Γάλα καρύδας: Θερμίδες και 6 οφέλη υγείας – Τι προσέχουμε στις κονσέρβες

Γάλα καρύδας: Θερμίδες και 6 οφέλη υγείας – Τι προσέχουμε στις κονσέρβες

Η καρύδα (Cocos nucifera) ανήκει στην οικογένεια των φοινίκων (Arecaceae) και φύεται σε αφθονία σε Μαλαισία, Πολυνησία και νότια Ασία.

Αν και συχνά θεωρείται ξηρός καρπός, η καρύδα στην πραγματικότητα ταξινομείται ως φρούτο, συγκεκριμένα ως μονόσπορο.

Σχεδόν όλα τα μέρη της καρύδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένου του νερού, του γάλακτος, της σάρκας, της ζάχαρης και του λαδιού. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σε αντίθεση με το νερό καρύδας, το γάλα δεν προκύπτει φυσικά και παράγεται με την ανάμειξη της σάρκας της καρύδας με νερό της.

Γάλα καρύδας: Διατροφικό προφίλ

Μια μερίδα 100 ml κονσερβοποιημένο γάλα καρύδας περιέχει:

  • 169 θερμίδες
  • 1,1 g πρωτεΐνη
  • 16,9 g λίπος
  • 14,6 g κορεσμένα λιπαρά
  • 3,3 g υδατάνθρακες
  • 2 g ζάχαρη

Η καρύδα περιέχει φυσικά σημαντικές ποσότητες λίπους, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων λιπαρών. Ωστόσο, το κονσερβοποιημένο προϊόν διατίθεται ως έκδοση μειωμένων λιπαρών με περίπου το μισό λίπος από το κανονικό προϊόν. Ελέγξτε τα συστατικά στην ετικέτα της κονσέρβας επειδή η περιεκτικότητα σε καρύδα μπορεί να ποικίλλει αρκετά (από 22% έως 55%) και αυτό μπορεί να επηρεάσει την κρεμώδη υφή του πιάτου σας.

Ποια είναι τα 6 κορυφαία οφέλη για την υγεία του γάλακτος καρύδας;

1. Περιέχει λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας

Οι καρύδες περιέχουν σημαντικές ποσότητες λίπους, αλλά σε αντίθεση με άλλους καρπούς, παρέχουν λίπος που είναι ως επί το πλείστον με την μορφή κορεσμένων λιπαρών οξέων μέσης αλυσίδας (MCFAs) και, συγκεκριμένα, ενός που ονομάζεται λαυρικό οξύ.

Αυτά τα λιπαρά οξέα αποτελούνται από μια αλυσίδα 6-12 ατόμων άνθρακα, ενώ τα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας αποτελούνται από 12 ή περισσότερα άτομα άνθρακα. Αυτή η διαφορά στη δομή έχει σημαντικές επιπτώσεις, από το πώς πέπτεται το λίπος μέχρι το πώς μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό. Αν και είναι σημαντικό να λαμβάνουμε μια ποικιλία λιπαρών οξέων, το σώμα μπορεί να αφομοιώσει τα MCFA πολύ πιο γρήγορα και να τα μετατρέψει σε μια έτοιμη πηγή ενέργειας.

2. Χωρίς λακτόζη

Το γάλα καρύδας είναι φυσικά χωρίς λακτόζη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο γάλακτος για άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη. Η λακτόζη είναι ο κύριος τύπος υδατανθράκων σε όλα τα είδη γάλακτος από θηλαστικά ζώα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, της αγελάδας, της κατσίκας και του προβάτου. Αποτελείται από δύο σάκχαρα και ο οργανισμός μας χρειάζεται ένα ένζυμο που ονομάζεται λακτάση για να το αφομοιώσει επαρκώς. Αυτό το ένζυμο λείπει στα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

3. Φυτική βάση

Το γάλα καρύδας είναι μια δημοφιλής επιλογή για χορτοφάγους και vegans και αποτελεί μια εξαιρετική βάση για smoothies και milkshakes, καθώς και μια καλή εναλλακτική γαλακτοκομικών προϊόντων στο ψήσιμο. Συχνά είναι το κύριο συστατικό σε αντικαταστάσεις βίγκαν “τυριών” που διατίθενται στο εμπόριο.

Ωστόσο, το γάλα καρύδας δεν είναι διατροφικά συγκρίσιμο με το αγελαδινό: έχει πολύ χαμηλότερη πρωτεΐνη και πολύ υψηλότερο επίπεδο κορεσμένων λιπαρών. Εάν το επιλέξετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μόνο τα ενισχυμένα προϊόντα “ροφήματος” καρύδας θα παρέχουν συγκρίσιμες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο.

4. Έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες

Περίπου το 50% των λιπαρών οξέων μέσης αλυσίδας στο λάδι καρύδας είναι ένας τύπος που ονομάζεται λαυρικό οξύ, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό σε μια εξαιρετικά ευεργετική ένωση που ονομάζεται μονολαυρίνη. Αυτή έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και καταστρέφει μια μεγάλη ποικιλία βλαβερών οργανισμών που προκαλούν ασθένειες.

Ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι η κατανάλωση γάλακτος καρύδας και άλλων τροφών που προέρχονται από την καρύδα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και ιούς, σύμφωνα με έρευνα.

5. Καρδιαγγειακή υγεία

Τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας μεταβολίζονται γρήγορα σε ενέργεια στο ήπαρ. Εξαιτίας αυτού, σε αντίθεση με άλλα κορεσμένα λίπη, τα MCFA χρησιμοποιούνται πιο γρήγορα από τον οργανισμό και είναι λιγότερο πιθανό να αποθηκευτούν ως λίπος.

Οι έρευνες σε αυτόν τον τομέα είναι ανάμεικτες, αλλά ορισμένες πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα λίπη από την καρύδα μπορεί να μην έχουν τόσο επιζήμια επίδραση στα λιπίδια του αίματος (τριγλυκερίδια), στην ισορροπία της χοληστερόλης και στην καρδιαγγειακή υγεία, όπως πιστεύαμε κάποτε.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι λόγω των μεγάλων αποκλίσεων στα πρότυπα διατροφής και τρόπου ζωής στις διάφορες μελέτες, τα μέχρι σήμερα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν απόλυτα σε μια τυπική δυτική δίαιτα.

6. Μπορεί να μειώσει τα έλκη στομάχου

Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι το γάλα καρύδας μείωσε το μέγεθος του έλκους του στομάχου κατά την ίδια ποσότητα με ένα τυπικό φάρμακο κατά του έλκους. Περαιτέρω μελέτες επιβεβαιώνουν τον μηχανισμό πίσω από αυτό και εξήγησαν ότι οφείλεται εν μέρει στις ενώσεις του γάλακτος (και του νερού0 καρύδας, που φαίνεται να καταστέλλουν τη φλεγμονή. Αυτές οι ενώσεις μπορεί επίσης να έχουν θετική επίδραση στην ανάπτυξη του βλεννογόνου του στομάχου.

Είναι το γάλα καρύδας ασφαλές για όλους;

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στην καρύδα είναι σπάνιες, αν και παρατηρείται συχνότερα δερματίτιδα εξ επαφής και ευαισθητοποίηση στη γύρη του δέντρου.

Το γάλα καρύδας, ειδικά η ποικιλία με χαμηλά λιπαρά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μέτρο (έως και 2 φορές την εβδομάδα). Ωστόσο, το The British Heart Foundation συνιστά την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών και των πηγών τους, συμπεριλαμβανομένου του λαδιού καρύδας, με ακόρεστες ποικιλίες.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα