Τα top 5 οφέλη υγείας της κινόα

Τα top 5 οφέλη υγείας της κινόα

Αν και συχνά κατέχει παρόμοιο ρόλο με τα δημητριακά στα πιάτα, η κινόα είναι στην πραγματικότητα ένας σπόρος από την ίδια οικογένεια με τα παντζάρια, τα σέσκουλα και το σπανάκι.

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και αποτελεί σημαντική φυτική πηγή και των 9 απαραίτητων αμινοξέων. Τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει σε δημοφιλία ως διατροφικά ανώτερη εναλλακτική από το πλιγούρι, το κουσκούς και το ρύζι.

Διατροφικό προφίλ της κινόα
 
Παίρνετε περίπου το τριπλάσιο βάρος της ωμής κινόα, όταν την μαγειρεύετε, οπότε για 100 γραμμάρια μαγειρεμένης κινόα θα χρειαστείτε 30-35 γραμμάρια ωμής.

Μια μερίδα 100g μαγειρεμένης κινόα παρέχει:

  • 120 θερμίδες
  • 4,4 g πρωτεΐνη
  • 1,9 g λίπος
  • 19,4 g υδατάνθρακες
  • 2,8 φυτικές ίνες
  • 17 mg ασβέστιο
  • 64 mg μαγνήσιο

Για όσους ακολουθούν μια vegan ή φυτική διατροφή, η κινόα αποτελεί μια πολύτιμη διατροφική επιλογή.

Ποια είναι τα 5 κορυφαία οφέλη της κινόα για την υγεία;

1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιας νόσου

Η κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιφλεγμονώδη φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία την καθιστούν δυνητικά ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών. Η κινόα περιέχει μικρές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που είναι ωφέλιμα για την καρδιά και, σε σύγκριση με τα κοινά δημητριακά, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά.

2. Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Επειδή περιέχει πολλές σε φυτικές ίνες και περισσότερη πρωτεΐνη από το ρύζι και το κριθάρι, η κινόα μπορεί να είναι ευεργετική για όσους θέλουν να διαχειριστούν το βάρος τους. Μια εξήγηση γι' αυτό είναι η χορταστική φύση της πρωτεΐνης και των φυτικών ινών που μας βοηθούν να διαχειριστούμε την όρεξή μας. Η κινόα έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, επομένως η βραδύτερη απελευθέρωση ενέργειας την καθιστά λιγότερο πιθανή να προκαλέσει λαχτάρα για σνακ και να διεγείρει την πείνα.

3. Καλύτερη εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα

Αν και απαιτείται περισσότερη σχετική έρευνα, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η κινόα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

4. Κατάλληλη για άτομα με κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη γλουτένη

Εφόσον δεν περιέχει γλουτένη ενώ είναι διατροφικά πλούσια, η κινόα αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους δεν μπορούν να φάνε δημητριακά με γλουτένη, όπως τα άτομα με κοιλιοκάκη. Έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η κινόα είναι μια ανώτερη επιλογή για την υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος από άλλες τροφές επεξεργασμένης γλουτένης, όπως το ρύζι και αλεύρι πατάτας.

5. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου

Μελέτες δείχνουν ότι η κινόα μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου ενισχύοντας την ποικιλία των ωφέλιμων βακτηρίων σε αυτό (μικροβίωμα) και μειώνοντας τα φλεγμονώδη συμπτώματα παθήσεων, όπως η κολίτιδα. Λειτουργώντας ως πρεβιοτικό, η κινόα παρέχει το απαραίτητο “καύσιμο” για τα καλά βακτήρια του εντέρου, επιτρέποντάς τους να ευδοκιμήσουν.

Είναι η κινόα ασφαλής για όλους;

Η κινόα είναι από τα λιγότερο αλλεργιογόνα “σιτηρά”. Οι αλλεργικές αντιδράσεις στην κινόα είναι σπάνιες. Ωστόσο, οι φυσικές ενώσεις που επικαλύπτουν τους σπόρους (σαπωνίνες) μπορεί να είναι αιτία ορισμένων ανεπιθύμητων αντιδράσεων. Αλλά είναι απλό να αφαιρέσετε αυτές τις ενώσεις, ξεπλένοντας σχολαστικά ή εμποτίζοντας εκ των προτέρων την κινόα πριν από το μαγείρεμα.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα