Κουφάλες τέλος: δοκιμάζεται φάρμακο που αναπτύσσει δόντια

Κουφάλες τέλος: δοκιμάζεται φάρμακο που αναπτύσσει δόντια

H υγιεινή του στόματος είναι ένα θέμα που απασχολεί τους πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Άπαξ και αποκτήσουμε τα ‘κανονικά μας δόντια ως παιδιά, μετά οφείλουμε να πράττουμε τα δέοντα για να τα συντηρούμε και να τα διατηρούμε.

Ο χρόνος είναι μεταξύ των εχθρών μας σε αυτήν την προσπάθεια. Όπως και όσα δεν κάνουμε επαρκώς ή σωστά, με συνέπεια να τα νικά η τερηδόνα και η ουλίτιδα. Συν τα ατυχήματα ή θέματα υγείας που επηρεάζουν τη συνθήκη, συχνά οδηγούμαστε σε λύσεις ανάγκης, όπως είναι οι ‘γέφυρες’ και τα εμφυτεύματα.

Από το 2021 Ιάπωνες επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα φάρμακα που μπορεί να αναπτύσσει δόντια. Πλέον περνούν στη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους!

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Katsu Takahashi οι δοκιμές θα γίνουν από τον Σεπτέμβρη στο Kyoto University Hospital. Θα διατεθεί σε ασθενείς που εκ γενετής δεν έχουν το πλήρες σετ δοντιών, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του. Όπως είπε ο Takahashi αν όλα πάνε καλά, το φάρμακο θα κυκλοφορήσει στην αγορά το 2030.

Μεταξύ όσων ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου ήταν πως η συγγενής έλλειψη δοντιών πιστεύεται ότι επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού. Η απουσία έξι ή περισσότερων δοντιών, κατάσταση γνωστή ως ολιγοδοντία, πιστεύεται ότι είναι κληρονομική και λέγεται ότι επηρεάζει περίπου το 0,1% του πληθυσμού.

«Θέλουμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε όσους υποφέρουν από αυτήν την κατάσταση» δήλωσε ο Takahashi, πριν προσθέσει ότι «ενώ δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα θεραπεία που να παρέχει μόνιμη θεραπεία, πιστεύουμε ότι οι προσδοκίες των ανθρώπων για την ανάπτυξη των δοντιών είναι υψηλές».

Εξέφρασε και την ελπίδα ότι το φάρμακο για την αναγέννηση των δοντιών θα μπορούσε να γίνει μια τρίτη λύση για την απώλεια, μαζί με τις οδοντοστοιχίες και τα εμφυτεύματα «χωρίς να χρειάζεται να αγοράσετε αντικαταστάσεις ή παρεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις. Η ιδέα της ανάπτυξης νέων δοντιών είναι το όνειρο κάθε οδοντιάτρου».

Ο εν λόγω ερευνούσε μεθόδους ανάπτυξης ανθρώπινων δοντιών από τότε που ήταν στο μεταπτυχιακό του σχολείο. Η συγκεκριμένη μελέτη αναπτύχθηκε όταν η ομάδα του συνέδεσε ότι η απουσία ενός συγκεκριμένου γονιδίου σε ποντίκια οδήγησε σε αυξημένο αριθμό δοντιών.

Αυτό το γονίδιο συνέθεσε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται USAG-1 που περιορίζει την ανάπτυξη των δοντιών. Με την ομάδα του επινόησαν μια μέθοδο που δεν επιτρέπει στο USAG-1 να εμποδίσει την ανάπτυξη των δοντιών .

Το πρώτο βήμα μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών σε ανθρώπους θα είναι η θεραπεία παιδιών από δύο έως έξι που παρουσιάζουν ανοδοντία ή που τους λείπουν τουλάχιστον τέσσερα δόντια από τη γέννηση.

Αυτό έχει προγραμματιστεί προσωρινά για το 2025, δεδομένου ότι όλες οι άλλες δοκιμές πάνε καλά.

Πηγή: news247.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα