Πώς να προλάβετε μια κρίση ημικρανίας

Πώς να προλάβετε μια κρίση ημικρανίας

Η ημικρανία μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, ζάλη, εμετό, και ευαισθησία στο φως, τους ήχους και τις οσμές.

Εντοπίζοντας και αποφεύγοντας συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να έχετε ένα επεισόδιο ημικρανίας.

Ας δούμε μερικούς απλούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να προλάβετε μία κρίση ημικρανίας.

1. Αποφύγετε τους δυνατούς θορύβους και το έντονο φώς

Οι δυνατοί θόρυβοι, και τα φώτα που αναβοσβήνουν είναι κοινά ερεθίσματα για επεισόδια ημικρανίας. Για να τα αποφύγετε είναι καλύτερα να μην οδηγείτε τη νύχτα, να μην επισκέπτεστε κινηματογραφικές αίθουσες, να μην πηγαίνετε σε κλαμπ ή χώρους με πολύ κόσμο, και να μην εκτίθεστε σε υπερβολική ακτινοβολία από τον ήλιο.

Φροντίστε να κάνετε διαλείμματα από την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή για να ξεκουράζονται τα μάτια σας και να προσαρμόσετε κατάλληλα τα επίπεδα φωτεινότητας στις ψηφιακές οθόνες.

2. Προσοχή στις διατροφικές επιλογές

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις ημικρανίας, όπως η σοκολάτα, το κόκκινο κρασί, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα γλυκαντικά και το τυρί.

3. Κρατήστε ένα ημερολόγιο για τους πονοκεφάλους σας

Κρατώντας ένα ημερολόγιο, μπορείτε να προσδιορίσετε καλύτερα τους συγκεκριμένους παράγοντες που προκαλούν ημικρανία. Ακολουθούν παραδείγματα των πραγμάτων που θα μπορούσατε να σημειώσετε:

- τι τρώτε και πίνετε
- τη ρουτίνα και το πρόγραμμά της άσκησής σας
- τις καιρικές συνθήκες
- τα συναισθήματά σας
- τα φάρμακά σας και τις παρενέργειές τους
- επεισόδια πονοκεφάλων και τη σοβαρότητά τους

4. Προσοχή στις ορμονικές αλλαγές

Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ημικρανία. Οι γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν περισσότερες κρίσεις ημικρανίας κατά τη διάρκεια ή λίγο πριν από την έμμηνο ρύση τους. Ίσως χρειαστεί να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές όσον αφορά τις διατροφικές επιλογές και τις συνήθειες άσκησης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς αυτό μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα πριν ξεκινήσουν.

Τα από του στόματος αντισυλληπτικά και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) μπορεί να αυξήσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των επεισοδίων ημικρανίας.

5. Πάρτε συμπληρώματα διατροφής

Αν έχετε ημικρανία είναι σημαντικό να λαμβάνετε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Η λήψη ορισμένων βοτάνων και μετάλλων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επεισοδίων ημικρανίας.

Η ανεπάρκεια μαγνησίου έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην εμφάνιση κρίσεων ημικρανίας, επομένως η λήψη ενός καθημερινού συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επεισοδίων.

6. Προσοχή στον καιρό

Οι αλλαγές στον καιρό μπορεί να επηρεάσουν την ημικρανία σας. Η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες, ακόμα και οι βροχερές μέρες, μπορούν να διεγείρουν επεισόδια ημικρανίας. Εάν ο καιρός σας επηρεάζει, ίσως είναι καλύτερα να μείνετε μέσα στο σπίτι τις ημέρες με άσχημο καιρό.

7. Να τρώτε και να κοιμάστε με πρόγραμμα

Η δίαιτα ή η παράλειψη γευμάτων μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι καλύτερο να τρώνε μέσα σε μία ώρα αφού ξυπνήσουν και μετά κάθε 3 έως 4 ώρες. Η πείνα και η αφυδάτωση προκαλούν κρίσεις ημικρανίας, οπότε φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό και να αποφεύγετε να παραλείπετε γεύματα.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα, επομένως φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 έως 8 ώρες. Ωστόσο, ο πολύς ύπνος μπορεί επίσης να προκαλέσει επεισόδια ημικρανίας σε μερικούς ανθρώπους. Οπότε θα πρέπει να γνωρίζετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

8. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης

Αν και δεν μπορούμε πάντα να αποφύγουμε τις στρεσογόνες καταστάσεις, μπορούμε να διαχειριστούμε πώς αντιδρούμε σε αυτές. Οι κρίσεις ημικρανίας είναι ένα κοινό αποτέλεσμα αγχωτικών γεγονότων. Τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, και η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων του στρες.

9. Επιλέξτε ασκήσεις χαμηλής έντασης

Η τακτική άσκηση είναι σημαντικό μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Όμως η έντονη άσκηση, όπως η άρση βαρών, μπορεί να προκαλέσει επεισόδια ημικρανίας.

Δώστε προσοχή στην ανταπόκριση του σώματός σας σε ορισμένες δραστηριότητες. Επιλέξτε δραστηριότητες που προάγουν τη μείωση του στρες χωρίς να επιβαρύνουν πολύ το σώμα, όπως η γιόγκα, το ήπιο αερόμπικ ή το τάι τσι.

Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων πριν από την άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα