Γιαούρτι: Ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν και γιατί

Γιαούρτι: Ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν και γιατί

Το γιαούρτι περιέχει βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των φυσιολογικών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα και στον κόλπο.

Το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της διάρροιας και των κολπικών λοιμώξεων. Πολλοί τρώνε γιαούρτι για τη δυσκοιλιότητα, την υψηλή χοληστερίνη, τη δυσανεξία στη λακτόζη, τη διάρροια και πολλές άλλες καταστάσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν πολλές από αυτές τις χρήσεις του γιαουρτιού.

Δεν θα πρέπει να συγχέετε το γιαούρτι με τα προβιοτικά, το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση ή το κεφίρ. Δεν είναι το ίδιο.

Ποιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωση γιαουρτιού

Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Αν και πρόκειται για σπάνια περίπτωση, τα ζωντανά βακτήρια στο γιαούρτι μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες γιαουρτιού που περιέχουν ζωντανά βακτήρια για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Όσοι είναι αλλεργικοί στο γάλα

Πολλοί άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο γάλα είναι επίσης αλλεργικοί στο γιαούρτι. Εάν είστε αλλεργικοί στο γάλα, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν δοκιμάσετε γιαούρτι.

Αλληλεπίδραση του γιαουρτιού με φάρμακα

Τα αντιβιοτικά αλληλεπιδρούν με το γιαούρτι

Το γιαούρτι μπορεί να μειώσει την ποσότητα αντιβιοτικού τετρακυκλίνης που απορροφά ο οργανισμός, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις επιδράσεις των αντιβιοτικών τετρακυκλίνης. Για να αποφύγετε αυτή την αλληλεπίδραση, καταναλώστε το γιαούρτι δύο ώρες πριν ή τέσσερις ώρες μετά τη λήψη τετρακυκλινών.

Η σιπροφλοξασίνη (Cipro) αλληλεπιδρά με το γιαούρτι

Η σιπροφλοξασίνη είναι ένα αντιβιοτικό. Το γιαούρτι μπορεί να μειώσει την ποσότητα σιπροφλοξασίνης που απορροφά ο οργανισμός, κάτι που μπορεί να μειώσει τις επιδράσεις της σιπροφλοξασίνης. Για να αποφύγετε αυτή την αλληλεπίδραση, καταναλώστε γιαούρτι τουλάχιστον μία ώρα μετά τη σιπροφλοξασίνη.

Το Nilotinib (Tasigna) αλληλεπιδρά με το γιαούρτι

Το γιαούρτι μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του nilotinib κατά μια μικρή ποσότητα. Αλλά δεν φαίνεται να αυξάνει τις παρενέργειες από το nilotinib.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα