Φόβος του χειρουργείου και αναβολή: Δικαιολογημένη ανησυχία ή όχι

Φόβος του χειρουργείου και αναβολή: Δικαιολογημένη ανησυχία ή όχι

Με τις χειρουργικές επεμβάσεις ασχολείται σήμερα Κυριακή η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας VITA» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και καλεσμένη τη δημοσιογράφο Ντόρα Κουτροκόη.

Οι επιπλοκές, η αναισθησία και ο φόβος γύρω από το χειρουργείο, είναι δικαιολογημένος ή όχι;

«Έχω κάνει τρία. (…)  Όταν μαθαίνεις ότι έχεις έναν όγκο στον εγκέφαλό σου και το διαπιστώνεις επειδή οι παρενέργειες είναι πολλές, ξέρεις ότι ούτως ή άλλως για να το ξεπεράσεις πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις επέμβαση. Εκεί το παίρνεις απόφαση. Τα συμπτώματά μου ήταν πάρα πολλά και το διαπίστωσα όταν ήμουν στον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης. Εκεί πρέπει να πάρεις αποφάσεις δύσκολες, τα σταθμίζεις και λες ή θα προχωρήσω με τους όποιους κινδύνους αλλά θα προσέχω», είπε η δημοσιογράφος.

Μεγάλο ζήτημα των ασθενών που φτάνουν πριν το χειρουργείο, είναι η αναισθησία.

«Το ερώτημα που συχνά μας απευθύνουν είναι αν θα ξυπνήσουν από την αναισθησία», λέει η Ελεάνα Γαρίνη, πρόεδρος της ελληνικής αναισθησιολογικής εταιρείας.

«Σήμερα μπορούμε να έχουμε φάρμακα τα οποία είναι πάρα πολύ ασφαλή, έχουμε τεχνικό εξοπλισμό που μπορούμε να ελέγχουμε τα ζωτικά των αρρώστων και να παρεμβαίνουμε άμεσα. Έχουμε εκπαίδευση».

Οι αναισθησίες χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες.

«Η απόφαση για το είδος της αναισθησίας αφορά το είδος του χειρουργείου, τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις του ασθενή, την προτίμησή του, την ασφάλειά του».

«Οι συνήθεις επιπλοκές είναι ναυτία, έμετος, στους ηλικιωμένους για κάποιο διάστημα μπορεί να χάσουν κάποιες γνωσιακές λειτουργίες αλλά επανέρχονται. Αυτές είναι οι επιπλοκές που βλέπουμε κάθε μέρα», λέει η κα Γαρίνη.

Οι επιπλοκές

Σχετικά με το κομμάτι των επιπλοκών, ο πρόεδρος της ελληνικής χειρουργικής εταιρείας, Απόστολος Καμπαρούδης, αναφέρει:

«Το σημαντικότερο κομμάτι στην προεγχειρητική περίοδο είναι η ενημέρωση, η επαφή με τον ασθενή. Πρέπει να δεις και να καταλάβεις τι άνθρωπο έχει απέναντί σου».

«Ο κόσμος θεωρεί ότι τα χειρουργεία που έχουν σχέση με ευγενή όργανα (εγκέφαλος, καρδιά) είναι και τα πιο σοβαρά. Δεν είναι. Το κάθε όργανο έχει τη δική του δυσκολία», συμπληρώνει.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα