Οι μόνες τροφές που δεν πρέπει να τρως ποτέ πριν τον ύπνο

Οι μόνες τροφές που δεν πρέπει να τρως ποτέ πριν τον ύπνο

Το να κοιμάσαι αρκετά και σε τακτική βάση είναι από μόνο του δύσκολο. Και οι λόγοι για τους οποίους αυτό συμβαίνει μπορεί να συμβαίνει είναι πολλοί. Ένας από τους πιο συνηθισμένους; Οι τροφές που καταναλώνεις πριν τον ύπνο.

Ευτυχώς, οι ειδικοί σε θέματα διατροφής δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές, σχετικά με το ζήτημα. Παρακάτω, λοιπόν, συγκεντρώσαμε μια λίστα με τις 5 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνεις κοντά στις ώρες του ύπνου, καθώς μπορούν να επηρεάσουν τόσο την ποιότητά του, όσο και τις συνολικές ώρες ξεκούρασης.

Καφεΐνη

Θα ξεκινήσουμε με το προφανές. Κι όταν μιλάμε για καφεΐνη, δεν εννοούμε μόνο τον αγαπημένο σου καφέ. Η καφεΐνη κρύβεται και σε τροφές όπως η σοκολάτα ή ροφήματα όπως το μαύρο τσάι. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προσλαμβάνεις ποσότητες καφεΐνης, χωρίς καν να το καταλαβαίνεις. Οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη είναι κακό για τον ύπνο, γιατί είναι διεγερτικό. Η καφεΐνη μπορεί να παραμείνει στο σύστημά μας έως και 8 ώρες, γι’ αυτό πολλοί ειδικοί συνιστούν να πιείτε το τελευταίο φλιτζάνι πριν τις 5 το απόγευμα. (ή νωρίτερα, ανάλογα με το πότε θα πας για ύπνο).

Αλκοόλ

Ναι, το αλκοόλ μπορεί να σε χαλαρώσει, αλλά ο ύπνος μετά από ένα ή 2 ποτά δεν θα είναι ο καλύτερος. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι παρόμοιος με τον ύπνο μετά την κατανάλωση καφεΐνης. Αυτό συμβαίνει καθώς το αλκοόλ θα σε κρατήσει στα ελαφρύτερα στάδια του ύπνου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μπορεί να σε κάνει να ξυπνάς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη, είναι διάσημη για τις διεγερτικές της ιδιότητες, που είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλεις πριν τον ύπνο. Πολλές γλυκές τροφές μπορούν να σου δώσουν μια απότομη αύξηση της ενέργειας, κάτι που μπορεί να σε δυσκολέψει στον ύπνο.

Εάν θες ένα επιδόρπιο πριν τον ύπνο, προτίμησε φρέσκα φρούτα όπως τα κεράσια ή τα ακτινίδια, τα οποία πρόσφατη έρευνα έχει προτείνει ότι μπορεί να συμβάλλουν στον καλύτερο ύπνο χάρη σε χημικές ουσίες όπως η μελατονίνη και η σεροτονίνη. Και αν αποφασίσεις να απολαύσεις κάποιο φρούτο, ιδανικά συνδύασέ το με κάτι πλούσιο σε πρωτεΐνη, όπως ένα γιαούρτι, για να βοηθήσεις το σώμα σου να αφομοιώσει τη ζάχαρη από τα φρούτα πιο αργά, ώστε να αποφύγεις αυτή την απότομη άνοδο ενέργειας.

Πικάντικα και φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ

Η παλινδρόμηση οξέος είναι πιο πιθανό να συμβεί κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν είμαστε ξαπλωμένοι, επειδή είναι πιο εύκολο για το οξύ του στομάχου να επανέλθει μέσω του οισοφάγου. Η κατανάλωση τροφών που είναι πολύ πικάντικες ή όξινες -που είναι ήδη πιο πιθανό να προκαλέσουν παλινδρόμηση ή καούρα- μπορεί να επιδεινώσει αυτό το αποτέλεσμα.

Οτιδήποτε είναι ιδιαίτερα δύσκολο στην πέψη, όπως τα ινώδη ή τα σταυρανθή λαχανικά

Τα ινώδη τρόφιμα όπως τα όσπρια και τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, είναι επίσης από τις τροφές που θα πρέπει να αποφεύγεις πριν τον ύπνο. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν δύσπεπτα σάκχαρα, που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και αέρια. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να λείπουν γενικά από τη διατροφή σου, απλώς είναι καλύτερο να αποφεύγεις να καταναλώνεις ένα δείπνο πλούσιο σε μπρόκολο ή όσπρια πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.

Πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα