Ύπνος: Η συνήθεια πολλών τα Σαββατοκύριακα είναι επικίνδυνη για την υγεία, προειδοποιεί ειδικός

Ύπνος: Η συνήθεια πολλών τα Σαββατοκύριακα είναι επικίνδυνη για την υγεία, προειδοποιεί ειδικός

Ενώ το να κοιμάστε λίγο παραπάνω πού και πού δεν είναι κακό, ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε πληθώρα προβλημάτων υγείας και να διαταράξει το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας, σύμφωνα με ειδικό ύπνου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πολλές ώρες ύπνου τα Σαββατοκύριακα μπορεί να επηρεάσουν το μοτίβο ύπνου σας στην καθημερινότητα καθώς και την παραγωγικότητά σας. Παράλληλα ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να επιδεινώσει διάφορα προβλήματα υγείας και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Ο Max Kirsten, πιστοποιημένος ειδικός ύπνου για την Panda London, εξήγησε τους κινδύνους του υπερβολικού ύπνου. «Ενώ η ξεκούραση είναι σημαντική για τη συνολική ευεξία, το να παραμένετε στο κρεβάτι για πολλές ώρες μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες».

Ο Max είπε ότι ο υπερβολικός χρόνος χαλάρωσης στο κρεβάτι ενδέχεται να διαταράξει τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου και να δημιουργείτε ένα περιβάλλον που ευνοεί τον ξεκούραστο ύπνο», πρόσθεσε ο Max.

Γνωστική εξασθένηση και μειωμένη παραγωγικότητα

Ο πολύς ύπνος μπορεί να σας κάνει να νιώθετε νωθροί και να μειώσει τη συγκέντρωσή σας. Ο Max τόνισε ότι η “τακτική πνευματική διέγερση” είναι σημαντική για τη “διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας”. Όσο κι αν μας αρέσει να περνάμε χρόνο στο κρεβάτι, ο ειδικός προειδοποίησε ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη παραγωγικότητας.

Θ υπερβολικός ύπνος και οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Εκτός από τη μείωση της παραγωγικότητας, ο υπερβολικός ύπνος και το πολύ “κοιμάσαι μετά την ώρα σου” μπορούν να επηρεάσουν και τη συνολική σας διάθεση. Ο Max προειδοποιεί: «Η απομόνωση και η έλλειψη έκθεσης στο φυσικό φως, που συχνά συνοδεύει το πολύωρο ξάπλωμα, μπορούν να συμβάλουν σε αισθήματα μοναξιάς και να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία. Εάν το πολύωρο ξάπλωμα γίνει συχνή συνήθεια, μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση. Μπορεί να χάσετε κοινωνικές δραστηριότητες, συναναστροφές και ευκαιρίες να συνδεθείτε με άλλους»

Ο Max επισημαίνει επίσης ότι η έλλειψη σταθερής ρουτίνας και η αποφυγή της έκθεσης στο φυσικό φως μπορούν να «συμβάλλουν σε διαταραχές της διάθεσης». Παράλληλα υποστηρίζει ότι η επαρκής έκθεση στον ήλιο θα «βοηθήσει στη ρύθμιση της διάθεσης» καθώς και θα δημιουργήσει μια αίσθηση ευεξίας.

Επιπτώσεις στην σωματική υγεία και αύξηση βάρους

Η παραμονή σε ακινησία για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική μας υγεία. Επίσης, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα όπως:

  • δυσκαμψία,
  • μυϊκή ατροφία και
  • κακή κυκλοφορία αίματος.

Ο ειδικός τονίζει τη σημασία της τακτικής σωματικής δραστηριότητας, η οποία είναι “απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος”.

Επιπλέον, η έλλειψη άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της έλλειψης ύπνου και της αύξησης βάρους. Ο ακανόνιστος ύπνος μπορεί επίσης να επηρεάσει τον “μεταβολισμό και τη ρύθμιση της όρεξης”.

Πώς να απολαύσετε τον ύπνο χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας

Μπορείτε να απολαύσετε έναν αναζωογονητικό ύπνο χωρίς να επηρεάσει την υγεία σας, αλλά πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Ο Max προτείνει να περιορίσετε τη διάρκεια του ύπνου σας “προσθέτοντας μόνο 30 λεπτά έως μία ώρα” επιπλέον αντί να “κοιμάστε υπερβολικά”.

Συμβουλεύει επίσης να εκτεθείτε στο φυσικό φως “το πρωί ή αργότερα μέσα στην ημέρα εάν έχετε κοιμηθεί πιο αργά” για να βοηθήσετε στη διατήρηση του κιρκάδιου ρυθμού σας.

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα