Τα top 5 οφέλη υγείας που έχει το ρόδι

Τα top 5 οφέλη υγείας που έχει το ρόδι

Τα ρόδια είναι στρογγυλά φρούτα με σκληρή, γυαλιστερή κόκκινη-πορφυρή φλούδα και λευκή σάρκα με δεκάδες καρπούς σαν κατακόκκινα μαργαριτάρια.

Μια μερίδα 80g παρέχει:

  • 41 θερμίδες
  • 1 g πρωτεΐνη
  • 0,2 g λίπος
  • 9,4 g υδατάνθρακες
  • 3,6 g φυτικές ίνες
  • 192 mg κάλιο
  • 10 mg βιταμίνη C

Τι προσφέρει το ρόδι στην υγεία μας:

1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Το ρόδι είναι πλούσιο σε προστατευτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που είναι ωφέλιμες για την υγεία καθώς προστατεύουν τα κύτταρά μας από βλάβες. Μειώνουν, επίσης, την ολική χοληστερόλη. Αυτό σημαίνει ότι η τακτική κατανάλωση ροδιού μπορεί να είναι αποτελεσματική στην μείωση του κινδύνου αθηροσκλήρωσης.

Το 2013, μια μελέτη εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης 150ml χυμού ροδιού κάθε μέρα για δύο εβδομάδες σε ασθενείς με υπέρταση και βρήκε ότι μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μια άλλη μελέτη από το 2005 βρήκε ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος στην καρδιά σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Ωστόσο, αυτές ήταν μικρές μελέτες και τα ευρήματα θα πρέπει να επαναληφθούν με μεγαλύτερα δείγματα για να επιβεβαιώσουν οι ερευνητές μια άμεση σύνδεση.

2. Υγεία των οστών

Δύο μελέτες από το 2014 και το 2015 έχουν δείξει πώς η κατανάλωση ροδιού έχει προληπτική επίδραση στην απώλεια οστών σε ποντίκια, αλλά μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει επαναληφθεί σε ανθρώπινες δοκιμές. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τόσο ο χυμός όσο και το εκχύλισμα σπόρων ροδιού μπορεί να είναι ωφέλιμα, ειδικά για γυναίκες στη μέση ηλικία, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

3. Μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση

Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του ροδιού μπορεί να καθυστερήσει τον μυϊκό πόνο και να βελτιώσει την ανάκτηση μετά από προπονήσεις με βάρη. Μια άλλη μελέτη έδειξε επίσης ότι το εκχύλισμα ροδιού βελτίωσε την απόδοση εντός 30 λεπτών από την κατανάλωση για αθλήματα που περιλαμβάνουν τρέξιμο.

4. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Το ρόδι έχει αντιοξειδωτική δράση τρεις φορές υψηλότερη από αυτή του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Υπάρχουν διάφορες μελέτες που εξετάζουν τις πιθανές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ροδιού. Κάποιες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο έντερο. Άλλες μελέτες έχουν εστιάσει στις πιθανές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις μιας αντιοξειδωτικής ένωσης, που ονομάζεται πονικικό οξύ, η οποία βρίσκεται στο έλαιο σπόρων ροδιού. Δημοσίευση στο Journal of Research in Medical Sciences ανέδειξε, επίσης, μια μικρή δοκιμή στην οποία ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 κατανάλωναν χυμό ροδιού κάθε μέρα και κατέληξαν με μειωμένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα τους μετά από 3 μήνες.

5. Καλύτερη μνήμη

Η έρευνα σχετικά με το πώς τα ρόδια και ο χυμός τους μπορούν να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια. Μια μικρή δοκιμή ζήτησε από τους συμμετέχοντες με ήπια ηλικιακά προβλήματα μνήμης να πίνουν 225ml χυμού ροδιού καθημερινά και βρήκε βελτίωση σε λεκτικά και οπτικλα τεστ μετά από έναν μήνα. Άλλες έρευνες έχουν υποδείξει ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να έχει γνωστικά οφέλη σε ποντίκια. Και πάλι, απαιτούνται μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες προτού να είμαστε βέβαιοι για τα ρόδια και την μνήμη.

Είναι το ρόδι ασφαλές για όλους;

Μερικοί μπορεί να έχουν αλλεργία, αλλά οφείλεται συνήθως σε διασταυρούμενη αντιδραστικότητα: για παράδειγμα, αν είστε αλλεργικοί στη γύρη της σημύδας, μπορεί να αντιμετωπίσετε αλλεργία σε ορισμένα φρούτα, συμπεριλαμβανομένου του ροδιού.

Υπάρχουν αναφορές για αλληλεπίδραση του ροδιού και του χυμού ροδιού με συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως εκείνα για τη διαχείριση της υπέρτασης και της χοληστερόλης.

Αν λαμβάνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα, πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα