Μυοκαρδίτιδα από παρβοϊό: Τα συμπτώματα που χτυπούν καμπανάκι

Μυοκαρδίτιδα από παρβοϊό: Τα συμπτώματα που χτυπούν καμπανάκι

Συγκεκριμένο στέλεχος παρβοϊού πιθανολογείται πως ευθύνεται για την συσσώρευση περιστατικών αυξημένης τροπονίνης σε παιδιά που έχουν περάσει λοίμωξη από τον συγκεκριμένο ιό. Τα πρόσφατα κρούσματα σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και η τραγική απώλεια ενός κοριτσιού 3,5 ετών με μυοκαρδίτιδα έχουν θέσει σε εγρήγορση τις υγειονομικές υπηρεσίες και τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι καλούνται από τον ΕΟΔΥ να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης κλινικής υποψίας.

Μιλώντας στο iatronet.gr, ο παιδοκαρδιολόγος Χριστόφορος Γαβράς (επιβεβαιώνει την αύξηση των κρουσμάτων, η οποία περιγράφεται με μια περιοδικότητα 5 ως 10 ετών. Εκπέμπει μήνυμα προς τους γονείς για υψηλή υποψία χωρίς πανικό και δίνει τον οδικό χάρτη της διερεύνησης των ύποπτων περιστατικών. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος, Όλγα Τζέτζη (φωτογραφία), περιγράφει τη συμπτωματολογία που πρέπει να θορυβήσει τους γονείς, στο πρώτο 15νθήμερο μετά από μια συνηθισμένη ιογενή λοίμωξη, όπως αυτή με τον παρβοϊό Β 19, και να τους οδηγήσει στον παιδίατρο.

Ιοί και μυοκαρδίτιδα
"Η μυοκαρδίτιδα είναι μια φλεγμονή του μυοκαρδίου, η οποία μπορεί να οφείλεται σε ποικίλα αίτια, με βασικό αίτιο τους ιούς", αναφέρει ο κ. Γαβράς. Όπως διευκρινίζει, το συνηθέστερο αίτιο...

Διαβάστε αναλυτικά και δείτε βίντεο στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα