Ντομάτα με αγγούρι: Η σαλάτα που φροντίζει δέρμα, ανοσοποιητικό, καρδιά και έντερο

Ντομάτα με αγγούρι: Η σαλάτα που φροντίζει δέρμα, ανοσοποιητικό, καρδιά και έντερο

Μια απλή, γρήγορη, δροσιστική και θρεπτική σαλάτα είναι η γνωστή σε όλους μας αγγουροντομάτα. Μια ή δύο ντομάτες, ένα αγγουράκι και ίσως με λίγη ρίγανη και με φέτα μπορούμε να έχουμε μια από τις πιο γευστικές σαλάτες.

Η ντομάτα και το αγγούρι είναι δύο λαχανικά που προσφέρουν πολλά υγιεινά οφέλη. Ας δούμε τα αναλυτικά χαρακτηριστικά τους:

Ντομάτα:

  • Βιταμίνες: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία είναι αντιοξειδωτική και συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης περιέχουν βιταμίνη Κ, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των οστών και τον έλεγχο της αιμορραγίας.
  • Λυκοπένιο: Το λυκοπένιο είναι ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας που δίνει στις ντομάτες το κόκκινο χρώμα τους και έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.
  • Φυτικές Ίνες: Οι ντομάτες περιέχουν φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου ασθενειών του εντέρου.

Αγγούρι:

  • Υδατάνθρακες και Θρεπτικά Συστατικά: Τα αγγούρια είναι χαμηλά σε θερμίδες και λίπος αλλά πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, καθιστώντας τα ιδανικά για αναζωογόνηση και ενυδάτωση.
  • Βιταμίνες και Αντιοξειδωτικά: Περιέχουν βιταμίνες όπως η βιταμίνη Κ, η οποία συμβάλλει στην υγεία των οστών και την αντιμετώπιση της φλεγμονής, καθώς και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.
  • Σίδηρος: Περιέχουν σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα και την παραγωγή ενέργειας.

Συνολικά, η συνδυασμένη κατανάλωση ντομάτας και αγγουριού προσφέρει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην υγεία του οργανισμού.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα