Γιατί το φετινό καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους

Γιατί το φετινό καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους

Οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψιν μας τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω θα διπλασιαστεί σε σχεδόν 2,1 δισεκατομμύρια έως το 2050, αποτελώντας το 21% του παγκόσμιου πληθυσμού, καταλαβαίνουμε ότι θα δημιουργηθεί ένα σοβαρό πρόβλημα τα επόμενα καλοκαίρια από την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας.

Ο Giacomo Falchetta, επιστήμονας στο Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή στην Ιταλία, και η ομάδα του θέλησαν να κατανοήσουν καλύτερα το εύρος του προβλήματος, όπως γράφει το περιοδικό TIME. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, συσχέτισαν την ηλικία ενός δεδομένου πληθυσμού με τις θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές για να προβάλουν πώς θα επηρεαστούν οι ηλικιωμένοι από τις θερμότερες καιρικές συνθήκες.

Διαπίστωσαν ότι έως το 2050, περισσότερο από το 23% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 69 ετών θα ζει σε περιοχές όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα ξεπερνούν τους 37,5 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με ποσοστό μόλις 14% αυτής της ομάδας σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι έως και 246 εκατομμύρια περισσότεροι ηλικιωμένοι θα εκτεθούν σε επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες.

«Παντού σε όλο τον κόσμο, βλέπουμε αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής, το οποίο φέρνει πολλούς περισσότερους ηλικιωμένους στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης λόγω της κλιματικής αλλαγής», λέει ο Falchetta.

Αύξηση της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια

Ο ερευνητής και η ομάδα του χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Τμήμα Πληθυσμού του ΟΗΕ και δημοσιοποίησαν ευρέως εκτιμήσεις για την κλιματική αλλαγή που προβλέπουν αύξηση της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια. Αυτά τα δεδομένα τους επέτρεψαν να ξεχωρίσουν τους κύριους παράγοντες που οδηγούν στην έκθεση στη θερμότητα για τους ηλικιωμένους σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Σε εύκρατες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, για παράδειγμα, οι υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες θα είναι ο πρωταρχικός παράγοντας που επηρεάζει την έκθεση στη θερμότητα για τους ηλικιωμένους, ενώ σε τυπικά θερμότερα μέρη του κόσμου όπως η Ασία, η Αφρική και η Νότια Αμερική, η αύξηση του πληθυσμού και οι αυξήσεις στη μακροζωία είναι πιο πιθανό να συμβάλλουν σε περισσότερους ηλικιωμένους που εκτίθενται σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη.

Ο Falchetta ελπίζει ότι η μελέτη του θα βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη σύγκρουση της πληθυσμιακής αύξησης, του αυξημένου προσδόκιμου ζωής και της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, η μελέτη του θα μπορούσε να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να εστιάσουν στους πόρους υγειονομικής περίθαλψης και να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες υποδομής, όπως η κατασκευή δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας για τη διαχείριση της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για κέντρα κλιματισμού και ψύξης και την παροχή περισσότερων αστικών χώρων πρασίνου.
«Ελπίζουμε να αφυπνίσουμε τους αρμόδιους για τις ανάγκες ενός γηράσκοντος πληθυσμού σε έναν πιο ζεστό κόσμο», κατέληξε.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα