Πώς να καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά με τους πνεύμονές σου

Πώς να καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά με τους πνεύμονές σου

ΧΑΠ, άσθμα, θρομβώσεις: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις.

Είναι πολλές οι άσχημες καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τους πνεύμονες κάποιου, πέρα από απλώς ένα κρύωμα, και γι’ αυτό πρέπει να τους ελέγχουμε συχνά, να βλέπουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται και φυσικά, να τους προσέχουμε.

Σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από 260 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άσθμα ενώ και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σκοτώνει έναν Αμερικανό κάθε τέσσερα λεπτά, σύμφωνα με τον ιστότοπο CNET. Και γι’ αυτό είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι παθήσεις της υγείας των πνευμόνων είναι και συχνές αλλά και σοβαρές.

Ευτυχώς, η έγκαιρη λήψη θεραπείας μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Όταν αναγνωρίζει κανείς τα σημάδια ενός πιθανού προβλήματος, τότε μπορεί να παρακολουθήσει την υγεία των πνευμόνων του και φυσικά να ζητήσει βοήθεια όταν τη χρειαστεί. Και γι’ αυτό καλό είναι κάποια σημάδια να μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε ακόμα και οι πιο αδαείς από εμάς.

ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Γράφει πολύ έξυπνα το CNET:

“Πάρτε τώρα μια βαθιά ανάσα. Αισθάνεστε ότι παίρνετε αρκετό οξυγόνο από την εισπνοή σας; Αυτός είναι ένας πολύ απλός και γρήγορος μικρός έλεγχος. Ευτυχώς, μπορείτε να κάνετε περισσότερες εργασίες στο σπίτι για να καταλάβετε την κατάσταση της υγείας των πνευμόνων σας. Συγκεκριμένα, προσέξτε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια ενός υποκείμενου αναπνευστικού προβλήματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία”:

ΔΥΣΠΝΟΙΑ

Και συνεχίζει: “Φανταστείτε να αναπνέετε μέσα από ένα ρολό χαρτοπετσέτας. Κανένα πρόβλημα, σωστά; Τώρα φανταστείτε να αναπνέετε μέσα από ένα καλαμάκι. Αυτό είναι λίγο πιο αγχωτικό. Στη συνέχεια, ανταλλάξτε αυτό το καλαμάκι με ένα ακόμα πιο στενό καλαμάκι. Πανικοβληθήκατε ή ακόμα;”.

Ακούγεται τρομακτικό, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί στο σώμα κάποιου καθώς οι αεραγωγοί του στενεύουν. Τελικά, αυτό είναι κάτι περισσότερο από ένα σύμπτωμα του COVID. “Η δυσκολία να πάρετε μια γεμάτη αναπνοή -ειδικά αν δεν προκαλείται από εξωγενή άσκηση- μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ένα σοβαρό πρόβλημα όπως:

  • Άσθμα
  • Χρόνια πνευμονοπάθεια, συμπεριλαμβανομένου της ΧΑΠ
  • Καρδιακές παθήσεις
  • Θρόμβος αίματος στους πνεύμονες

Τούτου λεχθέντος, η δύσπνοια μπορεί επίσης να σημαίνει ότι είστε εκτός φόρμας. Κινηθείτε τακτικά. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σε θέση να καταλάβετε αν η δύσπνοια σας υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα υγείας. Όταν είστε γενικά σωματικά δραστήριοι, δεν θα πρέπει να έχετε δυσκολία στην αναπνοή. Αν έχετε, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά”.

Πηγή: news247.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα