Τι σημαίνει όταν ιδρώνεις από την αρχή της προπόνησης;

Τι σημαίνει όταν ιδρώνεις από την αρχή της προπόνησης;

Πριν δυσανασχετήσεις με τον ιδρώτα στο σώμα σου, να σου πούμε ότι η εφίδρωση, είναι μία από τις πιο σημαντικές σωματικές λειτουργίες, που μας κρατά υγιείς. 

Ιδρώνουμε κυρίως όταν αθλούμαστε, όταν αγχωνόμαστε και όταν βρισκόμαστε σε ζεστά κλίματα. Όταν η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, το νευρικό σύστημα δίνει «πράσινο φως» στους ιδρωτοποιούς αδένες για την παραγωγή ιδρώτα, ο οποίος εκλύεται στην επιφάνεια του δέρματος, εξατμίζεται και μας δροσίζει.

Παρά ταύτα, μπορεί να έχεις παρατηρήσει, ότι κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο. Σύμφωνα με το Henry Ford Health, μεγαλύτερα σώματα παράγουν περισσότερη θερμότητα κατά την κίνηση, ενώ η λεπτή μυϊκή μάζα και οι ορμονικές αλλαγές – όπως αυτές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της περιεμμηνοπαύσης – μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον ιδρώτα.

Η δραστηριότητα και η φυσική κατάσταση είναι παράγοντες που επηρεάζουν, το πότε θα αρχίσεις να ιδρώνεις. Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που ιδρώνει από την αρχή της προπόνησης και θέλεις να μάθεις περισσότερα, συνέχισε να διαβάζεις.

Ο ιδρώτας προσαρμόζεται ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης
Σύμφωνα με το Σύστημα Εκπαίδευσης Carmichael, καθώς αποκτάς καλύτερη φυσική κατάσταση, το σώμα σου μαθαίνει πώς να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ο ιδρώτας ενεργοποιείται νωρίτερα, καθώς αντιλαμβάνεται ότι επιδεικνύεις αυξημένη προσπάθεια κατά την προπόνηση.

Συμπερασματικά, ο λόγος που ιδρώνεις περισσότερο κατά την προπόνησή σε σύγκριση με τους λιγότερο γυμνασμένους φίλους σου, είναι επειδή το σώμα σου, έχει εκπαιδευτεί στην διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας.

Επίσης, όσο γυμνάζεσαι και γίνεσαι πιο δραστήρια, ο ιδρώτας σου αλλάζει. Συνήθως, χάνεις νερό, νάτριο, κάλιο και ηλεκτρολύτες μέσω του ιδρώτα. Καθώς όμως βελτιώνεται η φυσική σου κατάσταση, το σώμα γίνεται καλύτερο στη διατήρηση αυτών των στοιχείων, για να κρατήσει το νερό σε ισορροπία.

Να μην ξεχνάς να ενυδατώνεσαι
Αν ξεκινάς να ιδρώνεις μόλις αρχίζεις να γυμνάζεσαι, χρειάζεται να πίνεις μερικές γουλιές νερό κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου. Η ενυδάτωση βοηθάει να μειωθεί η θερμοκρασία του σώματος και να αποφευχθούν οι μυϊκές κράμπες ή το σκούρο χρώμα στα ούρα σου, που είναι σημάδια ότι χρειάζεσαι περισσότερο νερό. Για προπονήσεις πάνω από μια ώρα, ορισμένοι γιατροί προτείνουν να πίνεις κάποιο ενεργειακό ποτό, για την αναπλήρωση των ηλεκτρολύτων.

πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα