5 παράξενα σημάδια που μαρτυρούν έλλειψη ασβεστίου

5 παράξενα σημάδια που μαρτυρούν έλλειψη ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι το μέταλλο που υπάρχει σε μεγαλύτερη αφθονία στο ανθρώπινο σώμα. Είναι ζωτικής σημασίας για τα οστά, την καρδιά, τους μύες και το νευρικό σύστημα. Κάθε κύτταρο στο σώμα μας χρειάζεται ασβέστιο. Αλλά μόνο περίπου το 1% του ασβεστίου, βρίσκεται στο αίμα, ενώ το υπόλοιπο 99% αποθηκεύεται στα οστά και τα δόντια.

Τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, συνήθως μειώνονται λόγω μη διατροφικών αιτιών και σπάνια λόγω διατροφικής ανεπάρκειας ασβεστίου. Το φυσιολογικό εύρος για τα επίπεδα ασβεστίου στους ενήλικες, είναι περίπου 8,5 έως 10,5 mg/dL. Αυτές οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς από εργαστήριο σε εργαστήριο. Η υπασβεστιαιμία ορίζεται ως ολικό ασβέστιο στο αίμα κάτω από 8,5 mg/dL. Εάν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα πέσουν κάτω από 7 mg/dL, η υπασβεστιαιμία θεωρείται σοβαρή. Παρακάτω θα βρεις 5 παράξενα σημάδια, που μπορεί να μαρτυρούν έλλειψη ασβεστίου.

Τα σημάδια που μαρτυρούν έλλειψη ασβεστίου

Η υπασβεστιαιμία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Εάν αντιμετωπίζεις κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, αναζήτησε ιατρική βοήθεια.

Μυϊκές κράμπες και σπασμοί

Τα κύρια συμπτώματα της ανεπάρκειας ασβεστίου είναι οι μυϊκές κράμπες και οι σπασμοί. Το ασβέστιο βοηθά τους μυς να συστέλλονται και να χαλαρώνουν. Οι μύες που στερούνται ασβεστίου, δεν μπορούν πλέον να διατηρήσουν τον κανονικό τους τόνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνους, κράμπες, σπασμούς και μυϊκή αδυναμία.

Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα

Ένα άλλο βασικό σύμπτωμα της υπασβεστιαιμίας, είναι το μυρμήγκιασμα στα άκρα, ειδικά στα χέρια και τα πόδια. Η σοβαρή έλλειψη ασβεστίου, μπορεί επίσης να προκαλέσει μούδιασμα. Κάθε νευρικό κύτταρο στο σώμα χρειάζεται ασβέστιο. Όταν το ασβέστιο πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τα νευρικά κύτταρα δυσκολεύονται να καταγράψουν τις αισθήσεις και να στείλουν σήματα.

Ξηρό δέρμα

Το ξηρό ή σκασμένο δέρμα μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα υπασβεστιαιμίας. Ο λιγότερο γνωστός ρόλος του ασβεστίου, είναι να υποστηρίζει την υγεία του δέρματος: Μειώνει το pH του δέρματος και προστατεύει τον φραγμό της επιδερμίδας. Αυτό αποτρέπει την υπερβολική απώλεια νερού από το δέρμα. Όταν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα πέφτουν πολύ χαμηλά, το δέρμα δεν μπορεί πλέον να διατηρήσει την υγρασία του και ένα υγιές pH.

Κούραση

Η υπασβεστιαιμία μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Δεδομένου ότι οι μυϊκές ίνες και τα νεύρα απαιτούν ασβέστιο, η εξάντλησή του στα κύτταρα, σηματοδοτεί την έναρξη της κόπωσης, που οδηγεί σε εξάντληση και αδυναμία.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS)

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) είναι εξαιρετικά συχνό και τα ακριβή αίτια ποικίλλουν. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και ασβεστίου, μπορούν να το πυροδοτήσουν ή να συμβάλουν στα συμπτώματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η βιταμίνη D και το ασβέστιο μπορούν να μειώσουν ή ακόμα και να εξαλείψουν τα συμπτώματα του PMS.

Πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα