ζώων που επιτρέπουν στα τσιμπούρια να ευδοκιμήσουν. Η αύξηση της ελονοσίας στην Αφρική και του δάγκειου πυρετού στην Ασία και την Αμερική έχουν συνδεθεί με την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά είναι πιο δύσκολο να αποδοθούν μεμονωμένα κρούσματα ή σπάνιες ασθένειες στην κλιματική αλλαγή, εν μέρει λόγω των περιορισμένων δεδομένων, λέει.
Ορισμένα είδη κουνουπιών μεταναστεύουν σε όλο τον κόσμο και πιθανότατα μεταφέρονται με ναυτιλιακές διαδρομές, υποστηρίζει τέλος η Sadie Ryan, ιατρική γεωγράφος στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Μια ανησυχία είναι ότι ένα είδος κουνουπιού θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε έναν βιότοπο που του ταιριάζει και να έχει «γεύματα που κυκλοφορούν στους δρόμους», δήλωσε ο Ryan.
Εάν υπάρχει ήδη εκεί κάποια ασθένεια, το νέο είδος θα μπορούσε να την κολλήσει και να γίνει μέρος του κύκλου μετάδοσης, συμπληρώνει «Αυτά είναι νέα παραδείγματα. Η βιολογία της «φυσικής εισβολής» συμβαίνει ταυτόχρονα με τους μετασχηματισμούς στο τοπίο και την κλιματική αλλαγή. Η πρόκληση είναι να μην την εντοπίσουμε εκεί όπου ήδη υπάρχει, αλλά να προβλέψουμε το πού θα έρθει στη συνέχεια», καταλήγει.
πηγή: lifo.gr