Φιλία: Πέντε τρόποι με τους οποίους ωφελεί την υγεία σου, καθώς μεγαλώνεις

Φιλία: Πέντε τρόποι με τους οποίους ωφελεί την υγεία σου, καθώς μεγαλώνεις

Περισσότερη σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή, λιγότερο άγχος, αυτοί είναι μόνο λίγοι από τους παράγοντες που μπορούν να «εγγυηθούν», μια υγιή και χαρούμενη ζωή. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως το μυστικό για μια μακρά, υγιή ζωή, είναι ένα, και ακούει στο όνομα «φιλία». Δεν το λέμε εμείς, η επιστήμη το λέει.

Μια μελέτη του 2023, απέδειξε ότι «το να έχεις ισχυρούς δεσμούς τόσο με στενούς κοινωνικούς κύκλους όσο και με εκτεταμένες ομάδες, σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία». Στον αντίποδα, έρευνες δείχνουν ότι η χρόνια απομόνωση και το παρατεταμένο αίσθημα της μοναξιάς, μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική ευημερία σου.

Και εδώ, είναι που έρχονται οι φιλίες. Ναι, η οικογένεια σίγουρα σε βοηθά να καλύψεις πολλές από τις κοινωνικές σου ανάγκες, αλλά η φιλία είναι αυτό το κάτι που κάνει τη ζωή μοναδική. Είναι αυτό το κάτι που έχει εντελώς διαφορετική επίδραση στην καθημερινότητά σου.

Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Η φιλία είναι «χρυσό» εισιτήριο για τη μακροζωία. Μια ολοκληρωμένη ανάλυση 148 διαφορετικών μελετών το 2010, διαπίστωσε ότι οι ισχυρές κοινωνικές συνδέσεις ενισχύουν τις «πιθανότητες επιβίωσης» κατά 50%, που σημαίνει ότι σε βοηθούν να ζήσεις περισσότερο. Η έλλειψή δυνατών φιλιών, από την άλλη πλευρά, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά μεγάλο ποσοστό.

Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα
Η κοινωνική σύνδεση, δεν ωφελεί μόνο την ψυχή. Εξάλλου, η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ασθένειας, 29% μεγαλύτερης πιθανότητας καρδιακής νόσου και 32% μεγαλύτερης πιθανότητας εγκεφαλικού, σύμφωνα με έρευνα.

Καλύτερη γνωστική υγεία και μνήμη
Η τακτική αλληλεπίδραση με τους φίλους, σε κρατά «κοινωνικά δεσμευμένο», κάτι που είναι σημαντικό για τη γνωστική υγεία σου. Γενικότερα, η ενασχόληση με κοινωνικές δραστηριότητες μπορεί να κρατήσει το μυαλό ενεργό και να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης. 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα