5 σοβαρές ασθένειες από τις οποίες σε προστατεύει ο καφές

5 σοβαρές ασθένειες από τις οποίες σε προστατεύει ο καφές

Ας ξεκινήσουμε με ένα μικρό αλλά απαραίτητο disclaimer: Στις παρακάτω γραμμές, εξετάζουμε μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη που χαρίζει ο ΣΚΕΤΟΣ καφές. Ο καφές δηλαδή χωρίς τίποτα πρόσθετο. Χωρίς γάλα, χωρίς ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες, σιρόπια κλπ. Βλέπεις, όταν αυτά τα επιπλέον συστατικά, λείπουν, αφαιρούμε αυτόματα περιττές θερμίδες και έξτρα λίπη. Γεγονός το οποίο πρακτικά μας επιτρέπει να απολαύσουμε τα οφέλη του καφέ για την υγεία στο έπακρο.

Έχοντας ξεκαθαρίσει λοιπόν το τοπίο, αξίζει να αναφέρουμε ότι αρκετές επιστημονικές έρευνες που έχουν εξετάσει τα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης καφέ, δείχνουν ότι η αγαπημένη μας καθημερινή συνήθεια, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα πρώτης τάξεως προληπτικό «φάρμακο» απέναντι σε μία σειρά από νόσους. Συγκεκριμένα:

Ο καφές βοηθά στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ

Περισσότερες από μία μελέτες έχουν συνδέσει την τακτική κατανάλωση καφεΐνης με μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλους τύπους άνοιας. Το πόσο ισχυρό είναι αυτό το αποτέλεσμα βρέθηκε να ποικίλλει από μελέτη σε μελέτη. Σε μία, για παράδειγμα, μεσήλικες που έπιναν 3 έως 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν 65% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια καθώς γερνούσαν. Από την άλλη, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν περισσότερα από 6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 53% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Πρόληψη της νόσου του Πάρκινσον

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο καφέ καταναλώνει κανείς, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να αναπτύξει τη νόσο του Πάρκινσον. Εάν μάλιστα κάποιος έχει ήδη Πάρκινσον, η κατανάλωση καφεΐνης, έχει βρεθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση καλύτερου ελέγχου των κινήσεων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η καφεΐνη είναι υπεύθυνη για αυτά τα οφέλη.

Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου

Επιστημονικές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι ο καφές μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για ορισμένες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του ήπατος. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στα αντιοξειδωτικά του καφέ, ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα σας από τα επιβλαβή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα υγείας και διατροφής, επισημαίνουν ότι ο καφές μπορεί επίσης να περιέχει πολύ μικρές ποσότητες μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, που θεωρείται πιθανό καρκινογόνο.

Μειωμένος κίνδυνος κίρρωσης

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της κίρρωσης της ηπατικής νόσου στο τελευταίο στάδιο, ειδικά όταν η βλάβη προέρχεται από το αλκοόλ. Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 4 ή περισσότερων φλιτζανιών την ημέρα, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κίρρωσης ήπατος από αλκοόλ, έως και 80%. Παράλληλα, η κατανάλωση της ίδιας ποσότητας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κίρρωσης που δεν οφείλεται στο αλκοόλ, έως και 30%.

Διαχείριση διαβήτη

Τα άτομα που πίνουν καφέ τακτικά έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Με αυτήν την πάθηση, το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ινσουλίνη για να μεταφέρει τη γλυκόζη (ζάχαρη) στα κύτταρα. Έτσι η ζάχαρη συσσωρεύεται στο αίμα.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Για παράδειγμά, μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι για κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ που έπινε ένα άτομο κάθε μέρα, ο κίνδυνος διαβήτη μειώθηκε κατά 11%. Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού λιγότερου καφέ την ημέρα αύξησε τον κίνδυνο κατά 17%. Αλλά υπάρχει μια μικρή ανατροπή εδώ. Εάν κάποιος έχει ήδη διαβήτη τύπου 2, ο καφές μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

Bonus οφέλη που χαρίζει ο καφές

Διαχείριση βάρους

Αν όλα τα παραπάνω δεν σε πείθουν σε σχέση με την παρεξηγημένη διατροφική αξία του καφέ, ίσως αυτό το καταφέρει. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η καφεΐνη θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους. Μια επιστημονική μελέτη για παράδειγμα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν περισσότερα ροφήματα με καφεΐνη, είχαν ελαφρώς λιγότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος, από εκείνους που μείωσαν τον καφέ και το τσάι. Μια άλλη έρευνα, έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν ροφήματα με καφεΐνη 30 λεπτά έως 4 ώρες πριν από τα γεύματα τους, έτειναν να τρώνε λιγότερο.

Βελτιωμένη διάθεση

Επειδή η καφεΐνη είναι διεγερτική ουσία, ο καφές είναι γνωστό ότι τονώνει τη διάθεση. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, ειδικά αν πίνεις έως 4 φλιτζάνια την ημέρα.

Πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα