Από την τσέπη τους θα πληρώνουν πλέον οι ασφαλισμένοι και τα ισχυρά παυσίπονα

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν πλέον οι ασφαλισμένοι και τα ισχυρά παυσίπονα

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στην απόφαση του υπουργείου Υγείας να βγάλει από τη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων δύο ισχυρά και εθιστικά παυσίπονα, για τα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική θεραπεία.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας να θέσει εκτός του Κατάλογου Αποζημιούμενων Φαρμάκων δύο ισχυρά παυσίπονα, το LONARID-N και το LONALGAL.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς που έχουν έντονους πόνους, θα πρέπει να πληρώνουν το φάρμακο από την τσέπη τους, διότι δεν υπάρχει εναλλακτική θεραπεία.

Τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία κωδεΐνη, απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνεται στα κοινά αναλγητικά όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφένη.

Μέλη από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας αντιδρούν στην απόφαση του υπουργείου Υγείας και ζητούν να ανακληθεί η απένταξη από την Λίστα Αποζημιούμενων Φαρμάκων για τα συγκεκριμένα παυσίπονα.

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι η κωδεΐνη μεταβολίζεται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό σε μορφίνη, ένα ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό που ανήκει στην κατηγορία των ναρκωτικών, που σημαίνει ότι η χρήση της δεν μπορεί αν είναι επιπόλαιη και χωρίς επίβλεψη, καθώς συνοδεύεται από δυνητικώς σοβαρές προειδοποιήσεις-προφυλάξεις και παρενέργειες στη χρήση του, και συνάμα έχει εθιστική δράση.

«Γι΄αυτόν τον λόγο τα φάρμακα αυτά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μία πολυτέλεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά στην πραγματικότητα είναι απαραίτητα για χιλιάδες συνανθρώπους μας ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και ασθενείς με καρκίνο», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Δαγρές Γιάννης (Αντιπρόεδρος ΦΣΑττικής-ΝΠΔΔ, Μέλος ΔΣ ΠΦΣ-ΝΠΔΔ), Σαρδέλης Χαράλαμπος (Μέλος ΔΣ ΦΣΘεσαλονίκης-ΝΠΔΔ, Μέλος ΔΣ ΠΦΣ-ΝΠΔΔ), Σκουντάκης Αριστοτέλης (Πρόεδρος ΦΣΗρακλείου-ΝΠΔΔ, Εκλέκτορας ΠΦΣ-ΝΠΔΔ) και Σταματάκος Αλέξανδρος (Αντιπρόεδρος ΦΣΚέρκυρας-ΝΠΔΔ, Εκλέκτορας ΠΦΣ-ΝΠΔΔ).

«Θυμίζουμε ότι η αμέσως επόμενη γραμμή άμυνας (ανακούφισης) για τέτοιους ασθενείς αποτελούν διαφορετικού πλέον είδους σκευάσματα με ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση οπιοειδών (ναρκωτικών) αναλγητικών ουσιών, δηλαδή με αυξημένη εικόνα δυνητικών προειδοποιήσεων και εθισμού στη χρήση τους», προσθέτουν.

Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «ακατανόητη» την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μην αποζημιώνονται πλέον τα συγκεκριμένα φάρμακα, «ειδικά τη στιγμή που δεν υπάρχουν αντίστοιχες εναλλακτικές θεραπείες να καλυφθούν, στο ίδιο κόστος και με το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».

«Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γίνουν γνωστά το σκεπτικό και η νομική τεκμηρίωση αυτής της αλλαγής, αλλά και του γεγονότος ότι όλες οι δραστικές ουσίες (κωδεΐνη, παρακεταμόλη) που περιέχονται στα εν λόγω σκευάσματα αναφέρονται στην WHO Model List for Essential Drugs 2023, ως απαραίτητα φάρμακα», αναφέρει η δρ. Χρυσάνθη Σαρδέλη, Ιατρός Μαιευτήρας Γυναικολόγος και Διδάκτωρ Κλινική Φαρμακολογίας του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ.

Τέλος, στην ανακοίνωσή τους οι φαρμακοποιοί καλούν την κυβέρνηση να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες, ώστε να διορθώσει το «λάθος αυτό», και τα συγκεκριμένα σκευάσματα να επιστρέψουν στον κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων «και έτσι να είναι προσβάσιμα χωρίς εμπόδια σε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη».

Πηγή: news247.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα